Samtidskunst knytter oss sammen

Lyden av fuglekvitter og sildrende vann møter deg i foajeen på Hurum bo- og omsorgssenter. Når du løfter blikket, ser du en enorm videoskjerm med nydelige og nesten abstrakte bevegelige nærbilder av landskapet i Asker.

En dame står i høyre kant av bildet. Ser opp på et stort bilde på en vegg. Bildet er en videoinstallasjon av rennende vann.
SYKLUS: Videoinstallasjonen av Elly Stormer Vadseth går over to etasjer. Dette bildet ble tatt på åpningen 20. mai 2022. Det runde kunstmøbelet er laget av Sophie Rodin. Foto: Elly Stormer Vadseth

Videoinstallasjonen «Syklus» (2022) er skapt av den Asker-baserte kunstneren Elly Stormer Vadseth til det nye omsorgssenteret på oppdrag av Asker kommune. Videoen skal endre seg i takt med årstidene, med tilhørende lyder fra naturen som issmelting, dryppende regn, bølgeskvulp, vinden som blåser og fuglesang.

– Jeg ønsket å lage et verk som gjenspeiler menneskets fysiske og mentale tilknytning til vann. Tenk deg generasjon etter generasjon som har stått langs kysten og sett ut over fjorden, gjennom alle årstider og i all slags vær og vind. Skogen, Oslofjorden og vannet i elvene, innsjøene, dammene og bekkene langs fjorden har gitt arbeid og formet folks liv i årtusener. Vannet påvirker oss i nåtiden og vil forme oss i fremtiden, sier Vadseth.

Vann i endring

– Med dette verket vil jeg gi beboere og besøkende et meditativt rom som skildrer vann i endring gjennom årstidene, og som knytter mennesker i alle aldre og naturen sammen, forklarer Vadseth.

Elly Stormer Vadseth er en samfunnsengasjert samtidskunstner som lar seg inspirere og fascinere av kunst, teknologi, filosofi, økologi, vannets syklus og ikke minst nærmiljøet i og rundt Oslofjorden. Oppdraget for Asker kommune er det første store kunstprosjektet hun gjennomfører i et offentlig bygg og uterom. Den tverrfaglige utdannelse innen kunst og koreografi fra USA kommer godt med når man skal lage store kunstprosjekter som på Hurum.

Sammen med kunstverk av Svanhild Rohdin og Sophie Rodin, som begge er bosatt i Asker, samt John Audun Hauge og Michael O`Donnell, oppleves Hurum bo- og omsorgssenter som en moderne og annerledes utstillingsarena – og det er en berikelse til Asker kommunes kunstsamling.


Virksomhetsleder ved omsorgssenteret, Rita Marit Sletteng Andersen, mener kunst er viktig fordi det:

  • kan være med på å gi bedre dager
  • gir opplevelser
  • gir følelser
  • gir rom for å skape samtaler og ikke minst meninger
  • skaper samhold og tilhørighet
  • skaper minner
  • skaper bevegelse

Asker kommunes kunstsamling

Asker kommune har en kunstsamling på over 1000 verk. De fleste kunstverkene er å finne på rådhuset, skoler, omsorgssentre og i andre kommunale bygg og uterom. Kommunen satser på kunst i offentlige bygg og uterom, fordi vi mener det bidrar til demokrati og ytring i vid forstand, og at det har en positiv effekt for område- og stedsutviklingen. I kommende numre av Askermagasinet vil du bli kjent med eldre og nyervervede kunstverk i kommunens samling.

 

Tekst: Vibeke Hermanrud