Å planlegge for fremtiden

Med endringer i livets mange faser, endres også behovene vi har til hus og hjem. Å planlegge fremover kan gjøre livet enklere og bidra til bedre livskvalitet, også når vi blir eldre.

En eldre dame med rød caps og solbriller sitter ved kjøkkenbenken. Hun ser mot kamera og smiler.
Elisabeth Larsen (88) er opptatt av god livskvalitet, og derfor er det viktig for henne med et hjem hun kan klare seg selv i. På kjøkkenet har hun gjort mange små tilpasninger for at det skal bli lettere å bruke. Foto: Vibeke Glosli

– Jeg vet ikke hvor lenge jeg får, men den tiden jeg får vil jeg leve godt, sier Elisabeth Larsen, 88 år. Hun flyttet fra Tromsø til leilighet på Borgen i Asker for åtte år siden for å være nærmere familien. Siden har hun gjort det til sitt prosjekt å skape et hjem med gode løsninger for en enklere hverdag.

Små, men viktige tiltak

Hun begynte med kjøkkenet der en rekke tiltak har gjort stor forskjell i hverdagen.

– Jeg byttet ut den svarte oppvaskkummen fordi det var vanskelig å se. Og så har jeg sørget for god benkeplass og byttet ut kjøkkenviften med en mindre en, så jeg slipper å slå hodet borti når jeg rører i grytene.

Også oppbevaring er et viktig tema når man skal forenkle omgivelsene, mener hun.

– Jeg har for eksempel satt inn karusellhyller i hjørneskapet så det er lettere å få tak i de innerste tingene.

Hyller har blitt til trådskuffer. De øverste hyllene i skapene brukes bare til ting som sjelden trengs.

–  Alt er ganske små tiltak, men det er først når behovene endrer seg at man skjønner hvor stor forskjell de gjør i hverdagen, påpeker hun.

En eldre dame holder frem en hvit bøtte med røde bær. Hun ser mot kamera og smiler.
Elisabeth Larsen med selvplukkede tranebær fra Asker. Foto: Vibeke Glosli

 

Rullestolvennlig bad

Foreløpig klarer Larsen seg med egne ben og en rullator til støtte innimellom, men hun er klar over at det ikke nødvendigvis alltid vil være sånn.

– Jeg vil gjøre leiligheten rullestolvennlig, sier hun, og viser til retningslinjer fra Norges Handikapforbund.

– Badet har blitt rullestolvennlig, og vi har lagt inn løsninger som lys i speilene som nattlys og kontraster i detaljer og interiør så det blir lettere å se. I tillegg har oldebarna mine malt et dusjforheng for meg. Det er lett å holde rent, og har farger og mønstre som er behagelige for øynene mine.

I skrivende stund får Larsen hjelp av sønnene til å sette opp de siste håndtakene og hyllene på badet, men selv har hun flere ting hun har lyst til å gjøre når hun bare får økonomi til det. – Jeg ønsker meg større døråpninger i leiligheten, og så vil jeg gjøre soverommet og garderobeløsningen enklere å bruke, selv fra rullestol.

En eldre dame med rød caps står i dusjen og holder frem et dusjforheng med mønster i mange farger.

Det unike dusjforhenget er malt av oldebarna med farger og mønstre som er behagelig for øynene til Elisabeth Larsen. Foto: Vibeke Glosli

 

 

Engasjert i lokalmiljøet

Larsen er en ung 88-åring, og noe av det som holder henne i vigør er lokalmiljøet. Hun har blitt et kjent ansikt på Kulturhagen på Borgen, der hun blant annet er frivillig på språkkafé.

– Jeg ser ikke så godt lenger, men på språkkafeen kan jeg for eksempel be deltakerne om å fortelle på norsk det jeg ikke ser. Det blir det nyttig øving og mange gode samtaler ut av, sier Larsen. I tillegg har hun et hjertebarn.

– Det er hagen på Kulturhagen på Søndre Borgen, slår hun fast.

– Det er en fantastisk grønn oase som vi skulle hatt flere av i Asker.

Nødvendig endring

En som gleder seg over å høre om innsatsen Larsen legger ned i å tenke på fremtiden, er Veslemøy Risnes Lerheim. Hun er rådgiver i Asker kommune og har jobbet med temaplanen «Leve hele livet – i et aldersvennlig Asker».

– Vi er heldige som både lever lenger og er friskere enn tidligere generasjoner, men demografiendringen gjør at vi må tenke annerledes for å opprettholde et godt helsetilbud, forteller hun.

– Strategien om å ansette flere hender når behovet øker, fungerer ikke lenger når det ikke finnes nok arbeidstakere å ansette. Da må vi legge til rette for økt selvstendighet, og dette er Larsen et veldig godt eksempel på.


Ønsker du selv å planlegge for fremtiden?

nettsiden planleggelitt deler Senteret for et aldersvennlig Norge gode tips for å kunne bo hjemme så lenge som mulig, og hva man kan fylle pensjonisttilværelsen med.

 

Tekst: Aina Skoland