Turorientering - Sissel og Asle tar 200 poster i året

Samboerparet Sissel og Asle har i flere år tatt alle postene i Askeladden. – Vi driver hverandre fram, og gir oss ikke før vi har funnet samtlige 200, sier Sissel Barhaugen.

Sissel Barhaugen og Asle Nistad har funnet en av postene i Tveitermarka. – Det er like spennende hver gang, sier samboerparet. Foto: Tore Shetelig

- Det beste med turorienteringen er at vi kommer oss ut på stadig nye steder. Og så er jo selve jakten på posten veldig gøy og spennende. Det er også stas å sitte hjemme og planlegge turene. Det er aldri noen diskusjon hjemme – om hva vi skal finne på, sier paret som har vært sammen i 15 år.

Det er fint å brenne for samme interesser. Begge sykler, og Asle lokker også med fjellturer. Han er turleder i DNT.

Når de ikke er ute i skog og mark, jobber Sissel med forsikring mens Asle er IT-mann. Stillesittende jobber, som gjør at paret stortrives - når de tar av jobbantrekket og finner fram orienteringskartene.

Sprek av skauturene

I fjor ble Sissel hofteoperert. Mange av postene ble derfor tatt på krykker. Langt ute i Vestmarka. Ofte i kronglete terreng, langt utenfor stier og veier.

– Før operasjonen bestemte jeg meg for at inngrepet ikke skulle ødelegge sesongen. Etter hvert som jeg ble sterkere, kastet jeg krykkene, og gikk over til å bruke staver. Jeg er sikker på at det gode fysiske grunnlaget fra alle skauturene hjalp meg til å kunne komme meg så raskt ut på tur igjen, forteller til Sissel Barhaugen.

– Vi løste det ved å ta en del kortere turer enn vanlig. Så det ble flere turer enn normalt – for å komme i mål med alle postene, sier den spreke 58-åringen – med ny titanhofte.

– Jeg synes hun er tøff. Sissel er typen som aldri gir seg, sier samboer Asle Nistad (53).

Askeladden med 4 000 deltakere

– Vi opplever en eventyrlig utvikling når det gjelder oppslutningen om Askeladden i år. Vi har mer enn doblet deltakerantallet fra i fjor. Denne sesongen sørger vi for at 4.000 mennesker er ute i marka. I fjor aktiviserte vi i underkant av 2 000, forteller leder av Askeladden-komiteen, Øyvind Gylver.

I 2019 kunne dette populære arrangementet feire 50-års-jubileum.

– Vi er verdens eldste tur-orientering, og takker fortsatt Jan Martin Larsen. Han fant opp hele greia, sier en stolt Askeladden-leder.

– Det var veldig uventet at vi kom opp i et så stort deltakerantall i år. Det skyldes to ting. Korona-krisen gjorde at mange fikk øynene opp for denne aktiviteten, som noe av det som ikke var smittefarlig å drive med. Vi har jo god plass i marka. Dessuten kunne vi starte ekstra tidlig, fordi vinteren var snøfattig, sier Øyvind Gylver.

Askeladden har solgt 1 800 deltakerkonvolutter i år. Mange i familiene deler på innholdet. Dermed kommer deltakerantallet opp i cirka 4 000.

Det er 13 kart å boltre seg på. Det er ikke for sent å starte denne sesongen. Her er det noe for enhver smak – for alt fra nybegynnere og barnefamilier og opp til folk som liker å lete litt ekstra etter postene - i krevende terreng.

Turorientering i hele Asker

Asker Skiklubbs Askeladden er Norges største i sitt slag, men også Hurum O-lag og Røyken O-lag har tilsvarende tilbud. 

Du finner mer informasjon om alle de tre oppleggene her: