Gåter og godteri – teaterliv på Borgen

– Hvor vi er? For et rart spørsmål! Vi er jo her!

Fire jenter på scenen, prøver kostymer. To står på hver sin stol og ser ned på de to andre. I bakgrunnen et sceneteppe og vingene til en påfugl, malt på veggen.
TEATERGRUPPA BITS: I Tidslabyrinten og i Fruktflukten er skuespillerne i alderen åtte til tolv år. Her prøver Elina Naddaf (t.v) og Lane Abbas (t.h) å løse vriene gåter fra gåtemesterne Glede Jessica Chukwuemeka (nr. to fra venstre) og Lobe Niang (nr. tre fra venstre) Foto: Vibeke Glosli

Det er tilsynelatende en vanlig mandag ettermiddag. Men inne på Påfuglrommet på Borgen innbyggertorg er det full kok. Teatergruppa BITS – Borgen innbyggertorg Teater – tester kostymer for første gang før neste forestilling, og de 25 skuespillerne er i fyr og flamme.

Tidslabyrinten og en dronnings mørke hemmelighet

To forestillinger skal ha premiere, og regissør og teaterlærer i kulturskolen, Miriam Jacobsen Sollie, må styre med hard hånd for å få gjennomført prøvene på den tiden de to teaterpartiene har til rådighet.

I første forestilling handler det om en tidslabyrint som man bare slipper ut av igjen hvis man kan løse Gåtemesternes vriene gåter. Her finnes mystiske urmakere som mekker klokker og to barn som forviller seg inn i labyrinten etter å ha lest en bok på sengekanten. En kanin hopper dessuten stadig forbi. Kaninen kan gi gode råd i bytte mot gulrøtter og boller, men er såpass glad i mat at den også lar seg kjøpe av de mindre konstruktive kreftene i tidslabyrint-universet.

I forestillingen Fruktflukten handler det om godteriene i godteriland som hver dag på skolen blir oppfordret av sin dronning til å si at «Frukt er æsj». Her gjør kostymene barna om til Kara og Mell, Sukker og Spinn, Hubba og Bubba, for ikke å glemme Regn- Bue og -Rull som har fått kostymer som sklir og som kanskje også klør litt i halsen. Hva skal godteriene gjøre når de får en mistanke om at Dronning Drops har en mørk hemmelighet? Kan det stemme at den elskede dronningen selv kommer fra Fruktland?

Varme, overskudd, latter og sprell

Replikker og timing er vanskelig. Det er også utfordrende å passe på å ikke kikke ut i sceneteppe-glipen når man selv ikke er på scenen, og å komme seg ut på scenen når det er ens egen tur. Gjengen som spiller i henholdsvis Tidslabyrinten og i Fruktflukten er i alderen åtte til tolv år, og spiller med varme, overskudd og mye latter og sprell. 
– BITS er et av kulturskolens breddetilbud innen teater, der man blir kjent med faget gjennom øvelser, lek og improvisasjoner i samspill med andre. Elevene får også vært med på en forestilling eller visning i løpet av skoleåret.  

Tilbudet er gratis og er for barn og ungdom som bor og går på skole i Borgenområdet, forteller Suzanne Bjørneboe, som er avdelingsleder for teater, dans og visuell kunst i Asker kulturskole.
– En ekstra motivasjon er naturlig nok at vi øver fram mot en forestilling. Det å stå på en scene skjerper de fleste, og da er det naturlig nok mye å lære av det også, forteller Miriam Jacobsen Sollie som gleder seg til å se gjengen opptre om kun kort tid.


Betydelig økning i antall friplasser i Asker kulturskole

– Tidligere har Asker kulturskole hatt 25 friplasser. Dette antallet har blitt økt til 100, og det er vi veldig glade for, sier Asker kulturskoles rektor Kim Stian Gjerdingen Bakke.
Som tidligere år kan familier med samlet bruttoinntekt lavere enn 5G, det vil si 531 995 kroner i året, søke om friplass i kulturskolen. Når du søker må du dokumentere familiens samlede bruttoinntekt. Friplass gjelder for ett undervisningstilbud per barn. For å kunne søke friplass, må du først ha en elevplass ved kulturskolen. Det ligger mer informasjon om gangen i søknaden på kulturskolens hjemmesider.

– Kulturskolen skal være for alle og da er dette et godt skritt i riktig retning, sier en fornøyd Gjerdingen Bakke.

rektor Kim Stian.jpg

FORNØYD: Asker kulturskoles rektor Kim Stian Gjerdingen Bakke er fornøyd med økningen i antall friplasser.

 

 

Tekst: Astrid Urdal