Har du Askers fineste hage?

Kulturåret 2020 inviterer til hagekonkurranse – så nå er det bare å ta på hagehanskene og komme seg ut i solen.

Jurymedlemmer i hagekonkurranse
Juryen gleder seg til å besøke mange vakre hager i august, sier Marius Foss, Aslak Asklien og Siw Berit Bjelland – her hos Foss Hageland. Jurymedlem og ordfører Lene Conradi var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Morten Flaten

- Det er mange fine hager rundt om i hele kommunen, sier Hilde Wahl som er pro­sjektkoordinator på Asker kul­turhus, og står bak konkur­ransen.

- Jeg vet ikke om det skyl­des jordsmonnet eller land­brukstradisjonene her omkring, men mange leg­ger ned mye omtanke og tid for å lage vakre hager til glede for både seg selv, naboene og insektene. Disse innbyggerne ønsker vi nå å hylle.

Nominer på Instagram

Gjennom sommeren kan man nominere seg selv, eller naboen, ved å legge ut bilder av hagen på Instagram med emneknaggen #Askersfines­tehage og #Kulturaret2020. Blant nominasjonene pluk­ker komiteen ut noen finalis­ter som så blir vurdert av en jury bestående av Siw Berit Bjelland fra Fiori blomster på Holmsbu, gartner Marius Foss fra Hageland Foss i Midtbygda, Aslak Asklien fra NaKuHel, og ordfører Lene Conradi.

To klasser

Juryen får en vanskelig opp­gave med å kåre den fineste hagen, både i klassen for private og i klassen for bedrif­ter eller parker. Så hva ser de etter?

- En fin hage kan være så mangt, men den bør være litt gjennomtenkt, synes Marius Foss. Han understeker samti­dig at man ikke trenger en stor hage for å imponere.

Siw Berit Bjelland har en særlig svak­het for hager som bugner av farger og blomster, og gjerne noen kreative løsninger.
- En mangfoldig hage er også bra for miljøet fordi den sørger for både mat og bolig for humler og bier, påpeker hun.