Tale holdt i Asker rådhus 26. mars 2014

Kjære alle idrettshelter, prisvinnere og atleter,

Gratulerer med fantastiske resultater – i denne forsamlingen er det gull som gjelder, og det har alle dere utøvere oppnådd i 2013! 

Dette er en veldig hyggelig markering, og det har blitt en flott og kjær vårtradisjon for meg i disse årene jeg har vært ordfører i Asker. I år traff vi virkelig med våruken – det er jo helt eventyrlig ute nå! Å være sammen med dere – som tydelig setter Asker på kartet gjennom store idrettslige prestasjoner, gjør meg og oss som er representanter fra kommunen her i dag stolte og glade. 

Det er også et aldri så lite jubileum i år – det er faktisk 30. gangen på rad vi samler Asker-gullvinnere – enten i et nasjonalt- eller internasjonalt mesterskap; og jeg vet at idrettsforvaltningen vår med Bjørn Erik, Ingrid og Jorunn som har fulgt dette gjennom nesten alle disse årene, anser dette for noe av det hyggeligste med jobben sin. 

Når Asker liker å betegne seg som en idrettskommune, så er det dere som gjør at vi med rette og med stolthet faktisk kan tillate oss det. Dere er alle æresgjester, dere er våre aller beste! Så vet vi allikevel at dere kan være på ulike stiger av idrettskarrieren, og ha ulike mål videre. Dere kan bli enda bedre, kanskje?

En som har klatret mange trinn og som i år opplevde det som for mange idrettsutøvere må være det helt ultimate – nemlig å få delta i et OL er Ida Njåtun. Takk for at du delte med oss dine refleksjoner og dine opplevelser fra Sotsji! Utrolig inspirerende – det må har vært litt av en opplevelse å være der, men ikke bare det, faktisk delta. Helt utrolig! Du gav alle oss andre også gode opplevelser, og en vi vil minnes var da vi var samlet i kulturhuset for å se deg direkte!

Denne anledningen blir litt som 17. mai – jeg blir nødt til å gjenta en del av budskapet fra fjorårets arrangement – tema er det samme – noen av dere er faktisk også de samme som i fjor, men det også alltid mange som er her for første gang, men kanskje ikke for siste!

Som alltid er det et mangfold av forskjellige idretter dere representerer. I 2013 hadde vi hele 79 gullmedaljevinnere fra Asker. Og dere representerer 12 klubber. Vi får høre bredden når vi senere roper dere opp for utdeling av plakettene!

Flere av dere har vunnet tittel sammen som lag, og noen har samlet mer enn én mesterskapstittel. Til sammen representerer dere 126 titler. Dere har virkelig grunn til å være stolte over egne prestasjoner – slik vi alle er stolte av dere i Asker!

Så må jeg få kommentere deres spesielle betydning for breddeidretten i kommunen vår. Dere inspirerer bredden og det blir en positiv og viktig spiraleffekt, da vi jo vet at bredde er nødvendig for å rekruttere til toppen. Tenk at omlag halvparten av Askers 58 000 innbyggere er engasjert i et av bygdas idrettslag. . Deres gode resultater og prestasjoner gir idretten økt oppmerksomhet og dere er viktige forbilder for de yngre som strekker seg etter å bli like gode. Bredde og topp henger sammen.

Jeg synes det er grunn til å feire og markere alt man kan i hverdagen , og akkurat nå i dag feirer vi deres resultater i 2013 - men kommunen har også noen resultater innenfor idrettsområdet å vise til som vi kanskje også burde feiret mer. Ikke akkurat gullmedaljer, men kanskje noe som kan bidra til flere medaljer i fremtiden. Fra i fjor kan vi nemlig feire:

  • I fjor åpnet vi Holmen turnhall. Det var en etterlengtet hall, spesielt tilrettelagt for behovene turnmiljøet har.
  • Vi har endelig fått et moderne snøproduksjonsanlegg i Vardåsen, og det ble tatt i bruk før jul i fjor. SÅ har vinteren ikke vært snill med oss – vi satser på en bedre sesong neste år. Vi er jo her avhengig av at naturen spiller på lag.
  • Ro- og padlebanen i Leangbukta ble i fjor merket og offisielt innviet. Da fikk jeg den store gleden av å padle i firerkajakk, med noen av landets beste – synes selv jeg var skikkelig god til aldri på ha gjort det før inntil jeg så bildene i etterkant.
  • På høsten ble det arrangert NM og ungdomsmesterskap i svømming i Risenga svømmehall, over fem dager. 
  • I romjulen var det NM i hurtigløp for seniorer på skøytebanen på Risenga.
  • Og ellers så har det vært små og store idrettsarrangementer i idrettsanleggene våre hver eneste helg gjennom hele året. 

Og det skal skje mye framover også. Vi har en ny flerbrukshall under bygging ved Nesøya skole. Vi planlegger for nye idrettshaller ved Heggedal skole og Landøya skole, og vi planlegger ny svømmehall på Holmen, til erstatning for Landøya bad. Og på enda litt lengre sikt skal vi også få en ny Asker-hall, et skianlegg på Solli, ny idrettspark forhåpentligvis på Borgen/Drengsrud, og vi er også i diskusjoner om en mulig sykkelvelodrom. 

Med all den aktiviteten som finner sted i denne kommunen så trenger vi gode anlegg. 
Jeg er så heldig å bli invitert på mye av det som skjer. Det er alltid moro å være tilstede på lokale idrettsarrangementer, og alltid spesielt å være tilstede på våre lokale arenaer. Jeg prøver å få med meg så mye jeg kan og lærer stadig noe nytt. Og det er virkelig ikke vanskelig å bli Asker-patriot når man følger med på dere lokale enkeltutøvere og lag.

Dere vet bedre enn noen at det ligger store forberedelser og mye trening bak store idrettsprestasjoner. Som idrettsmestere har dere førstehåndskunnskap om behovet for trening, restitusjon, godt kosthold og nok hvile. Alt skal klaffe for å nå helt til topps! Jeg er så imponert over det harde arbeidet som ligger bak hver og en av deres medaljer.

Den livsstilen dere har valgt er sunn og livskraftig, selv om det kanskje fra tid til annen komme over dere en følelse av å gå glipp av noe? Kanskje sniker tanken seg inn nå og da om alle de timene med trening er verdt alt slitet?

Jeg vet at idretten gir dere mange unike opplevelser og erfaringer som dere tar med dere resten av livet. Ikke minst samhold, vennskap og den helt spesielle opplevelsen av å nå mål man har jobbet intenst mot over lange perioder. Dette tror jeg ikke det er mulig å finne i tilsvarende grad utenfor idretten.

Jeg skal vokte meg vel for å fremheve noen fremfor andre her i dag. Men jeg vil si noe til de som er rundt dere i hverdagen. Klubbrepresentanter er også invitert hit i dag. Trenere og øvrig støtteapparat som er helt nødvendig for å få utført alle de større og mindre praktiske oppgavene som ligger bak ethvert arrangement og ethvert resultat. Ofte er foreldrenes bidrag helt uvurderlig.

Det legges ned enormt mye frivillig innsats i idretten, på alle nivåer. Frivillig innsats og engasjement er bærebjelken i samfunnet og representerer grunnfjellet for aktivitetstilbudet. Uten frivilligheten stanser idretten – og samfunnet. Det er altså ikke kommunen og det offentlige som alene holder hjulene i gang hvis noen skulle tro det.

Vi supplerer hverandre, og må samarbeide for å få mest mulig ut av de ressursene vi har til sammen. Vi må rett og slett gjøre hverandre gode!

Nå skal vi spise jubileumskake, og etter det blir hver og en av dere ropt opp for å motta plaketten som er et hedersbevis på at også vi i Asker kommune ønsker å takke dere for det dere har prestert. Jeg takker dere for å være gode ambassadører for Asker og flotte rollemodeller for oss alle. Dere er som sagt blant de fremste til å markedsføre Asker, både innenfor idretten og for å sette bygda vår på kartet!

Lykke til fremover og med videre satsing mot store prestasjoner! Og så håper jeg at jeg ser flere av dere igjen neste år.

Lene W. Conradi
Ordfører