Ordførers tale ved Mauds hjemkomst til Vollen 18. august 2018.

Kjære alle sammen

Gratulerer med dagen!!

Kjære Maud, kjære mannskap – velkommen hjem!

Det har vært en lang reise – en krevende reise – dere klarte det mange trodde ikke var mulig! Det jeg selv har kalt en eventyrekspedisjon – jeg har hele tiden trodd på dere, men synes nok det var litt galskap i starten! Jeg er så glad og så stolt på deres vegne i dag!

FOR en dag det har vært så langt – et overveldende syn – og se isdronningen skride innover Oslofjorden – nærmest som en brud opp kirkemidtgangen til alters. Ledsaget av et mylder av små og store båter, og fulgt av mange mennesker både til lands og til vanns på vei inn. Og nå er hun altså her – tilbake i Vollen, der hun ble sjøsatt 7. juni 1917 – helt uvirkelig!

Jeg er rørt og stolt, og veldig takknemlig til Maud sine redningsmenn som har fraktet henne trygt hjem. Jeg kjenner også en stor andektighet over den historien Maud bærer med seg i sin kraftige eikekonstruksjon. At hun nå er tilbake løfter frem Roald Amundsens store vitenskapelige innsats, og norsk polarhistorie.

Og jeg tror ikke vi helt har forstått hva det er vi nå opplever. Jeg tror ikke Norge – eller nye Asker – helt fatter hva det er vi nå får til landet, til bygda, av historisk storhet og verdi. I dag skrives historie, dere! Vi som er samlet her i dag tar del i verdens polarhistorie – intet mindre.

For ganske nøyaktig ett år siden fikk jeg stå på Mauds dekk og skue ut over bukta Cambridge Bay i Canada hvor hun tilbragte nesten 90 år under is og vann.

Da fikk jeg møte isdronningens redningsmenn – en gjeng standhaftige menn som har lagt ned mye arbeid for å gjøre henne klar for overfarten til Norge. Grovt, tøft og hardt arbeid – fjerning av tonnevis med leire, innsamling av deler, mye sjauing rett og slett!

En gjeng gutter som har brukt sin kunnskap, interesse og engasjement, delvis på frivillig basis – dette har kanskje ikke vært et arbeid for å tjene til livets opphold… Men med den enorme jobben som er gjort – og med denne eventyrlige ferden over Nord-Atlanteren – har dere vært med på å skape historie.
Vi er dere en stor takk skyldig! Og en spesiell takk går i dag til prosjektleder Jan Wanggaard.

I dag går også en STOR takk til Tandberg Eiendom som hadde visjonen, så muligheten og tok seg råd til å frakte Maud hjem. Jeg vet det har vært litt forvirring rundt eierskapet til Maud. Tidlig på 90-tallet kjøpte Asker kommune Maud for en dollar av Hudson’s Bay Company for å sikre eierrettighetene til skipet. Men vi hadde ikke økonomisk kraft til å gjennomføre en dyr og risikabel redningsaksjon.

Tandberg eiendom kjøpte så Maud av oss for en dollar – en formell handling for å sikre de nye eierne rettighetene de trengte for å få henne hjem. Dette ekspedisjonseventyret realiseres altså takket være private ildsjeler og et næringsliv som våger å satse, og tar ansvar, også for kulturminner. Det er altså ingen tvil om at Tandberg eiendom eier Maud, men Maud er av stor offentlig interesse. Og som vertskommune føler vi et stort ansvar og vil være med på den videre dialogen for å sikre henne en siste trygg havn.

Det er vårt ønske og vårt mål at stedet her, Vollen, skal få bli Mauds endelige havn – det virker naturlig på alle måter, her ligger jo også Oslofjordmuseet. Om det er mulig å få til vil en helt åpen og ordinær formell reguleringsprosess vise når vi kommer så langt.

Men først skal hun altså til Tofte – fortsatt i nye Asker – og konserveres til et autentisk kulturminne.

Jeg synes også vi i dag skal sende en hilsen til lokalbefolkningen i Cambridge Bay – de så henne forlate bukta med stor vemodighet – men de forsto at hun hørte hjemme her, og at hun ved å bli flyttet hit ville komme til heder og verdighet på en bedre måte enn å sakte men sikkert forsvinne på bunnen av havet. Vi tok hverandre i hendene, og var enige om at vi – både Asker og Cambridge Bay deler historien om det som nå vil bli et vakkert og autentisk kulturminne. Kanadiske myndigheter har også spilt på lag, og for dem er dette også en stor dag!

Tusen takk til Oslofjordmuseet, Vollen vel, Vollen historielag, Oslofjordmuseets venneforening og mange lokale ildsjeler for den flotte festen dere har stelt til i dag! En dronning verdig, vil jeg si. Jeg vet at dere vil engasjere dere videre i Mauds fremtid.

Tusen takk alle involverte og gratulerer med dagen!