Stortrives på Korpåsen

Fredrik (23) flyttet hjemmefra for ett ar siden. Nå bor han i sin egen leilighet på Korpasen. Elleve andre mennesker bor også her, i et bofelleskap med tilrettelagte leiligheter for unge voksne med funksjonsnedsettelser.

Lager mat på Korpåsen bofelleskap
VASKER OPP: Fredrik Augdahl ordner mye på egenhånd i sin romslige og koselige leilighet. Foto: Elin Eike Worren

Kort fortalt

Korpåsen bofelleskap

  • Boligene på Korpåsen består av tre bygninger med fire leiligheter hver rundt et felles tun.
  • Boenhetene er fullverdige leiligheter med egen inngang, vindfang, kjøkken, stue, soverom, bad og bod.
  • Hver bygning har også et felles oppholdsrom.
  • Kontorplasser, personalrom og rom for nattevakter er tilknyttet boligene.
  • Korpåsen er Asker kommunes tredje formålsbygg som gjennomføres som et forbildeprosjekt i FutureBuilt. Et forbildeprosjekt har som mål å redusere klimagassutslipp fra transport, energibruk og materialbruk med 50 prosent sammenlignet med konvensjonelle løsninger.
  • Boligene er svært energieffektive – med nær-nullenergi standard.

– Nå skal jeg steke fiskepinner. Og etterpå lager jeg meg potetmos. Det er det beste jeg vet, sier Fredrik Augdahl.
Når Askermagasinet kommer innom Korpåsen er han i kjempehumør.
– Selv om barndomshjemmet ligger bare tre minutter herfra, er dette helt klart mitt hjem nå. Det er her jeg trives best og hører hjemme. Vi har et veldig fint miljø her, og blir tatt med på mange aktiviteter, forteller askergutten.
– Hva synes du om de ansatte?
– De er snille, sier Fredrik og viser megetsigende en tommel opp.
Full av lovord
Pappa Rune er full av lovord over hvordan hverdagene til sønnen og de andre elleve beboerne blir lagt opp. Trivselsfaktoren er høy.
– Før var det beste Fredrik visste å være med på helgetur på hytta, men nå synes han at en hel helg der blir for lenge å være borte fra Korpåsen. Sist vi var på hytta hadde han pakket ferdig sakene sine i bilen tidlig søndag morgen. Fredrik ga klar beskjed om at han ville hjem til leiligheten sin.
- Harmonien og samholdet her er unikt. Her er det trivsel på alle bauger og kanter. Alle de ansatte er fullt oppdatert på det de skal til enhver tid. Sønnen min er avhengig av å få medisinene sine til riktig tid. Alt sånt går på skinner. Ledelsen har vært flinke til å håndplukke folk, slik at alle utfyller hverandre – til beboernes beste, sier Rune Augdahl.
Mindre stress i hverdagen
Nora Michelet Ukkelberg gjennomførte russetiden sist vår. De ansatte arrangerte russefeiring på Korpåsen, og hjalp henne med inspirasjon, så hun kunne lage russeknuter. Nora følger tilrettelagt undervisning på Sandvika videregående skole. Der går hun nå på fjerde året.
Nora har ikke språk, og trenger hjelp til alt praktisk i hverdagen. Mamma Kristin forteller på hennes vegne at det første året på Korpåsen har vært veldig bra for datteren.
– Nora er veldig fornøyd. Hun er blitt roligere, og det er ikke så mye stress i hverdagen lenger. Det var tøft for meg i begynnelsen da hun flyttet hjemmefra, men nå har alt gått seg til.
Kristin Michelet Ukkelberg sitter i Brukerrådet, og forteller at hun ikke har fått én eneste klage fra de andre foreldrene. – Heller tvert imot, sier mammaen.
Strekker seg langt
– Personalet strekker seg langt for å gi gode og tilpassede tjenester, sier virksomhetsleder Grete Skustad Floberg, og nikker smilende bort mot avdelingsleder Britt Landstad.
– Det er jeg enig i. Alle som jobber her gjør det de kan for at beboerne skal ha et variert og meningsfylt liv og få oppleve mestring i dagliglivets aktiviteter, sier Landstad.
Bak suksessen ligger brukermedvirkning, men også så mye mer.
– Det er utrolig viktig at menneskerettigheter for personer med funksjonsnedsettelser er førende. Beboerne skal bestemme i eget liv ut fra sine forutsetninger. Vi legger dessuten veldig stor vekt på samskaping – at man sammen skal skape gode tjenester – og her er pårørende en viktig ressurs, sier Skustad Floberg.
50 ansatte, fordelt på 30 årsverk, jobber på Korpåsen. De går i døgnkontinuerlig turnus.
Kostet 52 millioner
Lars Hanstensen har vært prosjektleder for bygget. Han opplyser at anlegget på Korpåsen har kostet 52 millioner kroner.
– Egentlig skulle prislappen ha vært så høy som 91 millioner – hvis vi ikke hadde fått forskjellige fratrekk og statlig støtte. Vi fikk støtte fra Husbanken på 19,9 millioner, og 17 millioner i momskompensasjon. Fordi vi bygde i tre, fikk vi 1,3 millioner i klimastøtte fra staten, forteller prosjektlederen.
– Hva kjennetegner bygget?
– At vi har brukt så mye tre som overhodet mulig. Boligene er hovedsakelig bygd med massivtre og innblåst trefiberisolasjon. Det er mye eksponert tre også inne i leilighetene, noe som bidrar til gode bokvaliteter og et godt innemiljø. Løsningene som er valgt er robuste, klimavennlige og ressursbesparende – og ikke minste enkle å vedlikeholde, sier Hanstensen.
Han kan fortelle at leilighetene på Korpåsen er svært energieffektive med nær-nullenergi standard. De får tilført fornybar energi fra energibrønner og 250 kvadratmeter med solceller.
– Vi er godt fornøyd med hvordan bygget fremstår og hvordan det fungerer. Det har vært veldig inspirerende å jobbe med noe så nytt og framtidsrettet. Det finnes ikke noen lignende bygg i Norge.

TEKST: Tore Shetelig.