Roser hjembygda

– Inntrykket mitt er at Asker er et godt sted å være. Jeg tror askerbøringene er veldig glade i kommunen sin, sier kronprins Haakon.

Kronspirns Haakon
Kronsprins Haakon Foto: Eline Eike Worren

Vi møter kronprinsen på Skaugum – kronprinsparets residens – en formiddag i september.

– Det er også et godt sted å vokse opp. Jeg gikk selv i barnehage på Føyka og har alltid verdsatt å bo landlig, i tillegg til nærheten vi har til Semsvannet og marka, sier kronprins Haakon.

Han har bodd i Asker nesten hele livet, med et lite avbrekk utenlands i studietiden.

– De årene jeg studerte, bodde moren og faren min på Skaugum, og jeg dro hjem til dem innimellom da også.

Godt kjent i Asker

Som liten gikk kronprins Haakon på skole i Oslo. De vennene han hadde i Asker, var de han gikk sammen med i barnehagen, samt noen fra gården på Skaugum og lagkamerater fra fotballen.

– Jeg spilte fotball en stund, og hadde kontakt med askermiljøet gjennom vennene på laget. Etter hvert begynte jeg med windsurfing på Børsholmen ved Asker seilforening. Der var det også et godt miljø, sier han.

Kronprinsen minnes at han som ungdom var på leirskole nede ved sjøen på Nærsnes. Han har også kitet en del på Verket på Hurumlandet.

– Der er det en kitespot som er veldig bra, og det er dit jeg har dratt mest. Forholdene er fine, og det er langgrunt. Det skal mye til at du må svømme så veldig langt om det går galt, sier kronprinsen og ler hjertelig.

Idyllisk oppvekst for barna

– Hva verdsetter prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus ved oppveksten i Asker? Er det de samme tingene som kronprinsen trekker frem fra sin barndom?

– De har jo sine egne opplevelser, men verdien av den landlige oppveksten og nærheten til marka har nok vært viktig i barndommen deres også, sier kronprinsen.

Han forteller at barna gikk i NaKuHel-barnehagen ved Semsvannet og var ute på Rødstua om sommeren.

– Det er en så idyllisk friluftsbarnehage som du kan få, sier kronprinsen, og legger til at de ansatte var dyktige, og at de skapte gode turopplevelser for barna. Prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus gikk i NaKuHel-barnehagen fra de var tre år gamle til de begynte på skolen.

– Er det noe som har forandret seg på Skaugum siden kronprinsens oppvekst her?

– Internett. Telefon og Snapchat. Telefon hadde vi jo, men den satt fast i veggen. Det er lenge siden, altså, svarer kronprinsen lattermildt.

– Er for mye skjermtid en utfordring i kronprinsfamilien også?

– Ja, det er jo noen ulemper ved teknologien, men også mange fordeler, svarer han med et smil.

– Vi er veldig heldige

Noe av det fineste ved å bo i Asker, er at man både har marka og fjorden, ifølge kronprinsparet. Nærheten til sjøen har de satt ekstra stor pris på.

– Selv liker jeg godt vannaktiviteter og å være ved havet. Det å komme seg ut på sjøen er veldig fint. Det er likevel om sommeren på Sørlandet vi er aller mest i båt. Men vi prøver å få til noen båtturer nå på høsten også, her i Asker, sier kronprinsen idet kronprinsesse Mette-Marit kommer innom stuen vi sitter i.

– Hei. Så koselig, sier hun, og legger armene rundt ektemannen og gir ham en klem.

– Vi snakker om oppveksten i Asker. Hva synes du er den viktigste kvaliteten ved å vokse opp her? Eller ved å bo her for din del? spør kronprinsen.

– Det er jo helt fantastisk natur her. Vi er veldig heldige. Her kan du hoppe rett i sjøen, for eksempel på Hvalstrand, og på vinteren kan man spenne på seg skiene rett utenfor huset, sier kronprinsessen, og legger til at det var hyggelig å hilse på før hun må videre.

Føler tilknytning til Asker

– Jeg tror både Marius, Ingrid og Magnus har en tilknytning til Asker og opplever at det er hjemmet deres, sier kronprinsen – og understreker at også kronprinsessen føler seg hjemme i Asker etter å ha bodd her i mange år.

Om vinteren forsøker kronprinsen å få med seg familien ut på ski.

– Barna er ikke kjempeglade i å gå på langrenn. De vil helst stå på slalåm, og da blir det som regel på Tryvann i Oslo. Der har alle tre vært med i skigrupper, men Magnus sto litt i Vardåsen sist sesong, forteller han.

Det hender kronprinsen går på ski hjemmefra når det er mye snø og det er kjørt opp spor på jordet nedenfor.

– Jeg må jo krysse noen veier, da, så som oftest kjører jeg bort til Semsvannet, opp til Solli gård eller Vestmarksetra.

Noen ganger får kronprinsen med seg kronprinsessen, men som oftest går han alene.

– Barna gikk en del på langrenn sammen med oss da de var yngre, men nå får de bestemme mer selv.

Mye naturglede i oppveksten

Barn som ikke vil gå på langrenn, bringer kronprins Haakon tilbake til sin egen barndom.

– I oppveksten var moren min den som var mest aktiv på å ta oss med ut. Faren min var også med, på sykkelturer for eksempel, men det var moren min som tok oss med på orientering, gå- og løpeturer og langrenn. Hun er aktiv selv, og ville gjerne at vi skulle drive med ting ute i naturen. Men jeg likte ikke langrenn den gangen. Jeg mislikte det ganske sterkt, egentlig. Orientering likte jeg heller ikke. Jeg følte jeg kom litt til kort. Jeg fant aldri frem, og det gjør jeg fortsatt ikke. Jeg er ikke så god med kart og kompass i marka, sier han lattermildt.

Kronprinsen innrømmer samtidig at han har blitt veldig glad i langrenn som voksen.

– Så det fungerte jo! Moren min gav meg de natur- og langrennsopplevelsene som gjorde at jeg kunne sette pris på det da jeg ble litt eldre.

Gode turopplevelser

– Hva er kronprinsens favorittsteder i Asker?

– Både Semsvannet, Hvalstrand og marka, men det er jo alles favorittsteder, da, sier han og smiler. – Vi går også på tur i Vollen og på kyststien utover.

En annen favorittur, spesielt da barna var yngre, var å gå fra Vestmarksetra opp til Gupu, hvor de kjøpte boller.

– Den turen er veldig hyggelig på en lørdag eller søndag sammen med barn og hunder. Vi har tatt denne turen på ski også, men for små barn er det bedre å gå fra Solli, der det er litt flatere, sier kronprinsen.

Inkluderende og raust samfunn

Kronprinsparet engasjerer seg i lokalsamfunnet og er opptatt av både frivillighet, raushet og medmenneskelighet. De ønsker å bidra når de kan.

– Som familie er vi glad i arrangementer som TV-aksjonen, der vi noen år har laget et lite salgsbord med vafler, saft og kaffe på fortauet nedenfor her. En annen gang stod vi ved Semsvannet, og et år var vi på Nesøya. Vi har også gått med bøsser i nærmiljøet. Når du kommer ned foran Asker kulturhus, sitter alle de frivillige der. Det er så hyggelig å treffe dem. Det er alltid god stemning der, synes jeg, sier kronprinsen.

– Opplever kronprinsen at vi har et inkluderende og raust samfunn i Asker?

– Ja, det opplever jeg absolutt. Inntrykket mitt er at dette er et godt sted å være for mange av innbyggerne. Jeg tror askerbøringene er veldig glade i kommunen sin. Jeg synes det gjøres mye flott arbeid, og erfarer selv at det er mange flinke folk i Asker, som er opptatt av lokalsamfunnet og som jobber hardt for at det skal være et fint sted å leve. Samtidig har ethvert samfunn noen ting man må jobbe med, og som kunne vært litt annerledes. Det er sånn livet er, sier kronprins Haakon.

TEKST: Kjersti Salvesen

Visste du dette om Skaugum?

Opprinnelig tilhørte Skaugum Mariakirken i Oslo og Nonneseter kloster. I 1909 kjøpte minister Fritz Wedel-Jarlsberg stedet. Da kronprins Olav giftet seg med den svenske prinsesse Märtha i 1929, oppstod det en diskusjon om hvor de skulle bo. Wedel-Jarlsberg løste utfordringen ved å tilby Skaugum som offisiell residens for kronprinsparet. Eiendommen ble overført fra Wedel-Jarlsberg til kronprins Olav for 120 000 kroner, og de nygifte flyttet inn samme år.

Året etter brant hovedbygningen ned til grunnen. Etter brannen fikk arkitekt Arnstein Arneberg oppgaven med å planlegge den nye kronprinsboligen. Oppdraget gikk ut på å forme bygningen i en arkitektonisk brytningstid mellom nyklassisismen og funksjonalismen. Skaugum, som tidligere var bygget i tre, ble bygget brannsikkert i mur. Bygget ble utformet som et hjem, med mindre vekt på representasjon og offisielle handlinger. Det var også et krav til arkitekten at rommene måtte utformes slik at de møblene som var blitt reddet fra flammene skulle få en verdig plass i det nye huset.

I 1932 flyttet kronprins Olav og kronprinsesse Märtha inn i det nye huset. Kong Olav bodde på Skaugum til 1968. Da gav han gården i bryllupsgave til kronprins Harald og kronprinsesse Sonja. De bodde på Skaugum frem til de flyttet inn i den nye kongeleiligheten på Slottet sommeren 2001. Kronprins Haakon Magnus og kronprinsesse Mette-Marit flyttet inn på Skaugum i desember 2003.

Kilde: Kongehuset.no