Lykkelig barndom i Bødalen

Mari og Elise Evensen (snart 19) elsker hjemstedet sitt. I Bødalen er det trygt og godt å vokse opp.

Jenter sammen med en hest
Foto: Morten Flaten

Kort fortalt

Mari og Elise Evensen (snart 19) elsker hjemstedet sitt. I Bødalen er det trygt og godt å vokse opp.

De tror det kommer til å ta lang tid før de vil kalle et annet sted for hjemme – i Bødalen har de funnet den roen de har trengt gjennom barndommen.

Tvillingjentene har syklet og gått på ski gjennom skogen til Torvbråten skole, de har ridd på kjerreveiene, spilt fotball på gressbanen og gått turer i lysløypa. Til høsten flytter de hjemmefra. Det blir rart. Både skremmende og litt trist etter 19 år i Bødalen.

– Barndommen og oppveksten i Bødalen kunne ikke vært bedre. Røttene er sterke, sier Elise. Mari nikker.

– Det er trygt og godt å vokse opp her. Folk er hyggelige – og skolene har dyktige lærere som virkelig ser barna, sier hun.

Foreldrene flyttet fra Bærum til Bødalen før tvillingene ble født, men mange av vennene til Mari og Elise har både foreldre, besteforeldre og oldeforeldre som vokste opp i Bødalen, dalen som har fått navnet etter gården Bø. Gården er opprinnelig er fra jernalderen eller vikingtiden. I 1880 hadde Bødalen gruvedrift etter sølvholdig blyglans. Gruvegangene gikk 25 meter dypt med en tunnel mot Bøbekken og 70 meter innover og under dagens fotballbane.

På begynnelsen av 1900-tallet var det rundt 40 hus i Bødalen. I 1933 fikk stedet et lite postkontor, men Posten mente det var for mange Bødaler i Norge. Dermed døpte de stedet Dalbø. I 1990 fikk innbyggerne tilbake Bødalen som postadresse.

Kjente musikknavn

Mari og Elise Evensen, som fyller 19 år i april, har allerede rukket å markere seg som musikknavn. I dag har Mari fiolin som sitt hovedinstrument, mens Elise spiller klaver og fiolin omtrent like mye. Siden 14-årsdagen har søstrene vært en del av talentutviklingsprogrammet til Norges musikkhøgskole i Oslo.

– Ved opptaksprøven spilte vi solo. Det var vel omtrent den første gangen. Vi spurte om vi kunne ta en duett også, en konsertpolka, og fikk heldigvis lov til det, sier Elise.

Opptaksprøven var på bursdagen – og begge kom gjennom nåløyet.– Det var en veldig fin bursdagspresang, sier Mari.

Musikkinteressen oppstod i barndomshjemmet i Bødalen, der søstrene klunket på morens gamle piano. Mamma Trude fikk høre det allerede på småbarnssangen; at Mari og Elise utmerket seg.

– Sanglæreren sa at alle barn er interessert i musikk, men at jentene mine var ekstra mye med. Hun mente de ville få stor glede av å holde på med musikk – for det er ikke så mange barn som synger rent før de er ute av bleiene, sier Trude.
Hun legger til at de i utgangspunktet ikke er en musikkfamilie – og at musikkinteressen har utviklet seg på Maris og Elises initiativ. Elise sa tidlig at hun ville spille piano.

– Mari sa egentlig helt ut av det blå at hun ville spille fiolin. Jeg lurer på om hun hadde sett noe på TV, forteller moren, som foreslo Røyken kulturskole for døtrene. Dette året var det imidlertid venteliste på piano. Dermed begynte både Mari og Elise å spille fiolin. De minnes at de juble da Alexander Rybak vant Eurovision Song Contest 2009 med «Fairytale». Da var de åtte år gamle. Etter hvert fikk søstrene tilbud om å spille kammermusikk ved Asker kulturskole, der de fikk fiolinist Lise Strandli Pedersen som lærer. Siden har de vært elever ved begge kulturskolene.

– Nå går vi det aller siste året. Etter videregående er vi for gamle. Det er ganske trist egentlig, for kulturskolen har blitt en så stor del av hverdagen og livene våre. Det blir rart å ikke ha kulturskolen som et fast holdepunkt lengre, sier Elise.

En trio for evig og alltid

Mot slutten av barneskolen dannet søstrene, begge på fiolin, en kvartett sammen med en bratsjist og en cellist. Kvartetten er nå redusert til en trio med Mari, Elise og bratsjist Laura Kumwenda. Trioen har de siste årene fått mange oppdrag. Nå senest spilte de på en konferanse, der alle lærerne i den nye storkommunen møttes til en kickoff i Oslo i januar i år.

– Vi har lovet hverandre at vi aldri skal slutte å spille sammen. Trioen skal bestå til vi blir gamle og grå uavhengig av hvor vi ender opp og hva vi jobber med, forteller Mari.
Planen nå er å søke Toneheim folkehøgskole på Hamar, som er en av landets største folkehøgskoler og tilbyr musikkutdanning i jazz, klassisk og folkemusikk. Mari skal også på sesjon, så det er ikke gitt hvor tvillingparet ender opp til høsten. Om de vil forsøke å gjøre musikken til et levebrød vet ingen av dem helt ennå, men at musikken alltid vil være en stor del av livet deres, dét er begge overbevist om.

To svanemerkede skoler i Bødalen

Hvis Mari og Elise skulle vise frem Bødalen til noen som aldri hadde vært der før, ville de startet med barneskolen sin, Torvbråten skole, som har betydd mye for dem. Den gamle skolen er revet og en ny er under oppbygging. Nye Torvbråten skole blir landets andre svanemerkede skole. Norges – og Nordens – aller første svanemerkede skole ligger også i Bødalen, nemlig Sydskogen skole.

Et svanemerket skolebygg tilfredsstiller ambisiøse krav til både energibruk, byggeprosess, byggematerialer, ferdig bygg i bruk og til drift av bygningsmassen. Svanemerket stiller strengere krav enn myndighetene, ifølge svanemerket.no. Deretter ville Mari og Elise ha vist frem noen av de fine stiene og lysløypa. De setter pris på naturen i Bødalen og opplever at det er et varmt nærmiljø. Mari og Elise utelukker ikke at de flytter tilbake etter at de er ferdig med å studere.