Vi har akkurat lagt bak oss et fyrverkeri av opplevelser.

Asker kulturfestival 2016 var et forrykende eventyr av inntrykk, variasjon og kvalitet. Jeg kan ikke huske at vi tidligere har hatt et så tettpakket program med begivenheter for enhver smak. Det er nesten som vi går inn i juni med et brak.

Årets festival har også løftet frem kulturutøvere med spesielle behov. Kulturskolen vår har tilrettelagt undervisning for elever med spesielle behov, og vi har et fantastisk miljø på Vettre utfoldelsesarena som huser både Real Trøkk og Pascal Rockers med flere. Disse flotte miljøene sto for selveste åpningskonserten med den fengende tittelen «Musikk skal bygges ut av glede». Og deltakerne på åpningskonserten utstrålte en musikkglede som spredte seg til alle oss som var tilstede på en helt spesiell måte. Kulturfestivalen startet altså med et høydepunkt, og deretter fortsatte jeg å hoppe fra topp til topp gjennom hele programmet!

For min del var kulturfestivalen også et viktig pusterom – og en mulighet til å samle krefter. Det er spesielt to store og krevende saker som har preget denne våren. Kommunereformen og arbeidet med ny E18.

Krevende prosesser

Arbeidet med ny E18 føles av og til som om det er like langstrakt som selve veien. Men vi har kommet et godt stykke – og kommunedelplanen for E18 blir vedtatt i løpet av året. I disse dager er finansieringen og prioriteringsvedtak om ny E18 frem til Asker som del av Oslopakke 3 i en kritisk fase. Jeg håper på et vedtak før sommeren som inkluderer ny E18 gjennom Asker og Bærum. Hvordan en ny E18 planlegges og finansieres har store konsekvenser for kommunen vår. Det er mye som står på spill, og slike langtidsprosesser skaper usikkerhet i befolkningen. Vi jobber målrettet for at løsningen skal bli god for Asker – og for de fremtidige utfordringene vi har med å balansere vekst og vern i kommunen vår.

Og når jeg snakker om kommunen vår – Asker – så er det vel ingen tvil om at kommunereformen er den mest krevende saken av alle. Et arbeid som har pågått i over to år skal avsluttes i midten av juni. Vi har samlet inn kunnskap, arrangert folkemøter, involvert ungdommen, organisasjonslivet, næringslivet og befolkningen generelt. Det har blitt utført to innbyggerundersøkelser, og vi har diskutert og forhandlet med våre naboer.

Nå må vi, de folkevalgte i kommunen, vurdere all denne informasjonen som foreligger – og ta et fremtidsrettet valg for hva som vil være best for Asker, og nye generasjoner askerbøringer. Vi skal tenke oss godt om. For meg handler ikke kommunereformen om størrelse på kommunen – men om å være godt organisert og å være godt forberedt på fremtidens utfordringer. Så er jeg også veldig glad for at uansett utfallet av prosessen – alene eller sammen – så vil Asker-navnet bestå, og rådhuset og kommunesenteret vil forbli her i Asker.

Pusterom

Av og til kan ansvar og oppgaver virke overveldende. Dette er nok noe vi alle kan kjenne på til tider. Da er det ekstra viktig å gi seg tid til noen pusterom i hverdagen. Kjenne på gleden av å være til. Et pusterom trenger nødvendigvis ikke å være rolige aktiviteter. Da jeg fikk sjansen til å delta i olabilløp i Heggdal under kulturfestivalen må jeg innrømme at jeg hverken tenkte på E18 eller kommunereformen. Jeg var til stede der og da – i glede over opplevelsen. Det gav energi og var rett og slett kjempegøy!

Jeg nevnte innledningsvis at kulturfestivalen føltes som å hoppe fra topp til topp. Og jeg er så heldig å kunne se alle de tre største toppene i Asker fra kontoret mitt i rådhuset. Bergsåsen, Skaugumsåsen og Vardåsen er flotte turområder, der vi blir belønnet med fantastisk utsikt når vi har klatret helt til topps. En slik tur opp i høyden gir også oversikt. Og noen ganger er det vel slik at man ser veien videre bedre med litt avstand – etter et pusterom. Vi ser at det er mulig å komme frem til målet.

Nå går vi inn i juni med årets lyseste dager. Og fylt til randen av inntrykk og gode opplevelser fra kulturfestivalen har jeg samlet energi, og ser nå frem til å få lange prosesser i havn.

Jeg ønsker alle en riktig god sommer!