Selv om vi igjen tar fatt på skole og arbeid har vi fortsatt flere uker med sommerdager der vi kan sitte lenge ute, bade og forhåpentlig få litt mer varme i august. Kanskje gjør du som meg, og tar de siste feriedagene i ro hjemme?

Jeg kjenner det er godt å dvele ved inntrykkene fra ferien, og mobilisere før høstens utfordringer. Og jeg vet at dette blir en travel høst, først og fremst med et spennende kommunevalg. Jeg trives best når det er mye som skjer, og gleder meg.

Og over hele landet går det spente barn og gleder seg – og gruer seg kanskje litt. For i neste uke står tusenvis av små skolespirer klare – med sekk på ryggen og på terskelen av skolehverdagen. Et nytt kull begynner sin reise gjennom utdanningsløpet som skal gjøre dem til robuste, kunnskapsrike og oppvakte mennesker. De er fremtiden, og om noen tiår er det de som skal ta over og styre og utvikle samfunnet vårt videre.

For at barna skal klare seg godt gjennom skoleårene må de få mulighet til å oppdage gleden over å lære nye ting. Kjenne fryden over å knekke lesekoden, forstå hvordan fotosyntesen fungerer, lære hvordan landskapet er blitt til og oppleve at verden åpner seg gjennom kunnskap om andre mennesker og kulturer. Dedikerte lærere gjør hver dag, uken gjennom, en fantastisk innsats for å vekke denne lysten hos de små. Det skal vi som foreldre være glade og takknemlige for. Og så må vi bidra der vi kan, med leksehjelp, motivasjon og engasjement. 

Kunnskapstørst og kunnskapsdeling. Det handler om å lære – men også om å lære bort. Selv har jeg vært heldig og hatt mange svært engasjerte lærere som har stimulert til nysgjerrighet og lærelyst. Og det var nettopp en lærer på ungdomsskolen som vekket mitt politiske engasjement. Slike lærere er en gave!

Vi lærer hele livet. Og jeg tror at når vi beholder lyst og iver etter å lære, så holder vi oss også unge.

I min rolle som ordfører ønsker jeg stadig å lære – slik at jeg kan bidra til å gjøre Asker best mulig for oss som bor her. Jeg lærer noe i hvert et møte med Askers innbyggere, spesielt på mine Lene-timer. Jeg lærer noe nytt når jeg er med på arrangementer i frivillig regi, og av engasjementet i alle våre klubber og foreninger. Jeg lærer også mye gjennom mitt engasjement i FN, og tar inn over meg at verden er stor, at vi er en del av den, og må engasjere oss på alle plan. 

Og jeg opplever at andre ønsker å lære av oss. De ser til Asker, ser at det er mye vi får til, og de finner inspirasjon i det. Det skal vi være vi stolte over. 

Jeg håper at alle våre små som denne høsten får sitt første møte med skolen oppdager lærelysten, og kjenner at de er i gode læremiljø. Og kjære alle foreldre – bry dere om miljøet rundt barna deres. At barna er trygge og trives er en forutsetning for at de skal kunne bli kunnskapsrike og robuste.

God skolestart til alle, både store og små! Og nyt de siste sommerdagene.

Lene W. Conradi

(Teksten stod på trykk i Askeravisen 13. august 2015)