Gratis badeglede for alle andreklassinger

Visste du at både du og barnet ditt får gratis inngang i svømmehallene i Asker dersom barnet ditt går i andre klasse?

Svømmelærer og barn
DYKTIGE INSTRUKTØRER: Det er Asker svømmeklubb som har undervisningen for andretrinnselevene. Her er Nikoline og William sammen med instruktør Nora Vælitalo. Foto: Eline Eike Worren

Kort fortalt

A!A

  • Aktivitetsappen A!A lastes ned på smarttelefon.
  • I A!A får man rabatt på utvalgte enkeltaktiviteter og kan også betale for organiserte aktiviteter.
  • Her finner andreklassinger og deres foresatte QR-koden som gir gratis inngang til kommunens svømmehaller.
  • A!A er for barn og unge mellom 6 og 18 år.

Les mer på www.hvaskjeriasker.no.

– Jeg kan svømme! Jeg gikk på svømming da jeg var fem eller seks år og lærte det da, sier Nikoline Lὒbbe Løvseth (7) stolt. Hun er andreklassing på Mellom-Nes skole.

Nikoline synes svømmeopplæring med skolen er helt supert.

– Jeg blir enda bedre til å svømme og lærer å flyte på magen som en sjøstjerne, sier hun, og legger til at det å være sjøstjerne kan være litt vanskelig.

Nikoline tar seg en svømmetur under vann. På overflaten igjen sier syvåringen: – Jeg liker å svømme under vann. Som en havfrue. Det er gøy å hoppe og dykke etter leker også.

Første skoletime i svømmehallen

Alle andreklassinger i Asker får gratis adgang til de kommunale badeanleggene fra august til juni. Og ikke nok med det: Siden alle barn under 12 år må ha følge av en voksen i svømmehallen, gir kommunen også gratis inngang for én voksen per andreklassing. Tilbudet kan også benyttes i høst-, jule-, vinter- og påskeferie.

Andreklassingene ved Mellom-Nes skole på Nesbru har sin aller første time med svømmeopplæring i skolens regi når Askermagasinet besøker Risenga svømmehall.

– Jeg kan også svømme. Jeg gikk på svømmekurs på Holmen da jeg var fem år, sier William Furu (7). Selv om han kan svømme, synes William at svømmeopplæring med klassen er veldig gøy.

– Vi har lært hvordan vi skal svømme med froskebeinspark. Jeg synes forresten også at det var gøy å ta buss med klassen til svømmehallen, sier han – og legger til at han går på svømmekurs på fritiden hver torsdag. Da liker William best å svømme som en pil på magen.

Trygghet for store og små

Foreldrene til både Nikoline og William sier at pandemien har resultert i få svømmehallturer som familie, men at de håper de får benyttet seg av gratistilbudet i året som kommer.

– Gode svømmeferdigheter betyr mye for oss som bor rett ved sjøen og har flere badeglade barn. Selv om de må passes på, betyr det mye at barna selv føler en trygghet når de er i vannet, sier Williams mamma, Ida Caroline Furu.

Nikolines foreldre er opptatt av at det er enklere å tilegne seg gode svømmeferdigheter når man begynner tidlig.

– Vi bor også nær vannet, så for oss er det viktig at barna kan føle seg trygge og vite hvordan de oppfører seg i og nær vannet, sier mamma Birgitte Lübbe Løvseth.

Bruk A!A-appen

Daglig leder for Askerbadene, Tore Opheim, sier at Asker kommune startet med gratistilbudet til elever på andre trinn og foreldrene deres i august 2017. Ordningen gjelder også for andreklassinger som går på svømmekurs på fritiden.

– De betaler kun kursavgift, og trenger ikke å betale inngangsbillett. På svømmekurs vil barna imidlertid ikke ha anledning til å ta med en «gratis» voksen, da sikkerheten på kursene er ivaretatt av instruktørene, sier Opheim.

Han er opptatt av at jo mer barn leker og øver seg i vann, desto tryggere blir de.

– Vi har dyktige instruktører ved undervisningen elevene får i skoletiden, men barna styrker helt klart ferdighetene ytterligere ved å trene og leke i vann på fritiden også, sier Opheim.

– Hvordan går man frem for å benytte seg av gratistilbudet?

– Selve billetten er tilgjengelig via aktivitetsappen Aktiv i Asker, A!A-appen. Her får du en QR-kode som du skanner i resepsjonen i den valgte svømmehallen. Da vil du få utlevert billetter og armbånd, sier Opheim.

Populært før pandemien

– Benytter folk seg av tilbudet?

– Ja, absolutt. Ser vi på tallene fra Askerbadene (Risenga og Holmen) fra 2019, som var det siste året med normal drift uten koronarestriksjoner, hadde vi totalt 15 000 besøkende som benyttet seg av gratisordningen. Av disse var 9 250 elever fra andre trinn, og 5 750 var foreldre og foresatte som fulgte barna i svømmehallen.

Men det finnes også mange barn som ikke benytter seg av ordningen.

– Årsakene er flere. Noen barn har rett og slett ikke lyst til å bade. Andre har kanskje ikke svømmedyktige foreldre eller foreldre som ønsker å dra i svømmehallen, sier Opheim, og legger til: – Dette er nok en ordning som har kommet for å bli, men vi bør se på hvordan vi kan klare å «fange opp» barn som ikke har noen voksenpersoner som kan følge dem i svømmehallen. Det er fryktelig trist for de elevene som aldri får benyttet seg av denne unike ordningen, sier Opheim.

Svømmeopplæring i skoletiden

Asker kommune tilbyr ti timer svømmeopplæring for andre trinn i skoletiden. Også tredje og fjerde trinn får ti timer per skoleår, mens syvende og niende trinn får seks timer.

– Det er Asker svømmeklubb som har undervisningen for andretrinnselevene, mens de øvrige trinnene blir undervist av svømmehallens egne instruktører. Disse har pedagogisk kompetanse og erfaring i tråd med kravene i opplæringsloven, forklarer Opheim.

Gode svømmeferdigheter i Asker

Resultatene viser at svømmeopplæringen fungerer godt. Ifølge Opheim måler de svømmeferdighetene til elevene ved endt svømmeundervisning på fjerde trinn.

– Vi har gode resultater både ved Røykenbadet, der elevene fra gamle Røyken og Hurum får svømmeopplæring, og ved Holmen og Risenga, der elevene fra gamle Asker får sin undervisning. Måloppnåelsen ligger på litt i overkant av 90 prosent i snitt, sier Opheim.

En ny undersøkelse blant tiåringer som ble gjennomført av Norges svømmeforbund tidligere i år, viser at kun fire av ti klarer å svømme 200 meter.

– Vi kan derfor si at tallene i Asker er svært gode. Vi begynner nå å se effekten av det økte tilbudet i kommunen. Jo flere svømmetimer elevene får, jo flere elever klarer måloppnåelsen. Dessuten ser vi at mange familier forstår viktigheten av vanntilvenning og svømming. De fleste er flinke til å ta med barna i svømmehallene eller til stranden på fritiden og i ferier, og barna blir tidlig trygge i vann og har dermed et bedre utgangspunkt for å nå målene i svømmeundervisningen.

Til info: Fjorårets andre-klassinger får samme tilbud

Fjorårets andreklassinger fikk ikke benyttet gratistilbudet like mye som man ønsket grunnet pandemi. Asker kommune har derfor vedtatt at tilbudet i år også gjelder for tredjetrinnselevene.

Tekst: Kjersti Salvesen