Idrettsglede i Heggedal

Bare halvannet år etter oppstart har GUI Sportsklubb i Heggedal fått en av de aller største paragruppene for utviklingshemmede i landet. Mye takket være foreldre, ildsjeler, en klubb som satser – og ikke minst ivrige idrettsutøvere.

To jenter sitter ved siden av hverandre langs en vegg i en gymsal. De ser mot kamera og smiler. Hun ene har armen sin rundt skulderen til den andre.
GODE VENNER: Maiken Ødegård Krange og Nathalie Lie Hansen trives godt på treningene. Foto: Joachim Stensland Kristiansen

Det er store smil, latter og gjensynsglede i flerbrukshallen i Heggedal. For hvert nye ansikt som kommer til syne i døra er det jubel. Både klemmer og high five sitter løst. Endelig er det tirsdag og trening igjen!

- Dette er høydepunktet i uka, stråler Maiken Ødegård Krange (13) og Anahita Nur (14), fra Åros og Heggedal. De er bestevenner, og møtes fast på friidrettstrening. Mens Anahita liker å løpe, er Maiken glad i å kaste ball. Begge deler er faste innslag på treningene.

- Jeg er opptatt av at dette skal være et ordentlig treningstilbud med kvalitet og utbytte for den enkelte, forteller hovedtrener Trond Ulleberg, som har lang fartstid både som friidrettsutøver og med undervisning på Norges idrettshøgskole.

Veldig populært

Siden i høst har Ulleberg ledet treningene som i gjennomsnitt har godt over tjue deltagere, i alderen ti til seksti år. Også for han er dette ukas høydepunkt.

- Disse treningene gir meg mye! Jeg er privilegert som blir møtt med både klemmer og godord fra utøverne, og det er et godt fellesskap i klubben, smiler han.

- At det i hele høst har vært så mange på trening, forteller at dette er et etterlengtet tilbud. Utviklingshemmede er dessverre sterkt underrepresentert i idretten. Det er rett og slett altfor få tilrettelagte muligheter.

Nå er han stolt av å være aktiv i en klubb som tar paraidretten på alvor. I tillegg til friidrettstreningene hver tirsdag, finnes det også tilbud i volleyball og boccia. Det er opprettet et eget styre for paraidretten, og både kultur- og likestillingsminister, idrettspresident og ordfører har vært på besøk for å se og høre om alt de har fått til.

- Mitt mål er at utviklingshemmede etter hvert skal ha like mange tilbud som andre ungdommer i klubben. Det vil si minst et treningsalternativ hver ukedag - året rundt. Det skulle bare mangle, sier han.

To jenter løper ved siden av hverandre inne i en gymsal, ser på hverandre og smiler. I bakgrunnen løper flere andre personer.

POPULÆRT: For Maiken Ødegård Krange og Anahita Nur er friidrettstreningen hver tirsdag ukas høydepunkt. Foto: Joachim Stensland Kristiansen

 

Startet som foreldreinitiativ

Initiativet til paratilbudet står Shadi Rezaei bak. Hun lette etter et treningsmuligheter for tenåringsdatteren og to venninner, men fant ingen tilrettelagte tilbud i Asker. Som barn hadde de deltatt på ordinære friidrettstreninger i GUI, og Rezaei kontaktet styreleder for friidretten, Berit Marstein, for å høre om det fantes noen muligheter i klubben. Derfra gikk det fort til første trening.

- Jeg møtte en utrolig imøtekommende styreleder. «Dette skal vi få til» var hennes umiddelbare respons, forteller Rezaei.

I starten møttes de tre jentene og to unge trenere en kveld i uka. Etter hvert ble Ulleland koblet på. Rezaei informerte om tilbudet på et foreldremøte på Smia, spesialavdelingen ved Vollen ungdomsskole, mens Ulleland kontaktet kommunen og noen bofellesskap for å nå ut til flere i målgruppen. Fra august har de fast vært over tjue deltagere – og det er plass til flere!

- Dette er en sårbar gruppe som ikke har så mange fritidstilbud. Som foreldre er vi vant til å måtte være ledsagere og tilrettelegge på aktiviteter, dersom de skal kunne være med. Slik er det ikke her! Vi henvises til tribunen mens de trener, og ser hvordan de vokser ved å klare seg selv. Tronds energi smitter, og de har virkelig tatt eierskap til treningen, sier Rezaei.

- Jeg stortrives! Det beste med treningene er kanskje at det er så mye variasjon, sier Victoria Midkiff, og får støtte fra Heidi Christine Håland. De bor begge på Gullhella, og går fast på treningen sammen med flere fra samme bolig. At det er stor aldersvariasjon blant deltagerne synes de bare er fint.

- Ikke minst er det gøy at vi er så mange! Her har vi blitt godt kjent med mange nye.

En jente danser med armene over hodet. Flere i bakgrunnen gjør det samme.

DANSEGLEDE: Hver trening avsluttes med dans til høy musikk. Da er det vanskelig å stå stille! Foto: Joachim Stensland Kristiansen

 


Paraidrett GUI Sportsklubb

  • GUI Sportsklubb har i dag tre tilbud innen paraidrett for utviklingshemmede: friidrett, volleyball og boccia.
  • Treningene foregår i Heggedal, men tilbudet er åpent for innbyggere i hele kommunen.
  • Vår og tidlig høst er friidrettstreningene ute på Gjellum stadion, ellers er det inne i Heggedal flerbrukshall. Volleyballtreningene er på Heggedal innbyggertorg, mens boccatreningen foregår på Gjellum grendehus.
  • Tilbudet passer alle aldersgrupper, og klubben har i dag medlemmer fra 10 til 60 år.
  • Målet for 2023 er å få til enda en ny aktivitet, og egen sommercamp.
  • Er du interessert i år vite mer, bli med på trening eller delta som frivillig? Kontakt gjerne trener Trond Ulleberg på telefon 99 35 20 00.

 

Tekst: Marit Asheim