Utredning av ny prismodell for Ruter-området
Formannskapet vedtok tirsdag å anbefale alternativ «Kommunebillett» som beste kortsiktige løsning. De ble også enige om å oppfordre Akershus fylkeskommune til å etablere et regionalt reisekort. Asker kommune ønsker å avvente endelig anbefaling til utredningen er fullført.
Akershus fylkeskommune har satt i gang arbeid med utredning av ny pris- og sonestruktur for Ruter-området. De 4 modellene er «Kommunebillett», «5 Soner i Akershus», «Avstandsbasert i Akershus» og «Personlig sone». Alternativene har forskjellige effekt på fordeling, kunder, fremtidens mobilitet og gjennomføring. For de to siste alternativene er konsekvensene noe mer unyansert og vanskelig å ta stilling til. På kort sikt virker Kommunebillett å være det mest gunstige for Asker kommune. Det vil være helt likt som i dag, pluss at alle reiser internt i kommunen kan tas på en sone, som vi håper kan bidra til at flere reiser med kollektivt internt i kommunen.
Anskaffelse av velferdsteknologi
Formannskapet vedtok å gi kommunedirektøren fullmakt til å inngå nye kontrakter om velferdsteknologi i Asker kommune innenfor budsjettrammen.
Dagens tjenestekjøpsavtale for ulike velferdsteknologi-løsninger utløper, og kommunedirektøren har gjennomført en anskaffelse og forbereder ny kontrakt. Kontrakten vil ha en samlet ramme på ca. 225 millioner kroner over 12 år og overstiger kommunedirektørens fullmakt, og krever derved formannskapets godkjenning. Avtalens kostand er beregnet til 21,5 millioner for 2025 og 18,5 millioner påfølgende år.
Avtalen omfatter ulike velferdsteknologiske løsninger og det er i hovedsak snakk om driftsutgifter. Anskaffelsen er gjort i samarbeid med Bærum kommune som inngår en likelydende avtale. Avtalen er viktig for utvikling, omstilling og modernisering av velferdstjenestene og skal gi kommunens innbyggere en tryggere hverdag, gjennom bruk av avanserte styringssystemer og velferdsteknologi. Avtalen har en varighet på 5 år pluss årlig opsjon om fornying i påfølgende 5+1+1 (totalt 12 år).
Høringsuttalelse til Akershus fylkeskommune - innspill til arbeidet med regional plan for areal og mobilitet i Oslo og Akershus
Formannskapet vedtok høringsuttalelse til Akershus fylkeskommune som innspill til planprogrammet for regional plan for areal og mobilitet i Oslo og Akershus.
Akershus fylkeskommune og Oslo kommune skal samarbeide om en oppdatert regional plan for areal og mobilitet. Første steg i prosessen er å utarbeide et planprogram. Planprogrammet skal legge rammene for det videre arbeidet med planen. Akershus fylkeskommune og Oslo kommune ønsker innspill til utkastet, og hvordan høringspartene ønsker å bli involvert. De ønsker også tilbakemelding på hvilke kommuner som ønsker å delta i en politisk styringsgruppe eller administrativ koordineringsgruppe. Asker kommune støtter oppstart av planarbeidet.
Høringssvar - ny strategi for Osloregionens Europakontor
Formannskapet vedtok tirsdag høringssvar til Osloregionens Europakontors (ORE) utkast til ny strategi 2025-2029. Utkastet har som utgangspunkt foreningens visjon om å gjøre det enklere for medlemmene å bruke europeiske virkemidler for å løse samfunnsutfordringer og å nå egne målsettinger. Som viktigste innsatsområder vektlegges ambisjonen om å bygge bærekraftige samfunn; miljømessig, sosialt, sikkerhetsmessig og økonomisk. Målene i strategien er økt deltagelse, økt kompetanse og økt synlighet.
For Asker kommune betyr en sterkere prioritering av deltagelse at kommunen gjennom OREs arbeid vil få økt sine muligheter til å delta i internasjonale samarbeid, prosjekter og nettverk. Deltagelse i europeiske prosjekter gir kommunen tilgang til ekstern finansiering, relevant forskning, økt kompetanse og mulighet for innovasjon og utvikling av kommunens tjenesteproduksjon.
I Asker kommunes vedtatte hovedmål og strategier for internasjonalt samarbeid, vektlegges at deltagelse i internasjonale samarbeid skal bidra til å nå Asker kommunes mål og prioriteringer. Asker kommune bruker internasjonalt samarbeid som strategisk virkemiddel for å sikre en bærekraftig samfunns- og tjenesteutvikling i tråd med målene i kommuneplanen.
Før behandlingen av saken, fikk de folkevalgte en orientering om en rekke ulike relevante innovasjonsaktiviteter og utviklings- og forskningsprosjekter hvor Asker mottar midler fra blant annet EU for gjennomføring og deltakelse.
Høringsuttalelse - planprogram for regional plan for kompetanse, omstilling og verdiskaping i Oslo og Akershus
Formannskapet vedtok tirsdag høringsuttalelse til planprogram for regional plan for kompetanse, omstilling og verdiskapning i Oslo og Akershus.
Asker kommune avgir en høringsuttalelse til planprogrammet for en ny felles regional plan for kompetanse, omstilling og verdiskaping i hovedstadsregionen. Asker kommune er i all hovedsak positiv til planprogrammet og støtter både tilnærming og innhold. Høringsuttalelsen peker imidlertid på at Asker kommune mener at planen ikke kun kan se på å skape nye arbeidsplasser (jobbskaping), men at planen også bør inkludere å få folk i jobb (sysselsetting). Det er en viktig del av å løse utfordringene med utenforskap og å forebygge utenforskap.
Asker kommune mener også at planen i større grad bør belyse hvordan stimulere til at flere tar utdanning innenfor yrkesfag. Demografiutviklingen tilsier at det vil bli stor mangel på arbeidskraft innenfor blant annet helse- og omsorgssektoren. Videre er det utfordrende å få tak i nok kvalifisert arbeidskraft innenfor tekniske fag, bygg og anlegg og drift. Dette er en del av et utfordringsbilde Asker kommune ønsker at den nye regionale planen skal ha gode strategier for å møte. Asker kommune trekker videre frem sirkulærøkonomi som et område planen bør utdype ytterligere.
Høring - Postutvalgets rapport
Formannskapet vedtok høringssvar til rapport fra utvalget for fremtidens posttjenester, også kalt Postutvalgets rapport. Postutvalget ble oppnevnt som et uavhengig ekspertutvalg i januar 2024. Formålet var å se på fremtidens bærekraftige posttjenester og om postbudene skulle få nye oppgaver.
Orienteringer
Formannskapet fikk en orientering om Akershus fylkes planprogram. Se orienteringen her fra cirka 01.30 i opptaket.
Det var også en orientering om Jobbhuset.
De folkevalgte fikk også, fra kommuneplansjefen, en kort orientering om det videre arbeidet med mulig sprengstoff-fabrikk i Asker, basert på spørsmål fra de folkevalgte. Se orienteringen her fra cirka 02.00 i opptaket.
I tillegg var det tirsdag møte i Valgstyret. Se sakspapirer fra møtet.