Kjærester og bestevenner

Jobben som musiker ble vanskelig da Steen-Vidar Larsen (63) fikk Alzheimer, men ekteskapet med Torild Ambjørg Høivang (62) er fortsatt like solid og fylt med kjærlighet som da paret giftet seg for 35 år siden.

En dame sitter ved et piano med hendene på tangentene. Hun vrir hodet bakover mot en mann med gitar på fanget, som sitter på en stol bak ryggen hennes. Han ser på henne. På stueveggen bak pianoet henger det mange bilder.
DEN STORE KJÆRLIGHETEN: Steen-Vidar Larsen og Torild Ambjørg Høivang har lært seg å leve med demenssykdommen. Steen-Vidar kan fortsatt spille gitar. Når han glemmer ordene i sangen, er det Torild som synger. Foto: Simen Sjølund

Det var august 2018, og musiker Steen-Vidar Larsen var på vei ut i landet med en ny forestilling for Rikskonsertene.

– Steen-Vidar øvde med de andre musikerne da han plutselig glemte ordene. Han skulle både synge, spille gitar og være forteller. Steen-Vidar kunne alt utenat, men enkelte elementer ble borte, sier kona Torild Ambjørg Høivang, som også er musiker og kollega.

Brått slutt

Steen-Vidar satset på at det ville gå bra, men natten før de skulle ut på turné fikk han et angstanfall.

– Han er rolig og sindig og har aldri har vært redd for scenen. Steen-Vidar er kjent for å ha ordet i sin makt. Som konferansier og toastmaster pleide sanger, vitser og stev å renne ut av ham. Så ble det brått slutt, sier Torild stille.

Høsten før hadde paret reagert på at Steen-Vidar ikke husket hvor en del ting var. Han tok en test hos legen, men det ble konkludert med at han var utbrent og hadde møtt veggen. Han fikk en angstdiagnose. 

Klart å bevare forholdet

I tiden som fulgte var det få tegn til glemsel. Men senere, mot slutten av 2020, da Steen-Vidar ryddet ut av oppvaskmaskinen og ikke husket hvor han skulle plassere ting, skjønte paret at det var noe mer. Han kom inn på Ullevål sykehus og fikk konstatert Alzheimer i 2021.

– Steen-Vidar har jobbet med musikk hele livet, og det er vondt å måtte gi seg. Men vi er fortsatt kjærester og bestevenner. Vi har innstilt oss på at ting er blitt annerledes – og har klart å bevare forholdet. Vi er åpne med hverandre, reiser til Hellas, svømmer på Røykenbadet og trener på Akimi. Han spiller gitar – og jeg synger, sier Torild.

Pårørendeskolen

De har alltid samarbeidet om musikk – og har dyp respekt for hverandre. Torild er utdannet pedagog, og er god på å møte mennesker. Hun opplever at hun har lært mye ved pårørendeskolen i Asker kommune. Hun trekker frem delen om kommunikasjon og samhandling som ekstra fin.

– Jeg ble bevisst på hvor mye vi forteller gjennom tonefall og kroppsspråk. Når ordene forsvinner, blir dette ekstra viktig. Validering ble trukket frem: Å lytte, støtte og ta den som er syk på alvor. Når du mister så mye som Steen-Vidar har gjort, kan det lett gå utover selvfølelsen. Da er det viktig å huske på alt han fortsatt kan, sier Torild.

Hun smiler og forteller at ektemannen fortsatt måker snø, hugger ved og spiller sine egenkomponerte sanger.

– Jeg har fortsatt et godt sosialt liv – og har valgt å være helt åpen om sykdommen, sier Steen-Vidar og smiler varmt.


Pårørendeskolen

  • Et gratis kurstilbud på Slemmestad innbyggertorg for deg som har et familiemedlem eller en nær venn med demens – som er hjemmeboende. 
  • Første kurskveld denne våren er 8. mars, og påmeldingen åpnet i februar.
  • Gjennom forelesninger og samtaler får du kunnskap om demens. Dessuten blir du kjent med andre pårørende og møter fagpersoner med trygg kompetanse.
  • Påmelding: Send en e-post med alderen din og relasjonen til personen med demens til parorendeskolen@asker.kommune.no
  • Du kan ringe hukommelsesteamet (tirsdag og torsdag, klokken 10-14) dersom du har spørsmål: 47 48 94 00. 

Tilbudet får svært gode tilbakemeldinger, og her kan du lese mer om Pårørendeskolen.

– De fleste forstår mer av utfordringene de står i, og opplever at de får støtte og faglig påfyll, sier demenskoordinator Kristin Laache.

 

Tekst: Kjersti Salvesen