– Dette er til tider ukens høydepunkt

Aktiv på dagtid tilbyr 20 ulike aktiviteter, som yoga, sirkeltrening og tennis, spredt rundt i kommunen. Birgitte Sævold, Ellen Kolstø Hilmersen og Stein Brevik har funnet sine favoritter.

Tre personer står i en halvsirkel og løfter vekter. Flere personer i bakgrunnen.
Instruktør og fysioterapeut Hege Anett Årthun trener Aktiv på dagtid-gjengen i drivhuset i Spikkestad. Foto: Vibeke Glosli

– Jeg er så glad for at jeg fant yogaklassen på Sætre. Jeg blir ikke nødvendigvis andpusten eller svett, men du verden så mye det krever å være oppmerksom og til stede – mindful – i en hel time! Det gjør godt å kunne strekke og kjenne på vondter, mens instruktøren guider oss trygt gjennom timen, sier Birgitte Sævold (51), som går fast på Yoga med Sara på Sætre Havn Yoga & massasje – i regi av Aktiv på dagtid. 

Lavterskeltilbud

Aktiv på dagtid er et aktivitetstilbud for innbyggerne i Asker. Kommunen samarbeider med klubber, idrettslag og privat næringsliv.

– Det er et lavterskeltilbud – og et medlemskap alle skal ha råd til. Målet er at alle skal oppleve mestring, ha det bra sosialt og bedre livskvaliteten, sier frisklivsveileder og koordinator Randi Høghaug.

Hun sier at tilbudet er for alle mellom 18 og 67 år, som mottar en av følgende ytelser: Arbeidsavklaringspenger, uførestønad, sykepenger, dagpenger, økonomisk sosialhjelp, introduksjonsstønad, kvalifiseringsstønad, overgangsstønad eller anbefaling fra fastlege.

Ikke all sykdom synes utenpå

For Sævold er yogatimene til tider ukens høydepunkt.

– Mobiltelefonen er skrudd av, og det er på mange måter resten av verden også – med alle sine «burde» og samvittighetskvaler for å ikke være helt med i arbeidslivet, uten at det nødvendigvis synes utenpå. Jeg sitter ikke i rullestol, jeg har ikke engang en krykke. Endometriose synes ikke, sier hun.

Aktiv på dagtid har gjort at trebarnsmoren har kommet seg ut av huset – også på de tunge dagene med mye smerte.

En dame står nær kamera og løfter vekter. Smiler.

Birgitte Sævold nyter yogaøktene i Sætre. Også på dager med smerte, gjør dette godt for kroppen hennes. FOTO: Vibeke Glosli   

Motivasjon og resultater

Ellen Kolstø Hilmersen (67) har trent styrke og kondisjon, syklet og gått på yoga i regi av Aktiv på dagtid i flere år.

– Jeg opplevde ganske raskt bedring i kroppen etter å ha trent et par ganger i uken over tid. Det ga motivasjon. Jeg fikk også med meg et kostholdsforedrag, som gjorde at jeg endret kosten og gikk ned i vekt. Det ga enda mer motivasjon. Nå er smertene så godt som borte, jeg føler meg frisk, sier Hilmersen.

Bruker tilbudet daglig

Stein Brevik (65) måtte slutte i jobben som olje- og gassingeniør da han fikk diagnosen Parkinsons sykdom for ett og et halvt år siden.

– Det var en stor overgang å slutte i jobben. Å ha noe å være med på hver dag, har gjort det mye lettere fremfor å skulle sitte alene hjemme. På grunn av sykdommen er det også viktig å være i aktivitet og vedlikeholde helsen, sier Brevik, som deltar på alt fra golf, koordinasjon/styrke og kropp i balanse til spinning og vanngym.


Aktiv på dagtid

Et aktivitetstilbud for deg som er helt eller delvis utenfor arbeidslivet. Du kan velge mellom 20 aktiviteter, her er noen av dem:

 • Feelgood (Tofte og Heggedal) der du trener med motoriserte treningsmaskiner
 • Yoga (Heggedal, Sætre og Asker sentrum)
 • Golf (Asker golfklubb)
 • Sykkel (Asker sentrum)
 • Kropp i balanse (Asker sentrum)
 • Kondisjon/styrke (Asker sentrum)
 • Styrke/bevegelighet (Sætrehallen og Holmen turnhall)
 • Hundelydighet (Dikemark)
 • Sykurs (Asker sentrum)
 • Kom i gang med trening og aktivitet (Vollen)
 • Vanngym (Røyken, Asker Risenga, Holmen)
 • Badminton og pickleball (Askerhallen)
 • Sirkeltrening (Spikkestad)
 • Tennis (Risenga)

Medlemskap koster 330 kroner per sesong. Unntaket er vanngym, der du betaler 75 kroner per gang. Medlemskort kjøper du på innbyggertorgene. Fullstendig timeplan finner du her, eller følg Aktiv på dagtid Asker på Facebook.

Tekst: Kjersti Salvesen