En støtte i hverdagen

For noen utgjør sosial omgang med en støttekontakt stor forskjell i hverdagen. Nå trengs flere støttekontakter i Asker kommune. Vil du bidra?

To unge gutter sitter ved siden av hverandre i en sofa. Begge ser på hverandre, smiler og gestikulerer med hendene. I bakgrunnen er en vinduskarm med en lampe og flere potteplanter.
KUL: Magnus Karlsson (15) og støttekontakten hans, Erlend Hartviksen (22) trives godt i hverandres selskap. Foto: Vibeke Glosli

– Han var kul! Det var det første Magnus Karlsson (15) tenkte da han møtte sin nye støttekontakt, Erlend Hartviksen (22), før sommeren i fjor. Siden har de to hatt et tett og godt bånd.
– Det er så uendelig viktig å finne noen som matcher med ungdommen, forteller Elisabeth Karlsson, moren til Magnus. Hun vet mye om betydningen av støttekontaktordningen, både for sønnen og for mammahjertet.
– Når man har et barn som ikke alltid har det så lett i hverdagen, blir denne ene personen veldig viktig. Det at de to har det så fint sammen gjør at han kan få noen timer hver uke der han bare kan henge og være en helt vanlig ungdom.

Noen å være med

De to møtes hver fredag og finner på ting som alle andre ungdommer gjør. Spiser god mat, henger og ser på serier, spiller basket eller går på bowling.
– Vi er ganske enige når det gjelder hva vi liker å gjøre, så vi har det veldig gøy sammen, sier Magnus med stor iver. Hartviksen nikker enig. Han jobber til daglig med elektro, men fredagskveldene er satt av til Magnus.
– Jeg vet jo at det er en jobb, men jeg tenker egentlig ikke på det som det, forteller Erlend Hartviksen. Grunnen til at han meldte seg som støttekontakt var at han selv har et nært familiemedlem som har hatt stor glede av å ha en person i livet på denne måten.
– Jeg hadde lyst til å gjøre en forskjell for noen, og når jeg selv også har det gøy så blir det jo bare hyggelig, sier Hartviksen, rett før han får en saftig snøball plantet i nakken av Magnus. Det er mye latter og moro når de to treffes.

En god match

Magnus Karlsson har hatt to støttekontakter tidligere, og da det var på tide å finne en ny, måtte de vente en stund før de ble koblet sammen med Erlend Hartviksen.
– Det er ikke så lett å finne noen som Erlend, påpeker mor Elisabeth Karlsson, og det er det flere som er enig i.
– Per i dag har vi mellom 80 og 90 støttekontakter for barn og unge under 18 år i kommunen, forteller Siw Johnsen, avdelingsleder avlastning og omsorgstjenester til barn og unge i Asker kommune.
– Men vi trenger flere. Vi merker også at behovet har økt etter pandemien. Johnsen og hennes team tar seg god tid når de skal matche et barn eller en ungdom med den rette støttekontakten.
– Det er mange ulike grunner til at noen trenger en person som kan bidra til en meningsfylt hverdag, som jo er poenget med en støttekontakt, påpeker hun.
– Noen trenger en «bestemor», andre trenger en likesinnet ungdom til å henge med, komme seg ut, få sosial trening. Felles for alle er at de trenger en trygg person, og de trenger stabilitet. Ofte er jo foreldrene veldig gode til dette selv, men for ungdommene er det stor verdi i å ha en annen person, utenfor familien, å være sammen med av og til. Det trenger vi alle, påpeker hun.


Vil du bli støttekontakt?

Nå trenger vi flere støttekontakter. Har du lyst på en meningsfull og hyggelig ekstrajobb, håper vi du tar kontakt med oss ved å ringe Asker kommune på 66 70 00 00 og spør etter dem som rekrutterer støttekontakter.

Les mer om det å være støttekontakt.

 

Tekst: Aina Skoland