Julemåneden er en måned for glede og forventing, der julemennesker som meg selv fylles av barnlig fryd over å pynte med lys og engler og nisser. Det er en tid for kos og for felleskap, og vi tilbringer mer tid med familie og venner. Felleskapet i det nære er noe av det fineste med julen.

Men dette er også en måned der mange kjenner på ensomhet, usikkerhet og sorg. For den som står utenfor felleskapet kjennes det enda tyngre enn ellers.

Denne høsten ble vi berørt av historien om Odin som bare 13 år gammel, og som følte så sterkt på utenforskap at han ikke orket å leve lenger. Nå vil besteforeldre i Asker ta grep – bry seg – stille opp på skolene, og være ekstra voksenressurser, rett og slett bidra til at barne- og ungdomsmiljøene blir rausere.

Det rører meg og fyller meg med takknemlighet. Det er nemlig bare ved å bry oss, ta initiativ og aktivt bidra positivt, at vi får det varme samfunnet vi så inderlig ønsker å ha.

Vi må bry oss om hverandre, og derfor er jeg også så utrolig takknemlig for de som stiller opp i år igjen, og lager julaftenfest for de som ikke har egen familie eller nettverk å sitte rundt julebordet med. La oss inspirere av disse varme ildsjelene, vi kan alle gjøre en forskjell – det er så lite som skal til.

I desember fyller vi også kirker og kulturhus med konserter til inntekt for gode formål. Dessverre lever ufattelig mange mennesker i vår verden på flukt fra krig og nød, og deres største ønske til jul er trygghet. Vi kan bidra ved å støtte viktige bistandsprosjekter som Kirkens Nødhjelp, Røde Kors og andre hjelpeorganisasjoner driver ute i verden. 

Her hjemme er det også mennesker som har det tungt. Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon er blant dem som alltid er nær, og på vakt for de svakeste rundt oss. Og vi kan gi vårt bidrag til deres arbeid.

Jeg håper alle i Asker kan få kjenne på felleskap denne måneden. Og da tenker jeg ikke bare på de som står oss nærmest, men også for dem som står på utsiden og lengter inn i varmen. Ofte er det ikke så mye som skal til for å lyse opp hverdagen for andre, vi kan alle smile mer til menneskene rundt oss og gjerne gi dem en hyggelig tilbakemelding.

Ta med dere de vakre ordene til Ole Paus fra Den stilleste timen inn i julen: «Vi er ingen del – vi er det hele – vi nærmer oss hverandre skritt for skritt – jeg ser deg min venn og jeg kjenner meg igjen når jeg ser på deg med innsiden av hjertet mitt».

Kjære askerbøringer – jeg ønsker dere en riktig god jul!

Lene W. Conradi, ordfører

(Teksten stod på trykk i Askeravisen 17. desember 2014)