Brannåret 2022

I fjor var et bra år for brannvesenet og innbyggerne i Asker kommune, med nedgang i både branner og ulykker.

Nærbilde av en mann i brannuniform som smiler. I bakgrunnen står en gul brannbil.
PARAT: - Vi er alltid klare til å rykke ut, men håper folk vil fortsette å hjelpe oss så oppdragene blir så få som mulig, sier brann- og redningssjefen i ABBR, Anders Løberg. Foto: Elin Eike Worren

– Spesielt er jeg fornøyd med at vi i fjor hadde færre bygningsbranner. Vi ser at folk flest er gode til å tenke brannsikkerhet, sier brann- og redningssjefen i ABBR, Anders Løberg. 

Takk til innbyggerne 

– Det er oppløftende at antallet bygningsbranner i vårt distrikt har gått betydelig ned det siste året. I 2021 rykket vi ut til 107 branner, mens vi i fjor rykket ut til 77 bygningsbranner. Ingen personer omkom i disse brannene. Det er hovedmålet vårt, og innbyggerne fortjener honnør for at de tar ansvar, sier han.

– Jobben fortsetter og sammen kan vi bidra til å redusere antall branner med mål om at ingen skal omkomme i brann også i årene som kommer. 

Riktig fyring 

Sett i forhold til tidligere år har utrykninger til pipebranner hatt en økning de siste to årene. 

– Vi er likevel fornøyde med at vi faktisk hadde en nedgang i skorsteinsbrannene i fjor, sett i forhold til året før. Og det på tross av at mange trolig fyrer mer og har tatt opp fyring igjen på grunn av høye strømpriser. Nedgangen i fjor tyder på at folk er blitt flinkere til å fyre riktig og bruke tørr ved, og så har også våre brannforebyggere og feierne gjort en god jobb med tilsyn og kontroller hjemme hos innbyggerne, sier Løberg. 

ABBR deler flere gode tips for riktig fyring lenger ned på denne siden.

Håper positiv trend fortsetter 

Brann- og redningssjefen håper de positive trendene fortsetter i 2023 og trekker frem enkle grep du kan ta for å sørge for det: 

– Ta en sjekkrunde hjemme før du legger deg. Pass på at du verken kjører oppvaskmaskin, vaskemaskin eller tørketrommel om natten. Det er livsviktig å ha røykvarsler om brann skulle oppstå. Tenk særlig på at du må kunne høre den fra alle rom, også når du sover. 

– Og skulle det oppstå en uønsket hendelse har vi 15 brannfolk på vakt på tre stasjoner i Asker for din sikkerhet døgnet rundt, i tillegg til flere mannskaper ved tre brannstasjoner i Bærum, sier Løberg.

Les mer om brannsikkerhet i hjemmet på brannvesenets nettsider. 


Viktige tips til deg som fyrer med ved

Riktig vedfyring og bruk av tørr ved reduserer faren for brann samtidig som du bruker mindre ved og reduserer klimagassene. Her er noen tips:

  • Bruk tørr ved!  
  • Bruk mindre vedkubber, dette fører til høyere temperaturer og mer fullstendig forbrenning.
  • Bruk gjerne opptenningsbriketter. Da får du raskere fyr, og mindre sot.
  • Plasser veden liggende i ovnen eller peisen, ikke stående. Da utnyttes brennverdien bedre.
  • Tenn på ovenfra og ned.
  • Pass på at spjeldet er åpent og at ovnen får nok forbrenningsluft.
  • Når det er god varme i ovnen, kan du regulere trekken ned til det brenner med rolige flammer.

 

Tekst: Johanne Birkeland