Kjære idrettshelter, prisvinnere og atleter.

Først må jeg få si: Gratulerer med fantastiske resultater i 2014! Jeg er veldig stolt over å kunne samle så mange av fjorårets gullvinnere her på rådhuset – til ordførerens Mesterlunsj. Dere er våre aller beste! Nærmere 50 av gullvinnerne som vi har i Asker er samlet her i dag.

I 2014 ble det tatt enda flere titler enn i 2013 – totalt 173 titler mot 151 året før. Det synes jeg er imponerende! 76 utøvere har stått for disse, mot 81 året før. Det viser at det er et enormt nivå, og at de beste i Asker presterer høyt! Når vi skal dele ut plakettene etterpå får vi høre bredden i idretter som er representert blant Askers gullvinnere i fjor.

Vi har akkurat vært vitne til et fantastisk ski-VM i Falun. Enten vi ser på spennende løp foran TV-skjermen eller på stadion, så slipper vi engasjementet løs. Vi roper, hoier og heier – og jubler høyt når nordmennene vinner. For en fryd!

Idrett er følelser. Sterke følelser. Vi som ser på blir berørt – ja, det er nok følelser som gjør at vi blir så revet med. Dere som presterer gir oss andre stor idrettsglede. Det er vi takknemlige for!

Så er det kanskje følelser som er drivkraften deres også? Jeg vet i hvert fall at mestringsfølelse, det å oppleve å nå mål – det er sterke krefter i oss som mennesker.

Og for å kunne nå disse målene - for å klare å ta gull, må man ofre mye. Og det er ingen tvil om at de aller beste er de som ofrer mest.

Vi hører ekstreme historier om såkalte vinnerskaller. Den svenske skiløperen Johan Olsson som før VM isolerte seg på en hytte i fjellet i sju uker for å trene - helt isolert fra kona og sine små døtre. Skiskytter Ole Einar Bjørndalen bor i en bobil slik at han ikke kaster bort tid på å reise til og fra hotellet, men kan sove rett etter trening. Vi hører om sterk vilje, om beintøff fysisk trening og om knallhard mentaltrening. Vi som ikke driver med idrett skjønner nok ikke hvor mye mentaltrening som faktisk ligger bak å vinne en medalje.

Dere som er her i dag er fortsatt unge, men jeg er sikker på at dere ofrer mye for å oppnå resultater. Kanskje er dere tidlig oppe før skolen for å trene? Dere bruker helger på mesterskap, og reiser rundt. Og året gjennom bruker dere mye tid hver uke på å terpe teknikk, få bedre kondis og styrke – rett og slett legge stein på stein for å bli best.

Det er tydelig at dere har funnet noe dere brenner for! Og denne indre drivkraften er nok det som kjennetegner de aller beste. Dere setter dere mål, dere vil stadig utvikle dere som utøvere – og har store ambisjoner for egen prestasjon. Og det viser seg i resultater.

En ting er egen mestring og selvutvikling. Men jeg kan tenke meg at det fellesskapet dere finner i idrettsmiljøet også er en sterk kraft bak å drive med dette. Mange av dere som er her i dag har sterke lagprestasjoner å vise til. Dere er del av et stort, pulserende miljø som skaper minner og opplevelser sammen, og som driver hverandre fram.

I tillegg er dere avhengig av å ha dyktige mennesker rundt dere som sier de riktige tingene. Jeg leste en artikkel om skihopperen Rune Velta, som for øvrig er fra vår nabokommune Bærum. I artikkelen fortalte han at han ble skikkelig sint på landslagstrener Alexander Stöckl da han i fjor fikk kritikk for ferdighetene sine. Men dette sinnet brukte skihopperen som motivasjon til å begynne å terpe og trene målrettet. Det ga resultater – etter ski-VM står 25-åringen igjen med to gull, en sølv og en bronse .

Som utøver er man på den ene siden prisgitt sin egen styrke og motivasjon – men man trenger også hjelp til å ta frem denne kraften. Man er avhengig av at noen sier de rette tingene slik at man blir trigget og tar frem det beste i seg selv.

Og da må jeg få lov til å trekke frem den fantastiske innsatsen frivillige legger ned når det gjelder å trene lag og utøvere her i Asker. Mange bruker av sin fritid til å drifte og trene lag, og denne frivillige innsatsen er en bærebjelke i Asker-samfunnet. Frivillig engasjement er også grunnleggende når mesterskap skal arrangeres. 

I september stod Asker skiklubb bak spakene da NM i orientering ble arrangert i Vestmarka. Nå i januar var både Asker kunstløpklubb og svømmeklubben i sving da NM i kunstløp og Asker open gikk av stabelen. 

Dere tilhører en kommune med en over snittet aktiv befolkning – og bortimot halvparten av de som bor i Asker er medlem i et idrettslag. En undersøkelse for noen år siden viste at 90 prosent av befolkningen i Asker er aktive med en eller annen form for idrett. Er ikke det flott?

Så hvorfor er vi så aktive? Vi er privilegerte som har omgivelser som innbyr til aktivitet – her vi er plassert som plommen i egget mellom sjø, mark og grønne åser. Vi har skikkelig vinter med is og snø. 

Samtidig har idretten i Asker en sterk og lang tradisjon – og i fjor hadde vi hele fire jubilerende klubber - Vollen Ungdomslag ble 100 år, Heggedal IL 100 år, Asker Skøyteklubb hadde 50-årsdag, og Asker skiklubb har eksistert i 125 år.

Da jeg skulle være med på skøyteklubbens jubileum ba de om å få min idretts-CV. Vel – den var kanskje ikke så imponerende – selv om jeg i unge år prøvde meg innen både svømming, orientering, langrenn og speiding. Et høydepunkt fra min egen idrettskarriere var kanskje da jeg i 6. klasse var den eneste på skolelaget i basket som scoret selvmål. Jeg hadde vært en tur på toalettet og hadde ikke fått med meg at lagene hadde byttet side. Dette var naturligvis forferdelig pinlig for alle…

Men altså – Asker – idrettsbygda. Som ordfører må jeg få lov til å påstå at vi har veldig mange gode anlegg – selv om det alltid er behov for flere… Kommunen jobber tett med idrettsrådet for å prøve å fordele godene best mulig, og i Asker er det sjelden at en hall eller et anlegg står tomt. Og det skal vi være glade for.

Men vet dere – enda er det mange spennende planer på trappene. Nå har vi akkurat åpnet Nesøya flerbrukshall, og en treningspark på Nesøya. Enda står to treningsparker for tur. Vi har store og spennende planer – og visjoner - for idrettsanlegg i Asker. Senest mandag var jeg og flere fra idrettsforvaltningen på befaring i Manchester. Vi drømmer om en velodrom – en innendørs sykkelbane – og dro dit for å få inspirasjon og å lære. Det var skikkelig spennende!

Ved Heggedal skole er ny idrettshall under bygging. Vi planlegger også idrettshall ved nye Landøya skole, og på Holmen får vi svømmehall til erstatning for Landøya bad. På enda litt lengre sikt skal vi også få en ny Asker-hall på Risenga, og planene for skianlegg på Solli er sendt på høring. Og på Borgen/Drengsrud får vi forhåpentligvis en idrettspark i stedet for den vi har på Føyka. Matcharena skal vi få på Føyka.

Så er det vårt aller største anlegg, da – naturen. Gjennom marka vår går blant annet skiløpene Vester-Gyllen og Grenaderen. Og i år er det faktisk friluftslivets år! På medaljeoversikten merket jeg meg at Asker trekkhundklubb hadde sikret EM-gull! Friluftslivets år kan kanskje være en ekstra motivasjon for å ta nye medaljer i år? Allerede har utøvere fra Asker tatt titler i år – så det blir mesterlunsj neste år også, det lover jeg.

Gjennom året får jeg oppleve veldig mye flott i møte med idretten i Asker. Jubileer og mesterskap gleder jeg meg veldig over. Jeg storkoste meg også veldig over å se Asker turn sitt juleshow. Det var Disney, det var glamour – og det var veldig gode skuespillerprestasjoner i tillegg til turn på et svært høyt nivå. Jeg ble imponert!

Å drive med idrett gir mange gevinster, både fysisk og psykisk. Prestasjoner er en ting, men vel så viktig er kanskje fellesskapet og tilhørigheten dere får oppleve. Når dere trener sammen kommer dere tett på hverandre, og i treningsmiljøet er det mange som finner venner for livet. 

Dere har kanskje hørt om prosjektet Idrettsglede også? Det er et tiltak for svakere stilte, og som spesielt er tilpasset funksjonshemmede og flerkulturelle – et samarbeid mellom kommunen og idrettsrådet de tre siste årene. Jeg synes det er utrolig flott å se at alle kan få oppleve idrettsglede og kjenne seg inkludert – uansett forutsetninger.

I dag er vi her for å hedre dere. Jeg er så stolt av dere og de prestasjonene dere har vist! 149 NM-titler, 23 i nordiske mesterskap og en EM-gullmedalje. Dere er ambassadører som viser frem Asker på en veldig positiv måte. Takk for at dere trener, ofrer og presterer – og på den måten gir glede til oss andre.

Igjen vil jeg si – gratulerer med de flotte resultatene! Lykke til i mesterskapene som står for tur dette året. Og så håper jeg å se dere alle her igjen neste år!

Lene W. Conradi

Ordfører