«Jeg velger meg april» skrev Bjørnson i sin tid, og med april kommer vårtegnene – snøsmeltingen, kveldene som blir lysere og markblomstene som våger seg frem. Og denne kriblende vårlige energien som gjør noe med oss – i hvert fall gjør den noe med meg.

Første arbeidsdag etter påske er en av vårens merkedager i min kalender. Da samles alle barnehagene i Asker til felles planleggingsmøte. Og jeg får treffe de menneskene som jobber med våre yngste innbyggere. Denne dagen er alltid inspirerende og jeg har lyst til å benytte anledningen til takke for innsatsen de barnehageansatte gjør for barna våre. Jobben deres er å gi barn muligheter. Muligheter til å lære, leke, få omsorg, bli sett, til å utvikle empati og sosiale evner, å få venner – til å bli trygge og kompetente mennesker. Foreldre som er trygge på at barna deres har det bra, har det også bra. Og trygge ansatte som forstår og gir gode råd er også gull verdt. Det kan alle som har, eller har hatt barn i barnehagen, skrive under på!

Viktigheten av å være trygg – og å føle seg trygg – fikk vi igjen en påminnelse om denne påsken.

Min familie startet påskeferien i London for å feire svigermors 75-årsdag. Selv om jeg er heldig og har vært i London noen ganger før, er det alltid som jeg er der for første gang med så mye forskjellig å se og gjøre. Men denne turen fikk en uhyggelig fellesnevner med vårt forrige besøk som var i november i fjor. Europa ble begge gangene rammet av terror – forrige gang i Paris, nå i Brussel.

For oss alle, og spesielt for barna, fikk vi nye påminnelser om hva det vil si å være redd, medfølelse for alle som ble rammet, hjelpeløshet – og en ekstra følelse av sårbarhet fordi vi ikke var hjemme – og snart skulle til en flyplass. Vi måtte prøve å berolige barna med at sannsynligheten for å bli rammet nærmest er lik null, at sikkerheten er god, at det er mye farligere å kjøre bil enn å fly, osv. Vi snakket nok vel så mye til oss selv som til de unge. Men all verdens statistikk hjelper lite når tv og telefoner flommer over av bilder av eksplosjoner og av flyktende, sårede og døde mennesker. Terrorhandlinger skaper frykt og skaker ved vår trygghetsfølelse, selv når de er langt borte.

Dagens barn og unge vokser opp med sterke inntrykk fra bilder av voldelige handlinger der tilfeldige mennesker blir rammet under dagligdagse gjøremål. For å håndtere denne frykten som skapes, og for å kunne stå opp mot hat, vold og gjenytelser, så er et godt fundament av både kunnskaper, verdier og grunnleggende trygghet ekstra viktig.

Heldigvis opplever vi sjelden å være utrygge i Norge. Men det er viktig at vi er oss tryggheten bevisst. Og at vi verdsetter og hegner om «trygghet» som en kjerneverdi i barnas oppvekst. Barn som føler seg trygge i seg selv og i omgivelsene sine har et godt fundament for livet videre.

Å arbeide direkte med barn er en av samfunnets viktigste oppgaver. Det er å være en del av mulighetenes tid for barna, som bokstavelig talt lever i «livets vår», der det viktige fundamentet blir lagt.

Våren er mulighetenes tid, naturen våkner til liv, og vi starter alle litt på ny med mer energi og nytt pågangsmot. Og litt våryre blir vi vel alle, så helt til slutt kommer en våroppfordring til både voksne og barn:

Nyt våren – gå ut og lek i solen – lukt på blomstene – og tenk litt på 2dre vers i Bjørnsons dikt:

Jeg velger meg april,
fordi den stormer, feier,
fordi den smiler, smelter,
fordi den evner eier,
fordi den krefter velter,-
i den blir somren til!

Lene W. Conradi