Den Berlin-baserte palestinske kunstneren Jumana Manna utformer kunstverket som skal bli bygulvet i det nye kvartalet. Bygulvet blir et av de største offentlig tilgjengelige områdene for kunst i det nye regjeringskvartalet. Plassen markerer inngangen til selve området.
– Å bidra med en lokal stein inn i et slikt offentlig kunstprosjekt føles meningsfullt, sier Vibeke Hermanrud, som er kunstfaglig rådgiver i Asker kommune.
– Et slik fellesskapsprosjekt er spesielt viktig med tanke på å skape solidaritet og revitalisere området som ble utsatt for terrorangrepet i 2011.
Inviterte hele landet til medskapning!
Til bygulvet vil Jumana Manna gjenbruke stein hentet fra eksisterende bygninger, infrastruktur, rekonstruksjoner og deponier i kommuner over hele landet. Stein er donert fra blant annet fortau, broer, gjerder, murer, demninger, kraftstasjoner, fabrikker, rådhus, skoler og kirker. Så langt har kunstverket fått bidrag fra rundt 80 forskjellige steder.
Fra Asker sendes en stor røykengranitt som har stått på Risenga - en skole og idrettspark i Asker kommune - i en årrekke.
- Røykengranitt kjennetegnes med sin rødbrune farge spettet med hvite krystaller. Natursteinen har en vakkert lyserød åre som går tvers gjennom den rundt 800 kilo tunge steinen, forteller Hermanrud.

De ulike steinene vil tilføre bygulvet både uregelmessighet og spontanitet, og samtidig bryte mot den stramme arkitekturen og plassens utforming ellers.
- Gjennom verket vil jeg utforske resirkulering eller gjenbruk som en konseptuell og infrastrukturell etikk, og markere ideen om at noe må gis opp for at et kollektiv skal fortsette å leve og vokse bærekraftig sammen, sier Jumana Manna.
Askers bidrag ble levert tirsdag 23.mai. Bygulvet skal etter planen være ferdig i 2025.
Tekst: Marit Asheim