Asker har fire nordiske vennskapskommuner og en koreansk.

  • Gardabær er Askers islandske vennskapskommune. Den ligger ikke langt fra hovedstaden Reykjavik og har omlag 14 000 innbyggere. Kommunen er i sterk vekst.
  • Jakobstad er Askers finske vennskapskommune. Jacobstad feiret i 2002 350-års jubileum, og er en havneby med  omlag 20.000 innbyggere.
  • Esløv er Askers svenske vennskapskommune. Den ligger i Skåne, 17 km fra Lund, og har drøyt 32 000 (2014).
  • Rudersdal kommune er etter sammenslåing mellom de tidligere kommunene Birkerød og Søllerød i 2007 Asker danske vennskapskommune. Forut for dette var det Birkerød som var vennskapskommunen vår. Rudersdal har i overkant av 55 000 innbyggere (2015). Les mer på Rudersdals sider om vennskapskommuner.
  • Mapo er Askers sør-koreanske vennskapskommune. Mapo er en bydel i hovedstaden Seoul og har 1,5 millioner innbyggere.

For ytterligere opplysninger, hjelp eller tips, kontakt Asker lokallag av Foreningen Norden.

Vis vennskapskommunene i kart

Historisk bakgrunn

Ordningen med vennskapskommuner har historiske årsaker. Under den annen verdenskrig ble det satt i gang ulike typer hjelpeaksjoner mellom de nordiske landene, og dette ga grobunn for en rask fremvekst av systemet med vennskapskommuner da freden kom.

I den første tiden etter krigen ble det utvekslet matvarer, klær og industriprodukter. Mange norske barn var på lange besøk i danske hjem i vennskapskommunene etter krigen, slik at de skulle få mulighet til å komme seg etter lang tid med feil- og underernæring.