I veldig mange sammenhenger skryter jeg av og fremhever de naturgitte omgivelsene vi har her i Asker. De fantastiske mulighetene på og ved sjøen – for en kystlinje vi har! Og så marka – å bare la seg omgi av duvende, grønn skog, slite seg opp på en høyde og skue ut – det gir livskvalitet som ikke kan kjøpes for penger.

Selv har jeg hatt noen av mine flotteste opplevelser nettopp i friluft. En kvikklunsj i lomma, kakao i sekken – omgitt av storslått natur, og sammen med mine nærmeste. Selv mindre turer i nærområdet kan gi slike uforglemmelige opplevelser. Vi har også spennende opplevelsesaktører lokalt som kan være med på å gi oss store og flotte naturopplevelser, jeg opplevde det selv da vi sammen med en vennefamilie dro på opplevelsestur i regi av Bergvang gård, med hundespann og lavvo. Det var en opplevelse vi aldri vil glemme – og det var like morsomt for meg som Hanna på den gang 8 år. Det er som at livet i friluft bringer oss enda nærmere oss selv – den vi er når vi ikke er fanget i alle våre plikter og oppgaver.

At vi nå skal markere Friluftslivets år passer ekstra godt for oss i Asker, for dette året er vi også i sluttspurten med vår nye Folkehelseplan. Friluftslivets år 2015 er en nasjonal markering av norsk friluftsliv, og et mål er økt deltakelse i friluftsliv i alle deler av befolkingen. Askers friluftslivsorganisasjoner planlegger en rekke arrangementer gjennom hele året. Igjen vil vi se hvor viktig vår frivillighet er for det gode liv i Asker.

Det jeg liker best med friluftsliv er at terskelen er så lav. Her kan alle delta – det er ingen forutsetninger. Glede i aktivitet er tilgjengelig for alle. Gjennom året skal Asker Turlag merke opp flere nye rundløyper i nærområdene våre som gir kortreist friluftsliv. Vårt Tusenårssted, Semsvanns-området, innbyr til gode opplevelser, og på Sem har vi også vårt Natur-Kultur-Helse-senter, som har en spesiell tilknytning til friluftsliv. Kjekstadmarka med Blåfjellhytta er også et fantastisk utgangspunkt for turopplevelser, likeså vår flotte kyststi. Gjennom året blir det også flere tiltak for å motvirke gjengroing av turområder og friareal i hele kommunen. Vi må ha toppturer med utsikt!

Kanskje kan vårt felles nyttårsønske være dette: At enda flere i Asker skal få oppleve gleden over friluftsliv, og få gode turopplevelser lokalt. Vi har perler langs fjorden, og bortgjemte kroker i marka som bare ligger og venter på å bli oppdaget av nye askerbøringer. Slagordet for Friluftslivets år 2015 er ‘Nå er det din tur!’ Blir dette året da du tar turen til bjørnehiet på vei opp til Bergsåsen?

Riktig godt friluftsår!

Lene W. Conradi, ordfører

(Teksten stod på trykk i Askeravisen 15. januar 2015.)