God økonomistyring til tross for krevende økonomisituasjon
Kommunestyret vedtok økonomirapporten 2. tertialrapport for 2024. Kommunestyret har gjennom økonomireglementet vedtatt at økonomirapporteringen skal skje tertialvis - februar, juli og oktober.
- Vi er enige om at kommunedirektøren og de ansatte leverer godt på de omstillingene som ble vedtatt i 2023. Samtidig vil vi ha en krevende utgang av dette året grunnet svikt i skatteinntektene for 2024. Det betyr at inngangen til 2025 vil bli ekstra utfordrende, sier ordfører Lene Conradi.
Rapporten viser at virksomhetene har jobbet godt med å tilpasse driftsutgiftene. Omstillings- og effektiviseringstiltakene er i henhold til planen som innebærer en reduksjon i driftsbudsjettet på 120 mill. kroner. Tjenesteområdene rapporterer om budsjettavvik for året på 12 mill. kroner (0,1 %).
Den lave skatteinngangen hittil i år og det nye inntektssystemet som ble vedtatt i Stortinget i juni, i tillegg til økt kostnadsvekst, høye renter og økte pensjonskostnader, viser at Asker kommune står foran en krevende økonomisk situasjon i tiden som kommer. De frie inntektene, skatt og rammetilskudd, ligger 244 mill. kroner under budsjett. Beregninger fra Skatteetaten og KS viser et budsjettavvik for skatt og inntektsutjevning på mellom 200-250 mill. kroner for 2024.
- Kommuneorganisasjonen står nå, og i tiden framover, i krevende omstilling. Selv om det jobbes godt med omstilling, opplever mange ansatte usikkerhet. Det må også vi folkevalgte ta inn over oss, sier ordfører.
Kommunestyret vedtok også rapport om finans og gjeldsforvaltning og revidering av økonomireglementet og finansreglementet.
Orientering om økonomiske situasjonen
På slutten av kommunestyremøtet ga kommunedirektøren en orientering om den økonomiske situasjonen etter at statsbudsjettet ble lagt fram den 7/10. Han varslet at han i formannskapet den 22. oktober vil offentliggjøre tilleggsinnstillingen med en rekke omstillingstiltak.
- Omstilling handler først og fremst om mennesker. Og omstillingsarbeidet krever mye av oss alle. Det krever innsikt og kunnskap, gode prioriteringer, kommunikasjon og medvirkning, sier kommunedirektør Lars Bjerke.
Han understreket at kommuneøkonomien over hele Norge nå er svært krevende, og det er snakk om underskudd på 16 mrd kroner for hele kommuneNorge i følge KS, for 2024. Det er derfor store forventninger til regjeringen fram mot desember.
- Vi er i en situasjon som er svært alvorlig og svært uvanlig for Asker kommune, for tjenestene og for innbyggere og ansatte, sier Bjerke.
Reglement for delegering og innstilling
Kommunestyret vedtok revidert reglement for delegering og innstilling i Asker kommune. Det er kommunestyret som må fastsette dette minst én gang per kommunestyreperiode.
Formålet med delegering er å overføre beslutningsmyndighet med klar ansvarsfordeling og kompetanselinjer, for å sikre rettssikkerhet og effektiv saksbehandling. Reglementet avklarer oppgave- og myndighetsfordelingen mellom folkevalgte organer og administrasjonen, og er basert på prinsippet om maksimal delegering til laveste nivå innenfor lovens rammer. Reglementet som ble vedtatt bygger i hovedsak på reglementet fra forrige valgperiode, med endringer vedtatt i juni 2023.
Overordnet beredskapsplan for Asker kommune
Kommunestyret vedtok ny overordnet beredskapsplan for Asker kommune.
Planen beskriver hvordan beredskapen i kommunen er organisert ved alvorlige uønskede hendelser som rammer kommunen som helhet, eller som er av en karakter som krever sentral koordinering og ledelse.
Verdenssituasjonen gjør en overordnet beredskapsplan for Asker svært aktuell. En slik god beredskapsplan legger til rette for god beredskapshåndtering, og setter oss i stand til å gjøre de riktige tingene når situasjonen krever det, sier ordfører.
Planen vil sikre at kommunen har en beredskapsorganisasjon som trer i kraft, helt eller delvis, ved uønskede hendelser hvor den ordinære linjeorganisasjonen alene ikke er den hensiktsmessige organisasjonsformen. Dette vil redusere konsekvensene av hendelsen, opprettholde kommunale tjenester og i etterkant normalisere situasjonen.
Den vedtatte planen er en viktig del av «Plan for helhetlig og systematisk arbeid med samfunnssikkerhet og beredskap i Asker kommune» som vil komme til politisk behandling i begynnelsen av 2025.
Forsyning og egenberedskap i Asker
Kommunestyret tok tirsdag til orientering sak om verbalforslag om forsyning og egenberedskap. Asker kommune er godt rustet mot en internasjonal forsyningskrise og samarbeider godt med nasjonale og regionale aktører. Egenberedskap er en viktig del av beredskapen i Asker og Norge, og kommunen vil styrke arbeidet med egenberedskap, slik at innbyggerne er best mulig forberedt på en eventuell forsyningskrise.
Detaljregulering for Billingstadsletta 31 vedtatt
Kommunestyret vedtok detaljreguleringen for Billingstadsletta 31. Planen tar sikte på å forbedre eiendommens utnyttelse og fremme næringsvirksomhet ved å utvikle kontor- og forretningsarealer. Forslaget inkluderer å bygge på to ekstra etasjer på eksisterende næringsbygg, totalt seks etasjer. Høringsprosessen har avdekket bekymringer fra naboer om høyder, tomteutnyttelse og avstand til naboeiendommer. Offentlige myndigheter har ingen konkrete innvendinger, og planen er i tråd med kommuneplanens mål om næringsutvikling.
Endringer i forskrift om vedtekter for kommunale barnehager
Kommunestyret vedtok endringer i forskrift om vedtekter i kommunale barnehager (barnehageforskriften). Utvalg for oppvekst behandlet saken 19.03.24, og besluttet å sende forslag til endringer på høring. I høringen ble det foreslått endringer i bestemmelsene om prioriteringskriterier ved opptak, barnehagetilbud i sommerferien, betaling ved bytte av kommunal barnehage og søknad om permisjon/fradrag i foreldrebetaling. I tillegg ble det foreslått enkelte innholdsmessige presiseringer og språklige endringer.
Plan for friluftslivets ferdselsårer
Kommunestyret vedtok plan for friluftslivets ferdselsårer 2024-2035 i Asker kommune. Den har som mål å identifisere og utvikle stier, turveier, sykkelstier, ro- og padleleder, klatrefelt og målpunkt.
Planen skal fremme helse, livskvalitet, bolyst og reiseliv ved å knytte sammen kommunen fra nord til sør og tilrettelegge for økt bruk av utfartsområdene. Den skal bidra til å oppnå mål i Asker kommuneplan 2023-2030 og andre temaplaner, med fokus på tilgjengelighet og infrastruktur. Vi har som mål å bli Norges beste friluftskommune innen planperioden, sier ordfører.
Planen inkluderer en 12-årig strategi for investeringer og vedlikehold, og er en del av en nasjonal og regional satsing på friluftsliv.
Møtekalender for folkevalgte organer 2025
Kommunestyret vedtok møtekalender for folkevalgte organer 2025.
Orientering om arbeidet med demografiutfordringene
I tillegg fikk kommunestyrerepresentantene, tidligere på ettermiddagen, en orientering om hvordan kommunen arbeider for å møte demografiutfordringene de kommende årene.