Inviterer søkere til kurs

Mellom 60 og 70 prosent av byggesøknadene kommunen mottar har feil og mangler. – Derfor arrangerer vi kurs for ansvarlige søkere i november, sier virksomhetsleder for byggesak i Asker kommune, Malvin Bjorøy.

Byggesøknadsprosess
Foto: Adobe Stock

Målgruppen for kurset er ansvarlige foretak. Nå skal det skapes en møteplass mellom kommunen og bygg- og anleggsbransjen.

– De ansvarlige foretakene søker ofte på vegne av privatpersoner som enten skal bygge nytt eller utvide eksisterende eiendom. Selv om de er profesjonelle utøvere, kan det også for dem være krevende å forstå lovverket og kommunens planer, sier Bjorøy til Askermagasinet.

Han kan fortelle at kommunen bruker mye tid på retting av søknadene.

– En god søknad krever forarbeid. Man må ha kjennskap til både kommuneplanen og reguleringsplanen, og vite hva slags informasjon kommunen etterspør i en søknadsprosess. Vi får mange søknader som er fulle av feil og mangler, slik at vi må sende mangellister. Vi opplever at mange ikke tar oppgaven på alvor, og blir nøyaktige først når de har fått mangellista fra oss, sier virksomhetslederen, som innrømmer at også kommunen kan bli bedre.

– Vi ønsker å ha en god dialog med bygg- og anleggsbransjen, og tar gjerne imot forslag til hvordan vi kan gjøre saksbehandlingsprosessen enklere for dem som skal bygge.

Blir ingen pekefinger

Kurset har plass til ca. 100 deltakere, og vil foregå i kommunestyresalen i Asker rådhus over tre-fire høstkvelder. (Se datoene på kommunens nettsider).

Bjorøy sier at det å utarbeide byggesøknader ikke er en enkel oppgave som har to streker under svaret. Mange opplever både endeløse mangelbrev og avslag som kanskje kunne ha vært unngått. Kurset fokuserer derfor på hva som skal til for å utforme en god søknad, slik at den holder på første forsøk.

– Jeg lover en hyggelig atmosfære. Her blir det ingen pekefinger. Kursdeltakerne vil få både gjennomgang av regelverk og rutiner, og ikke minst interessante oppgaver de kan diskutere sammen.

Vel anvendte tusenlapper

– Hva er ditt beste tips om en huseier skal bygge nytt eller utvide eksisterende bolig?

– Engasjer et seriøst foretak som kan være ansvarlig søker og som vet hva som skal til for å få et grønt lys. Vi snakker om å bruke noen tusenlapper på en søknad på en enebolig som koster mellom fem og ti millioner eller et tilbygg til en til to millioner. Får vi en godt utformet søknad, gir vi tillatelse til å bygge i god tid. Blir det mangelbrev, vil prosessen ta lengre tid.
Bestemmer man seg for å bruke ansvarlig søker, er det viktig å be om referanser.

– Kontakt for eksempel byggmestre eller arkitektforetak – og hør med naboer, venner og bekjente om de har noen de kan anbefale, sier Bjorøy, og legger til:

– Et annet råd til alle som ønsker å bygge, er å sjekke planbestemmelsene godt og prøve å unngå dispensasjoner. Noen planer er gamle, slik at det er naturlig med en dispensasjon eller to, men dispensasjoner koster og kan fort føre til avslag.

God info på nettet

For folk som skal bygge, rive eller endre finnes det god informasjon på kommunens nettsider.

– Vi har laget en veiviser der man enkelt ved å svare på noen spørsmål får beskjed om man må søke byggetillatelse eller ikke, sier avdelingsleder for byggesak, Marianne Estevenin.

I tillegg til byggesakskontoret i Asker sentrum, vil det også være mulig å ta kontakt med byggesaksbehandlere på kommunens innbyggertorg. Der skal de jobbe en til to dager i uka, slik at de som ikke finner fram på nettet eller sliter med å forstå lovverket kan be om hjelp.

TEKST: Tore Shetelig