Tenk brannsikkerhet i sommer

Også i år skal mange av oss tilbringe late feriedager i Norge. Avdelingsleder i Asker og Bærum brann og redning, Nils Georg Nordskag, deler sine tips for økt brannsikkerhet, enten du skal overnatte på hotell i Lofoten, feriere i bobil ved Krøderen eller ta det piano hjemme i Asker.

Brannvesen på båt
PÅ VAKT: Brannvesenets brannbåt på Tofte er i beredskap dersom noen skulle trenge hjelp til sjøs. Det er også brannbåten på Fornebu i Bærum. Foto: Elin Eike Worren

Kort fortalt

Slik kommer du i kontakt med brannvesenet

  • Generelle henvendelser kan sendes til .
  • Spørsmål om brannsikkerhet kan sendes til .
  • Du kan også sende oss en melding på Facebook.

Er du bekymret for brannsikkerheten hos noen du kjenner? Meld fra på www.branntips.no.

Ved ulykker og brann, kontakter du alltid brannvesenet på nødnummer 110

  1. Husk bålforbud fra 15. april til 15. september
    I denne perioden er det ikke tillatt å tenne bål, engangsgriller, bålpanner eller liknende i eller i nærheten av skog og annen utmark. Forbudet gjelder også kystområder. Primus og kokeapparater er det lov å bruke.

  2. Grilling er lov, men ikke overalt
    Du kan fortsatt grille på steder som ikke defineres som utmark, for eksempel i egen hage, i parker eller på etablerte grill- og bålplasser. Før du fyrer opp grillen, bør du sjekke om det er regler for området som sier noe om hva som er tillatt. Vær også oppmerksom på at hvis skogbrannvarselet viser høyt farenivå, frarådes all aktivitet som kan medføre brann. Pass på at engangsgrillen er helt slokket før den kastes.

  3. Sjekk om røykvarsleren virker
    Det er samme krav til brannsikkerhet i fritidsboligen som hjemme. Det betyr at du skal ha minst én røykvarsler i hver etasje, i tillegg til brannslokkingsutstyr. Røykvarsleren er vår viktigste livredder ved brann. Sjekk at den virker. Du skal kunne høre alarmen tydelig – også når du sover. Batteriene bør skiftes én gang i året.

  4. Sjekk slokkeutstyret
    Brannslokkeapparatet må også sjekkes med jevne mellomrom, slik at du vet at det virker. Pilen på trykkmåleren på toppen av apparatet skal stå på det grønne feltet. Kontrollerer også at plomberingen på toppen ikke er brutt, og at apparatet ikke har skader eller rust.

  5. Når du sjekker inn på hotell
    Sjekk at rommet har røykvarsler som virker, gjør deg kjent med rømningsveiene og hvor det finnes slokkeutstyr. Si fra i resepsjonen hvis dette ikke er i orden. Et lurt tips er å alltid ta med reiserøykvarsler. Plasser den så høyt i rommet som mulig. Reiser du med barn, avtal hvordan dere skal opptre ved brann.

  6. Når du skal campe
    Gjør deg kjent med sikkerhetsreglene når du kommer til en ny campingplass. Det skal være minst tre meters sikkerhetsavstand mellom campingvogner, bobiler og telt. Akkurat som hjemme eller på hytta er det påbudt med røykvarsler og brannslokkingsutstyr i campingvogner og bobiler. I telt kan du bruke en reiserøykvarsler. Husk også at griller og kokeapparater skal plasseres på utsiden av teltet, minst én meter fra teltduken.

  7. Når du er på båttur
    Fortøy i god avstand til andre båter, slik at det er mulig å slippe ut om en brann skulle oppstå. Det anbefales å ha gassvarsler, CO-varsler og røykvarsler i båter med overnattingsmuligheter. Sørg for å ha minimum ett brannslokkeapparat lett tilgjengelig. For større båter kan det være nødvendig med flere.

  8. Kontroller gassutstyret
    Hvis slangen har sprekker, kan gassen lekke ut og gi brann- og eksplosjonsfare. Det er derfor viktig at du sjekker rørforbindelser og slangen jevnlig. Det gjør du med konsentrert såpevann som du pensler på. Bobler det er det lekkasje, og slangen må byttes.

  9. Førstehjelp ved små brannskader
    Avkjøl det brente området ved å holde det under rennende, lunkent vann i 20 minutter. Etter avkjøling bør skaden rengjøres forsiktig med vann og mild såpe. For å forhindre infeksjon, bør du smøre på en bakteriedrepende krem og dekke såret med en steril bandasje. Ring 113 hvis skaden krever det.w

  10. Ved brann - redde, varsle, slokke
    Hva som er riktig å gjøre først, må du avgjøre ut fra din vurdering av situasjonen.
    • REDDE: Sørg for å varsle alle som oppholder seg i huset. Hjelp hverandre ut.
    • VARSLE: Ring brannvesenet på nødnummer 110. Oppgi nøyaktig adresse.
    • SLOKKE: Hvis brannen ikke har blitt for stor, prøv å slokke. Utsett ikke deg selv eller andre for fare. Husk at røyken er svært giftig.

Les flere tips på abbr.no/fritid.