Ombruk i praksis

I Ombruksbutikken Modus finner du alt fra fine møbler til porselen. Alt i topp stand. Det rikholdige utvalget er en del av kommunens strategi for å nå FNs bærekraftsmål.

2 damer i en ombruksbutikk
Foto: Vibeke Glosli

– Vi drar daglig på Yggeset gjenvinningsstasjon og plukker ut det vi vil ha i butikken vår. Hos oss blir tingene renset og eventuelt reparert før de havner i butikkhyllen, forteller Turid Ski som er arbeidsleder ved Ombruksbutikken Modus på Jørgensløkka i Asker.

Det er nemlig et viktig prinsipp på Modus; Ombruksbutikken skal være som en hvilken som helst annen butikk. Varene skal være i god stand, utstillingene inspirerende og betjeningen hyggelig.

– I disse koronatider er selvfølgelig også smittevern svært viktig. Hos oss står varene i «karantene» i fem dager før de blir satt ut i butikken, forklarer Ski.

Et sted for trender

Utvalget på Modus består i all hovedsak av «husgeråd», altså store og små møbler, pyntegjenstander, porselen, smykker og malerier.

– Vi prøver å holde oss oppdatert på trender i samfunnet. Nå for tiden finkjemmer vi for eksempel ombruksbua på Yggeset etter brukte springformer, for det har blitt veldig populært å bruke springformer til å lage dekorative lysholdere og oppbevaringsbokser, forteller Ski.

Bærekraft i fokus

Modus er bare ett eksempel på hvordan Asker kommune jobber med bærekraft.

– Det er vedtatt at den nye kommunen skal tuftes på FNs bærekraftsmål, og et vesentlig element i den strategien er fokus på ombruk, forteller Anja Østerli. Hun er prosjektleder for ombruk, en tittel hun var først ute med i Norge.

– Vi ønsker å hente mest mulig ut igjen fra gjenvinningsstasjonene våre, og på den måten gi ting forlenget levetid. Derfor har vi blant annet Ombruksbutikken Modus, i tillegg til Hallenskog ombrukslager der vi selger både fritidsutstyr, spill og leker. Dessuten selger Miljøpatruljen vår både byggevarer, verktøy og restmateriell som er levert til ombruk, sier Østerli før hun ramser opp videre:

– Vi samarbeider også med foreningen Omattatt – kreativt ombruksverksted, og har ulike prosjekter for ombruk av bøker. Og så må vi ikke glemme Ombruksfestivalen som vanligvis avholdes to ganger i året.
Ombruk står også høyt i kurs på arbeidssentrene i kommunen, og på deres utsalg, Galleri Unika.

– Ombruksbutikken Modus er et godt eksempel på hvordan kommunen jobber med flere av bærekraftsmålene. Butikken driftes av NAV Asker og tilbyr alt fra arbeidstrening til arbeidsplasser for personer med spesielle behov, og på den måten motvirker utenforskap, sier Østerli.

Mer til ombruk

Alle disse tiltakene, kombinert med en endret holdning til ombruk hos innbyggerne, har ført til at ombruken øker i kommunen. I 2018 ble det hentet ut 80 tonn med avfall fra Yggeset til ombruk, og i 2019 - 101 tonn.

– Samtidig kaster nordmenn nesten dobbelt så mye i året nå som det vi gjorde på midten av 90-tallet. Her har vi mye å gå på, og alle må gjøre en innsats om vi skal være ressurseffektive og nå bærekraftsmålene våre.

Ombruk på Instagram

Er du nysgjerrig og interessert i hva ombruk betyr i 2021? Da bør du følge den ferske Instagram-kontoen til Asker kommune @ombruk_asker. Her blir du både inspirert og oppdatert på siste ombrukstrender. Hensikten er å bidra til økt ombruk og mindre forbruk, og gjøre det enklere for innbyggerne å leve mer klimavennlig.