Velkommen til kulturprisutdeling – en stund vi har sett frem til og en pris vi setter høyt.

Kjære vinner av årets kulturpris, kjære kulturentusiaster, kjære alle sammen

Da er vi kommet til veis ende i vår aller første Kulturfestival! Utdelingen av kulturprisen her i dag er det siste arrangementet – og hvilken fest det har vært med over 90 ulike arrangement!

Heggedal tjuvstartet festivalen onsdag med en fullstappet togvogn fra Asker stasjon til Heggedal og guidet kunsttur. Vi har hatt kulturnatt på Borgen og en fantastisk nattvandring rundt Semsvannet med mange hundre mennesker – virkelig stemningsfullt! I går myldret det i sentrum, i alle fall inne på kulturhuset – været ble en utfordring, men det var utrolig moro å se hvordan kulturhuset ble redningen når alle aktivitetene ble flyttet inn, og hvor fleksibelt og allsidig det kan tas i bruk. I dag er det museumsdag her på Asker museum – en fantastisk flott ramme for denne utdelingen - hvor store og små koser seg på dette området som vi vel må kalle Askers største arv.

Vollens store konsert med Di Derre var også en suksess – og jeg har vært så heldig å få være med på mange arrangementer – det er noe med å komme seg ut av huset – ta del i fellesskapet og dele kulturopplevelser med andre. Og ikke minst se denne store frivillighetsmønstringen. Det er mange å takke for at vi sammen har fått til historiens første kulturfestival her i Asker. Tusen takk, alle sammen!

Som ordfører har jeg fått det ærefulle oppdraget å dele ut Asker kommunes kulturpris. 
Dette er en pris som skal henge høyt og som har blitt delt ut hvert år siden 1987. Som regel, men ikke alltid, i forbindelse med åpning av Kulturuken i Asker. I år valgte vi å legge utdelingen til avslutningen av vår kulturfestival, som nå har erstattet Kulturuken.

For - det passer veldig godt at vi deler ut prisen her på Asker Museum – men det skal jeg komme tilbake til om litt. Men først litt om rammene for prisen.

Asker kommunes kulturpris består av et beløp, og et synlig symbol i form av et bilde av Asker-kunstneren Bjørn Carlsen. Kulturprisen kan gis til enkeltpersoner, institusjoner eller organisasjoner som har vist evne og vilje til å yte innsats utover det vanlige.

Prisvinneren må ha nær tilknytning til Askers kunst- og kulturliv. Profesjonelle og amatører har samme muligheter til å bli prisvinnere. Og vi ser gjennom årene at kulturprisvinnerne representerer nettopp den store bredden og mangfoldet vi er så stolte og takknemlige over å ha i vår kommune.

Kulturprisjuryen er oppnevnt av formannskapet i Asker og velger vinneren blant nominerte kandidater, eller kandidater som juryen selv foreslår. Juryen består av Linda Medalen som er juryens leder, Ingvild Tautra Vevatne og Trygve Lia, som alle tre sitter i kommunestyret. I tillegg sitter direktør Tuss Benum og direktør Ragnar Sand Fuglum fra Asker kommune i juryen. Rigmor Stenvik er sekretær for juryen.

Tusen takk til dere for det arbeidet dere har gjort i forbindelse med kåringen av årets vinner. Vi vet dere har mange verdige kandidater å vurdere og at dere er dedikerte til oppgaven!

Og da vil jeg starte med å avsløre at årets kulturprisvinner er innen det litterære kunstområdet – og derfor passer det ekstra godt å dele den ut her!

I fjor ble det utgitt en bok som heter Frå Asker til Eden som er skrevet av forfatteren Alfred Fidjestøl. Undertittelen på boken er «Historia om Askerkretsen» 1897-1924. 

Her beskrives - sitat: Askerkretsen kring Hulda og Arne Garborg og Marta og Rasmus Steinsvik på Hvalstad i Asker var ein kulturpolitisk maktfaktor som var med på å endre og påverke korleis Noreg ser ut den dag i dag.

Askerkretsen tiltrakk seg flere anerkjente forfattere og også kunstmalere allerede for over 100 år siden - og i dag bor det også mange profesjonelle kunstnere i Asker. Vi ligger på 5. plass blant alle Norges kommuner når det gjelder antall kunstnere bosatt i kommunen vår. Det være seg forfattere, musikere, billedkunstnere osv som tilfører bygda store ressurser.  Og det er vi stolte av.

Og ikke mindre stolte er vi av den som nå skal motta Asker kommunes kulturpris 2015!

Da vil jeg nå lese opp juryens begrunnelse for tildelingen av Asker kommunes kulturpris for 2015. Den lyder som følger:

Juryen har hatt en hyggelig, men også utfordrende jobb med å vurdere innkomne og egne foreslåtte kandidater. Prisen skal være med å anerkjenne en kunstnerisk eller kulturell innsats utover det vanlige og har vært delt ut sammenhengende i 29 år. En verdig vinner er valgt, og juryen har enstemmig gått inn for den foreslåtte kandidaten. 

Prisvinneren er svært anerkjent innen sitt fagområde; både for egen produksjon, men også for kunnskap, formidling og begeistring over andres virksomhet. Nå senest har forfatteren latt seg bemerke og engasjere seg i Litteraturfestivalen på Lillehammer. Prisvinneren, som er en forfatter, har en stor produksjon bak seg – og er oversatt til flere språk.

Forfatteren er født i Oslo, men har bodd i Asker i mange år, og føler seg som en Askerbøring (tror vi) og i alle fall fremstår som en engasjert Askerbøring. Forfatteren har bidratt på mange arrangementer i Asker bibliotek, holdt skrivekurs, vært med på Årets forfatter og stiller velvillig opp på kulturkonferanser og andre arrangementer i Asker.

Forfatteren har skrevet mange bøker; både barne-, ungdomsbøker, og romaner. Og fått priser for mange av dem!

  • Kulturdepartementets debutantpris 1983 (for Pelle-Ragnar i den gule gården)
  • Kritikerprisen for beste barnebok 1984, (for Jørgen + Anne er sant)
  • Cappelenprisen 1989
  • Gyldendalprisen 2011 for sitt samlede forfatterskap
  • Neshornprisen, Klassekampens kulturpris 2012
  • Kritikerprisen i 2012  (for Leve posthornet!)
  • Amalie Skram-prisen 2014
  • Bragprisens hederspris som henger høyt mottok hun også i 2014 

«Forfatteren er flink til å skrive lett og underholdende om samfunnskritiske spørsmål. Det handler om ting i tiden, det lille mennesket og i hvilken grad enkeltmennesket kan engasjere seg. Hun klarer å kombinere politisk engasjement og letthet i det hun skriver» sa litteraturkritiker i NRK, Anne Cathrine Straume, da brageprisen ble delt ut i fjor.

Forfatteren vår skriver om kontroversielle temaer, alltid på en «dyptpløyende, original og lett måte» som Dagbladet skriver om den siste boken hennes, Et norsk hus, om et følsomt tema: «Norske herskere og polske tjenere».

I denne siste boken, Et norsk hus er hovedpersonen Alma tekstil-kunstner, og det de fleste kanskje ikke vet om forfatteren vår er at HUN også bedriver nettopp det. Og for de som vil, er det mulig å få se hennes kunstneriske ferdigheter på det området hvis man drar til Blaafarveverket i sommer, for der er det nå en utstilling som heter «Livsfriser» i Tømmerlåven på Nyfossum og der stiller hun ut sine broderier sammen med den anerkjente tekstilkunstneren Torvald Moseid.

Og for dere som ikke har skjønt hvem vi snakker om allerede, så er det altså Vigdis Hjorth som tildeles årets kulturpris!

Det var juryens begrunnelse, som vi alle slutter oss helt og fullt til! 

Forfatteren Aksel Sandemose har sagt at «Vi leser for å kaste et skrålys inn over vårt eget liv, se våre tanker og forestillinger fra nye vinkler og kanskje få dem korrigert.»

Takk for at du med dine bøker utfordrer oss som lesere. Du kaster et skrålys på våre oppfatninger og tanker – slik at vi ser hverdagssituasjoner i et nytt lys.

Kjære Vigdis Hjorth - gratulerer med denne prisen, den er særdeles vel fortjent!

Lene W. Conradi
Ordfører