Derfor bør du takke ja til vaksinen

Sommeren er her, og de av oss som ennå ikke har fått tilbud om koronavaksine, venter tålmodig på sin tur i køen. Når Askermagasinet havner i din postkasse 2. juni, håper vi at kommunen har satt rundt 40 000 vaksinedoser.

Kommuneoverlege Meera Grepp

Kort fortalt

Om vaksinering

  • Vaksinasjon er gratis og frivillig.
  • For å få koronavaksine, må du registrere deg i vaksinekø.
    Det kan du gjøre på våre nettsider: asker.kommune.no/korona/koronavaksine/
  • Har du spørsmål eller trenger bistand til registrering eller booking av time, ring vår vaksinetelefon: 66 71 59 50. Vi bruker tolk om du trenger det.

De aller fleste i Norge er positive til vaksiner og svarer «ja» på spørsmålet om de kommer til å vaksinere seg mot korona. Men så er det noen få som er nølende eller ikke ønsker å ta vaksine. Kanskje er man usikker på om koronavaksinene som tilbys i Norge er trygge? Kanskje er man redd for bivirkninger? Kanskje tenker man at man ikke trenger vaksine mot et virus som korona?

Det er viktig å ha et kritisk blikk, men vi må også huske hva historien har lært oss. Løfter vi blikket fra den pågående pandemien og skuer bakover i tid, ser vi fort at utviklingen av vaksiner har vært viktige framskritt for oss mennesker.

I dag bekjemper vi flere titalls alvorlige sykdommer gjennom bruk av vaksine. Sykdommer som polio, tuberkulose, kolera, difteri, meslinger, hepatitt, kusma, tyfoidfeber og ebola. Vaksiner beskytter oss og forhindrer flere millioner dødsfall hvert eneste år. Det vil også vaksinene mot korona gjøre.

De er utviklet på kort tid, men er like nøye testet som andre nye vaksiner, takket være de store ressursene som er satt inn til formålet.

Heldigvis er andelen som sier nei til vaksine i Asker svært lav. Og selv om vi gjerne skulle ønsket at alle vaksinerte seg, og at de som takker nei ombestemmer seg når de ser hvor mange millioner som er vaksinert uten bivirkninger, er vaksinering helt frivillig. Som kommuneoverlege respekterer jeg valg folk tar for seg selv, men vil samtidig påpeke at alle vi har et samfunnsansvar.

Skal verden bli friskmeldt, skal vi få tilbake hverdagen slik vi kjente den før korona, skal vi beskytte de vi er glad i – ja, da er vaksinering den beste og mest effektive veien å gå. Og da spiller både du og jeg, og valgene vi tar, en viktig rolle.

Vi satte vår første vaksinedose i Asker i januar, og har siden vaksinert våre innbyggere og helsepersonell fortløpende etter prioriteringsliste fra Folkehelseinstituttet. Vi vet dessverre ikke hvor mange doser vi får fra uke til uke, men det vi vet er at det er ventet en betydelig økning i vaksineleveranser utover sommeren. Det betyr at mange må være forberedt på at det er deres tur i juni, juli og august.

Får du tilbud om vaksine og blir bedt om å bestille time, bør du ta den første ledige timen. Selv om den kommer midt i sommerferien. Kanskje er det lurt, akkurat i år, å tilbringe ferien i hjemkommunen Asker eller et sted i nærheten? Eller legge til rette for at man skal kunne komme tilbake for å ta vaksine, også når man har sjekket inn på hotell i Kristiansand? Vær fleksibel og still opp til vaksinetimen din slik at vi får vaksinert flest mulig raskest mulig.

Husk at for å få tilbud om vaksine, må du registrere deg i vaksinekøen. Det kan du gjøre på kommunens nettsider. Der kan du også lese om hvem vi vaksinerer når og hvor vi er i løypa. Har du spørsmål som du ikke finner svar på, eller trenger hjelp til registrering, kan du alltid ringe vår vaksinetelefon. Det gjelder også om du ennå ikke har bestemt deg om du vil ta vaksine eller ikke. Ring oss gjerne. Vi håper at våre svar kan bidra til at du tar et informert valg.

Og ikke glem at selv om samfunnet gjenåpner mer og mer, er det fortsatt viktig å følge med på smittesituasjonen der du er og overholde gjeldende smittevernregler.

Med ønske om en god og trygg sommer.

Kommuneoverlege Meera Grepp
Innlegget er skrevet 10. mai.