I forrige uke hadde skolene i Asker vinterferie. Vinterferien, slik vi kjenner den, ble innført i 1957. Og mange, meg selv inkludert, har nok lurt litt på hvorfor vi har denne ferien mellom jul og påske. Det var derfor morsomt å lese artikkelen om «Den mystiske vinterferien» i Aftenposten.

Det viser seg at ferien startet opp som en «brenselsferie» under 2. verdenskrig, fordi det var vanskelig å varme opp skolebygningene de kaldeste vintermånedene. Og hva gjorde barna for å holde seg varme? Kanskje de gikk på ski, for etter krigen ble ferien videreført mange steder som en anledning for barn og ungdom til å drive med vinteraktiviteter – en såkalt «sportsferie».

Med denne «sportsferien» vel overstått – så startet min uke med feiring av Askers unge idrettsutøvere som i løpet av fjoråret vant hele 121 gullmedaljer – nøyaktig 117 gullmedaljer fra Norgesmesterskap, 3 gull fra nordiske mesterskap og 1 VM gull. Når vi i tillegg har fått høre om lokale utøvere som også hevdet seg i verdenstoppen under ungdoms OL på Lillehammer – så er jeg utrolig stolt og imponert over nivået og prestasjonene i Asker-idretten. 

Asker kommune har en over snittet aktiv befolkning – og for hver tredje innbygger i Asker er det et medlemskap i et idrettslag. Vi har hele 60 idrettslag og et mangfold av forskjellige idretter og aktiviteter. I tillegg har vi klubber som er robuste nok til å tilby mange og gode trenere, og som kan arrangere større konkurranser. Jeg vet også at foreldre og andre frivillige legger ned en formidabel innsats for idretten i Asker

Idretten har stor betydning både for felleskap og folkehelse. Denne uken gjorde vi ære på de unge toppidrettsutøverne våre. Og i idretten trenger vi både topp og bredde. Store drømmer og håp skal innfris, men det er også viktig at barn og unge skal få ta del i gleden ved å delta i idretten, og ved å tilhøre et positivt og raust miljø. Topp og bredde er gjensidig avhengig av hverandre. Toppidretten utgjør inspirasjon, og bredden gir oss rekruttering og ikke minst den fysiske aktiviteten som holder oss i form gjennom livet.

Vi er i gang med ny kommunedelplan for idrett, friluftsliv og fysisk aktivitet. Denne planen er Askers visjon for en aktiv befolkning og heter «Flest mulig, lengst mulig.» Dette betyr at alle innbyggerne i Asker skal ha muligheter til fysisk aktivitet i ulike faser av livet.

Vi ønsker at terskelen for en aktiv hverdag skal bli enda lavere for alle. Innbyggerne i Asker skal ha mulighet til friluftsliv og egenorganisert fysisk aktivitet i nærheten av der de bor, og alle skal ha mulighet til bevegelsesglede på sine premisser. 

Jeg er spesielt glad i prosjektet «Idrettsglede» som er et samarbeid mellom kommunen og idrettsrådet. Her er inkludering satt i høysetet, og det blir for eksempel arrangert aktiviteter som kan være spesielt tilpasset for funksjonshemmede, for eldre, eller for flerkulturelle. Jeg synes det er utrolig flott å se at alle kan få oppleve idrettsglede og kjenne seg inkludert – uansett forutsetninger.

Når jeg snakker om forutsetninger, så fikk jeg tennistimer i julegave fra min mann. Riktignok fordi tennisracketene jeg gav i julegave til oss alle året før fortsatt lå ubrukte i skapet… Men det var jo et viktig steg å få utstyret i hus, og nå er det kjempegøy å få tatt utstyret i bruk. Av og til er det litt vanskelig å sette av tid til trening. Men motivasjonen kommer – spesielt når jeg opplever mestring og fremskritt. På tennisbanen har jeg også truffet «Reidargruppen» som har plass til alle – og ser at tennis gir aktivitet og glede uansett nivå og alder.

Til slutt, hvorfor er vi så aktive i Asker? Det er nok en kombinasjon av flere ting, og jeg må skryte litt av kommunen vår, fordi vi satser stort på utvikling av nye og gode idrettsarenaer for idrettsmangfoldet vårt. Og så mener jeg bestemt at omgivelsene våre innbyr til aktivitet her vi er plassert, som plommen i egget, mellom sjø, mark og grønne åser. Vi har også skikkelig vinter med is og snø – så vinterferien er jo egentlig ikke så mystisk – i hvert fall ikke her i Asker…

Askers ordfører, Lene Conradi, har en fast spalte i Askeravisen.