Kongefamilien får en spesiell gave fra Asker kommune i anledning 80-årsfeiringen. Formannskapet ble tirsdag enige om å gi dem en miniatyrutgave av Märtha-skulpturen, som i dag står ved Asker kirke i full størrelse.

– Med den helt spesielle tilknytning Asker har til kongefamilien, synes jeg det er naturlig med en oppmerksomhet fra oss i anledning at kongen og dronningen feirer sine 80-årsdager. Derfor ønsker vi å gi denne skulpturen til kongefamilien. Det er jo kongen selv som sitter på armen til sin mor, og jeg synes det er hyggelig at den kan få komme hjem til kongefamilien, sier ordfører Lene Conradi.

Fra rådhuset til slottet

Kronprinsesse Märtha med daværende prins Harald på armen står i full størrelse ved Asker kirke. For et par år siden ble ordfører Lene Conradi gjort oppmerksom på at det fantes en miniatyrutgave som var til til salgs. Ordføreren kjøpte den, og siden har lille Märtha pyntet opp i rådhusets syvende etasje.

Skulpturer av Dyre Vaa

Det er kunstneren Dyre Vaa som har laget begge bronseskulpturene - både den i naturlig størrelse og den lille. Kunstneren bodde i flere år på Hvalstad i Asker. Den store skulpturen ble støpt i 1959, og det var lenge en diskusjon blant de folkevalgte hvor den skulle stå. I følge Conradi var det Kong Olav selv som bestemte at den skulle stå ved kirken.

Nå vil ordføreren finne en anledning til å overrekke gaven.

Formannskapet
Her er formannskapet samlet rundt gaven som skal overrekkes kongeparet i forbindelse med 80-årsjubileet.