Hvordan vil du bo?
Det er forskjellig fra person til person hva som får oss til å føle oss hjemme et sted. For noen er det selve boligen, og minnene og vanene som er knyttet til den, mens for andre kan det være omgivelsene, det sosiale nettverket, eller om vi har familie i nærheten.
Når du nærmer deg 60, kan det være lurt å tenke på hvor og hvordan du vil bo. Skal du bli boende der du bor, og kanskje tilpasse boligen, eller skal du flytte til noe mer praktisk? Skal du bo på samme sted, eller har du sett for deg å bli gammel i en annen by eller bygd?
Her er noen spørsmål det kan være lurt å reflektere over, gjerne sammen med venner, partner eller familie:
- Har du familie og nære venner i nærheten der du bor nå, eller ønsker du å flytte nærmere dem?
- Hvordan vil det være å bli boende der du er hvis du blir syk og dårlig til beins?
- Har du tilgang til alt du trenger på ett plan, eller må du for eksempel gå i trapper?
- Hvor gammel og slitt er boligen? Må du regne med store vedlikeholdsprosjekter de neste årene?
- Er det gangavstand til butikk, friluftsområder og sosiale arenaer? Vil det bli vanskelig hvis du på et tidspunkt ikke lenger kan kjøre bil?
- Føler du deg trygg der du bor, med gode naboskap og omgivelser du trives i?
- Hva har du behov for?
Les mer om dette på Aldersvennlig Norge sine sider planlegglitt.no.
Brosjyre: Trygghet i hjemmet for eldre (PDF)
Hva vil du fylle tiden din med?
Å bli pensjonist betyr at du kan bruke mer av tiden din på det som
gjør deg glad. Det føles kanskje lenge til nå. Men de som opplever
at de har et godt liv som pensjonister, har i mye større grad planlagt hva de skal gjøre når de er ferdige med å jobbe.
Så hva vil du bruke tiden din på når du ikke lenger er i arbeid? Kanskje du allerede har noen hobbyer du vil fortsette å dyrke – eller prøve ut noen nye Eller kanskje du vil bruke tiden og kompetansen din på frivillig arbeid? Og hva med det sosiale? Har du venner og familie som du har lyst til å tilbringe mer tid med – eller kanskje du har et mål om å bli kjent med nye mennesker?
Kanskje er det i dag du for alvor skal begynne å planlegge framtiden din. Så vet du hva du kan se fram til.
Her er noen spørsmål du kan stille deg selv om hvordan du ønsker at tiden etter endt yrkeslivet skal være:
- Er det noe du alltid har hatt lyst til å lære, som du ikke har tid til mens du er i full jobb? For eksempel et nytt håndverk, en morsom hobby,
eller et nytt språk? - Er nettverket ditt og mestringsfølelse i hverdagen tett knyttet opp til
yrkeskompetansen din og jobben du har i dag? Kanskje er det lurt å se etter frivillig arbeid eller foreninger knyttet til det? - Er du sosial av deg og ønsker å tilbringe mye tid i sosiale settinger, som kafébesøk, middager med venner eller liknende? Kanskje du kan ta
initiativ til faste avtaler med et knippe venner, for eksempel å møtes til lunsj en gang i uken? - Er det noen fysiske aktiviteter eller treningsformer du trives med? Å bevege seg er minst like viktig når du blir eldre. Å finne en aktivitet du synes er gøy er viktig for både helse og trivsel.
Les mer om dette på Aldersvennlige Norge sine sider planleggelitt.no.
Hva kan du fylle tiden med i Asker?
- I vår kalender «Hva skjer i Asker» finner du oversikt over aktiviteter, arrangementer, kurs og foredrag i hele Asker.
- «Leve livet-treff» er uformelle treff med foredrag og veiledning om helserelaterte temaer.
- Ønsker du å engasjere deg som frivillig eller snakke med noen ved en av Askers ni frivilligsentraler og nærmiljøsentraler, finner du mer informasjon her
- Vil du vite hva en aktivitetsvenn gjør, finner du mer informasjon her
- I Asker har vi flere innbyggertorg. De er uformelle møteplasser der du kan nyte dagens aviser, treffe folk, delta på aktiviteter eller arrangere noe selv.
- Ønsker du å endre levevaner eller trenger hjelp til å mestre en hverdag med helseutfordringer, finnes det flere kurs.
- Er du pårørende? Du kan få hjelp og støtte til å mestre oppgaven.
Gode relasjoner
Noen trenger mange, noen trenger få, men alle trenger noen. Når vi har mennesker rundt oss som vi bryr oss om, og som bryr seg om oss, føler vi oss tryggere og gladere. Faktisk viser forskning at å ha gode sosiale relasjoner er viktigere enn den positive effekten du får av både trening og sunt kosthold til sammen.
Dette blir sannsynligvis enda viktigere når du er ferdig med å jobbe. For plutselig har du mer tid til å gjøre de tingene du alltid har hatt lyst til, men kanskje færre å tilbringe den med. Derfor er pleie og vedlikehold av vennskap noe du bør ha i tankene allerede før du går ut av arbeidslivet.
Få nye venner
Vennskap endrer seg med årene, spesielt i overgangen til livet som pensjonist. Aktivitetene du deltar på kan også hjelpe til å stifte nye
bekjentskaper. Det kan være frivillig arbeid eller aktiviteter
du har gledet deg til å gjøre når du blir pensjonist.
Det krever noe av oss å bli kjent med nye mennesker, og mange
synes det er vanskelig å ta initiativ til kontakt.
Her er noen tips til hvordan du kan stifte nye bekjentskaper:
- Kom deg ut! Gå en tur i nærområdet hver dag, hils på naboene, og kanskje ta deg en kaffe på kaféen i nærheten. Etter hvert vil du garantert
møte på de samme menneskene flere ganger, samtalene kommer naturlig i gang, og du stifter nye bekjentskaper. - Meld deg inn i foreninger eller delta på kurs eller aktiviteter hvor du kan møte andre med lignende interesser, som malekurs, matlaging eller gruppetrening.
- Meld deg inn i lokale grupper på Facebook – her kan du følge med på hva som beveger seg i nærområdet. Kanskje du får tips til aktiviteter du
kan delta på, eller ser at det er behov for frivillig arbeid der du kunne tenke deg å bidra?
Les om hvordan du kan planlegge på planleggelitt.no
Lær hele livet
Det å ha noe som skjerper både hodet og kroppen er bra for deg. Når du lærer noe nytt, dannes nye koblinger i hjernen. Det kan hjelpe fastlåste mønstre, vaner og tanker over i et nytt spor, samtidig som det bidrar til å gi deg mer glede og selvtillit.
Det spiller ingen rolle hva du lærer, det er at du lærer noe som er viktig. Du trenger ikke lære deg noe vanskelig, som et nytt språk – bare det å prøve en ny oppskrift eller lese mer om noe du allerede er interessert i kan være nok.
Planlegge litt
Et godt liv hele livet handler ofte om å fortsette med mye av det du
trives med i dag. Du må bare planlegge litt. Se mer informasjon og få gode tips på Aldersvennlige Norge sine hjemmesider.