Kort fra kommunestyret tirsdag 12. november

Kort fortalt

Ny planstrategi for kommunen, konkurranseutsetting, justering av valgkretser, interpellasjon om psykisk helse og rus var saker som kommunestyret behandlet tirsdag.

Omstilling og kommuneøkonomi var tema for en orientering på slutten av møtet.

Bruk av konkurranseutsetting av kommunale tjenester i omstilling og effektivisering

Kommunestyret vedtok Handlingsprogram 2024-27 den 12. desember 2023, sak 77, som inkluderte 13 verbalvedtak.

Verbalvedtak nr. 11 om "Omstilling og effektivisering" ble tirsdag kveld behandlet i kommunestyremøtet. Den politiske saken redegjør for bruk av virkemidlene konkurranseutsetting og samarbeid med eksterne, private og frivillige aktører i forbindelse med kommunens omstillings- og effektiviseringsarbeid.

Fem konkrete tjenester ble fremhevet for særlig vurdering:

  • Drift av badene
  • Renovasjon
  • Tekniske tjenester
  • Institusjoner/bofellesskap
  • Samarbeid på VA-området

Kommunestyret tok kommunedirektørens forslag til orientering, gjorde vedtak knyttet til hvert av disse nevnte fem punktene.

Stortings- og sametingsvalget i Asker 2025

Kommunestyret vedtok å avholde én-dags-valg i Asker mandag 8. september 2025. Kommunedirektøren og lederen av politisk sekretariat har fått fullmakt til å ta avgjørelser om gjennomføringen av valget, så lenge de ikke er av prinsipiell betydning.

Kommunestyret vedtok også at det på valgdagen vil være 14 stemmekretser. Det betyr at de tre nåværende stemmekretser (Frydenlund, Sydskogen og Holmsbu) slås sammen med omkringliggende kretser. De øvrige 14 stemmekretsene fra lokalvalget i 2023 vil bli gjenbrukt.

Planstrategi 2024-2027 med planprogram for kommuneplan

Kommunestyret vedtok tirsdag ny planstrategi 2024-2027 med planprogram for kommuneplanens samfunnsdel og arealdel. Den har vært på høring og offentlig ettersyn. Høringsfristen for planstrategien og planprogrammet var 1. september 2024, mens fristen for innspill til arealdelen er 1. september 2025.

Rådene og utvalgene har behandlet høringssaken og støtter planstrategien og planprogrammet,. De har også kommet med noen konkrete innspill som har blitt ivaretatt gjennom endringer.

Retningslinjer for ansattes møte- og talerett i folkevalgte organer

Kommunestyret vedtok retningslinjer for de ansattes møte- og talerett i folkevalgte organer. Dette vil gi de tillitsvalgte i større grad mulighet til å bruke sin møte- og talerett i folkevalgte organer når disse behandler saker som gjelder forholdet mellom de ansatte og kommunen som arbeidsgiver.

Interpellasjon om psykisk helse og rus

Det var også en interpellasjon som ble besvart av ordfører. Interpellasjonen dreide seg om omstilling og psykisk helse og rus.

Kommuneøkonomi, omstilling og tilleggsinnstillingen

Kommunedirektøren ga også en kort orientering om status i omstillingsarbeidet i Asker kommune. Han takket de ansatte for innsatsen og det gode arbeidet som allerede er lagt ned for å få til omstillingen i kommunen.

De ansatte har medvirket, forstått, tatt grep i tide for å stoppe en utvikling mot en uholdbar situasjonen. De ansatte står fortsatt i en svært krevende og belastende omstilling hver eneste dag.

Kommunedirektøren sa at fremtidsutsiktene bestemmes nå, og stilte spørsmålene:

  • Hvor lenge må vi stå i omstillingen? Det avgjøres i desember.
  • Hvordan blir vår økonomiske stabilitet mht likviditet, gjeldsnivå og netto driftsresultat?
  • Hvordan blir de faktiske konsekvensene av vedtakene?
  • Hvis vi tar økonomiske bærekraftige valg nå, vil vi kunne se lysere på situasjonen inn i 2026.

Han understreket at regjeringens forslag til statsbudsjett/ tillegg for 2025 bidrar ikke til en styrket kommuneøkonomi eller handlingsrom for 2025. Det ser også ut til at renteforutsetningene som var innarbeidet i tilleggsinnstillingen er endret og gir en større utgiftspost i 2025. I tillegg ser det ut til at Asker rammes av en skattesvikt på 200-250 mill. kroner i 2024, noe som blant annet vil svekke det frie disposisjonsfondet.

Kommunedirektøren tydeliggjorde sin bekymring for utsettelser, forsinkelser eller manglende gjennomføring av omstillingsprogrammet. Dette vil kunne føre til nye negative konsekvenser for innbyggere, organisasjoner, frivillighet, næringsliv og ansatte.