Få innsyn i generelle postlister og postlister for byggesaker
Du kan få innsyn i flere typer postlister (postjournaler); offentlig postliste, postliste for plan- og byggesaker og historiske postlister fra de tre tidligere kommunene.
Politiske saker
Se politiske møter, saker og sakspapirer fra 2020 til dags dato.
- Politisk saksbehandling tidligere Asker 2008-2019
- Politisk saksbehandling Røyken 2015-2019
- Politisk saksbehandling i interimperioden 2017-2019
Politiske saker for tidligere Hurum er dessverre utilgjengelig for visning inntil videre. For å be om innsyn, kan du sende en epost til
Hva er innsyn?
Du kan be om innsyn (har innsynsrett) i alle offentlige dokumenter, journaler og registre.
Asker kommune har elektroniske postlister - byggesaker og plansaker har egen postliste.
Når du ber om innsyn, vurderer vi om vi kan sende deg en kopi av det du ønsker å se. Det skal vi gjøre selv om dokumentet er "unntatt offentlighet". Hvis noe skal unntas offentlighet, må det være hjemmel for det i loven.
Vi vurderer innsynskravet som er sendt til oss. I noen tilfeller sier loven at vi ikke kan gi innsyn. Det gjelder for eksempel når et dokument inneholder informasjon som er taushetsbelagt eller inneholder personsensitiv informasjon, som for eksempel en persons helseopplysninger.
Hvis det bare er en del av dokumentet som er taushetsbelagt eller er personsensitivt, vil vi vurdere om vi kan fjerne det innholdet og sende resten av dokumentet. Vi kan ikke gjøre det hvis fjerning av opplysningene fører til at det begrensede dokumentet gir et feilaktig bilde.
Postliste - hva er det?
En offentlig postliste (også kalt postjournal) er en oversikt over dokumenter som sendes til eller fra kommunen. Du finner vår offentlige postliste her.
Alle dokumenter er registrert med saks- og dokumentnummer, dato for publisering i postlista, dokumentets dato, dokumenttype, tittel, avsender, mottaker, saksbehandler og lovparagraf hvis det er «unntatt offentlighet».
Du får også oversikt over eventuelle vedlegg.
All post til og fra kommunen er offentlig, og vises derfor åpent på postlistene. Det betyr at du senere kan finne ditt brev omtalt, sitert eller gjengitt i sin helhet i avisen og/eller nyhetene.
Hvordan få innsyn?
Alle kan be om innsyn. Når du har funnet fram til et dokument du vil bestille i postlisten, kan dette dokumentet bestilles.
I postlisten kan du sortere på dato, eller bruke søkeord for å finne det du leter etter.
Kommunen har også plikt til å hjelpe med å finne dokumenter gjennom arkivsystemet. Da må du kunne identifisere dokumentet du ber om innsyn i, for eksempel ved å oppgi saks- og dokumentnummer.
Hva kan du be om innsyn i?
Du kan be om innsyn i all informasjon som er lagret av Asker kommune.
Du kan også be om innsyn i databaser, men loven sier at vi må kunne søke opp og sammenstille informasjonen på en enkel måte.
Dokumenter som ikke er på postlistene
Pasient- og klientsaker er saksområder som i sin helhet holdes utenfor internettsidene, men partsinnsyn er hjemlet i forvaltningsloven § 18.
Ved innsynforespørsler i pasient- og klientsaker, anbefaler vi at du bruker eDialog-løsningen vår, som er en sikker innsending av dokumenter/ henvendelser til kommunen.
Hvor lang tid tar det å få innsyn?
Vi skal svare så raskt som mulig, og senest innen fem virkedager.
Hvis du ikke har fått svar innen fem virkedager, kan dette regnes som et avslag. Da kan du sendes en klage til oss.
Hvordan klager jeg på et avslag?
Hvis vi gir avslag, begrunner vi det ved å vise til en eller flere paragrafer i lovverket. Vi informerer samtidig om muligheten for å klage og klagefristen. Du må klage innen tre uker.
Før du klager kan du be om en utvidet begrunnelse for avslaget. Da skal vi svare i løpet av ti arbeidsdager.
Send en klage på avslaget eller på begrunnelsen for avslaget til . Klagen må sendes innen tre uker.
Hvis vi ikke endrer avslaget eller begrunnelsen vår, sender vi klagen videre til Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus for ny behandling.
Relevante lover
- Det er i hovedsak offentleglova som stadfester retten til innsyn.
Det er også en veiledning til offentleglova, som ble utarbeidet av Justis- og politidepartementet i 2009. - Forvaltningsloven inneholder de fleste unntakene for at et dokument kan bli unntatt offentlighet. Loven omtaler også rett til innsyn i dokumenter som gjelder en selv.
- Offentlighetsprinsippet er også omtalt i Grunnloven.