MOT - Landøya ungdomsskole

Landøya ungdomsskole deltar i MOT sitt program for ungdomsskoleelever. MOT ble etablert i 1997 av blant andre tidligere skøyteløper Atle Vårvik.

MOTs grunnleggende ønske er å bidra til et varmere og tryggere oppvekstmiljø hvor ungdommene bryr seg om hverandre.

Ungdom trenger å bli sett for å kunne utvikle de evner som gjør at de igjen kan se andre. På denne måten får samfunnet et tilskudd av ungdom som klarer å tenke egne tanker, og som er klare for å ta egne valg. Hvorfor ikke fortelle dette til ungdommen i tiden de er på skolen?
 
MOT-programmet er på 15 økter hvor elevene blir bedre kjent med seg selv og med hva som skal til for å vise mot. Slik at de bygger opp mot til å bry seg, mot til å leve, mot til å si nei og ikke minst, mot til å ta egne valg. Ulike virkemidler blir tatt i bruk slik at elevene blir bedre kjent med hverandre og bedre rustet til å takle en hverdag der det ikke alltid er like lett å gå egne veier.

Det krever i hvert fall mot å gjøre dette og når vi som mot-informatører hører tilbakemeldingene som elevene gir mens vi holder på med vår MOT-opplæring vet vi at det faktisk går an å lære seg en del ting utenom det rent faglige også.

Når vi får høre at det ikke er farlig å bry seg, at noen har klart å si nei i en vanskelig situasjon eller at en elev tok på seg en rolle som krevde mot, føler vi at vi når hjem hos ungdommen. Da har de lært å ta ansvar og bygge opp hverandre i stedet for å bryte ned, som ofte heller er et tegn på utrygghet enn på styrke.
 
Når MOT sitt arbeid skal sammenfattes, kan det kanskje sies på denne måten: Når vi bygger mot i ungdom legger vi grunnvollen for voksne som vil noe og tørr si ifra.

Se også hjemmesiden til MOT