Stumfilmkonsert under Asker kulturnatt

16. september blir det en unik og eksklusiv gratisvisning av den klassiske stumfilmen «Salome» i Asker kulturhus, med live musikk komponert/improvisert og fremført av Frvldz – artistnavnet til Ingrid Frivold fra Midtbygda.

et svart hvitt bilde, skjermbilde fra filmen. En dame sitter på scenekanten, holder rundt bena sine og ser misfornøyd ut. I bakgrunnen ses omriss av trær og et gitter.
STUMFILM: Hovedrolleinnehaver Alla Nazimova i «Salome» var selv biseksuell, i likhet med store deler av crewet på filmen «Salome».

«Salome» er en amerikansk stumfilm som feirer 100-årsjubileum i år. Den er regissert av Charles Bryant, basert på skuespillet av Oscar Wilde og har den russisk-amerikanske stjernen Alla Nazimova – som selv var biseksuell – i hovedrollen. Stumfilmkonserten er del av Skeivt kulturår 2022.

Første store, skeive film

– «Salome» som den første store, skeive filmen var storslagen som idé. Men vi så jo hvordan filmverden endret seg i Hollywood etter dette, med sterke restriksjoner på homofile. Fremstillinger av seksualitet utover det heteroseksuelle ble som regel formidlet ved hint og allegorier, forteller Ingrid Frivold fra Midtbygda.

– De i filmbransjen kunne heller ikke i åpenhet fortelle om sin legning. Dette kom her i landet særlig frem når man begynte å snakke om Prøysens seksualitet og de motreaksjonene som kom, der enkelte reagerte med at det å snakke om Prøysens homo-/biseksualitet ville være å bringe skam over hans minne. Vi ser fortsatt i dag en varhet med å oute folk, som selv ikke har snakket offentlig.

Outsider

Transkjønnede Ingrid Frivold vokste opp på Midtbygda i Røyken, og trådte sine barnesko i Røyken Skoles Musikkorps. Etter tiden som musikkstudent i London og vernepliktig hornist ved Luftforsvarets Musikkorps har hun jobbet med barneteater, i en årrekke spilt trompet i Frank Znort Quartet og er med i det Spellemann-vinnende bandet Beglomeg. De siste årene har hun hatt fokus på improvisasjon under artistnavnet Frvldz.

– I hvilken grad det at jeg har vært skeiv har formet meg som kunstner vet jeg ikke, men følelsen av å være en outsider har gjort at jeg ikke har hatt så sterke bånd på å binde meg til en skole. Jeg har hatt rom til å forme meg selv uten i så stor grad bli formet av andre, og heller ta med meg ideer fra forskjellige tradisjoner.

Arrangementet er gratis, men du må ha billett.


Skeivt kulturår:

Skeivt kulturår 2022 skal markere og feire at det i år er 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge. 21. april 1972 ble §213, som forbød seksuelle handlinger mellom menn, fjernet fra straffeloven. For å markere dette har Nasjonalmuseet, Nasjonalbiblioteket og Skeivt arkiv gått sammen om initiativet til en nasjonal feiring for å formidle og diskutere skeiv kunst, kultur og historie. Aktører over hele landet inviteres med til å løfte frem og synliggjøre skeiv historie, og feire denne viktige milepælen i norsk historie.

 

Tekst: Rune Valle Tangen