Dette er en side med nasjonal informasjon om lover og rettigheter, levert av ekstern leverandør. For å se mer av vår egen informasjon, gå tilbake i nettleser, gå til startsiden eller søk hvis du har kommet direkte inn på denne siden.

Beskrivelse

Et godt samarbeid mellom hjem og skole er en viktig forutsetning for at barn og unge skal få et godt læringsmiljø. Skolen skal legge til rette for samarbeid med hjemmet og sikre barn og foreldres medvirkning i skolen.

Dette gjøres blant annet ved at skolen har følgende råd og utvalg:

Elevrådet har som oppgave å representere elevene på skolen overfor rektor og andre som bestemmer. Det betyr at hvis det er noe du ikke er fornøyd med på skolen, kan du ta det opp i elevrådet. Det er vanlig at hver klasse velger sin elevrådsrepresentant i begynnelsen av skoleåret. For 1. til 4. trinn er det ikke krav om deltakelse i elevrådet.

Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) skal jobbe for å skape et godt samarbeid mellom hjemmet og skolen. Foreldrene velger representanter til FAU fra hver klasse.

Samarbeidsutvalget (SU) er skolens øverste rådgivende organ og har rett til å uttale seg i alle saker som gjelder skolen. SU skal ha disse medlemmene:

• to elever, vanligvis fra elevrådet
  • to foreldre hvor FAU-leder er den ene
  • to representanter fra undervisningspersonalet
  • en representant for andre ansatte ved skolen
  • to representanter fra kommunen hvor rektor er den ene

Skolemiljøutvalget (SMU) skal sikre at skolen har et systematisk arbeid for et godt skolemiljø. SMU skal være et rådgivende organ for skolen i saker knyttet til dette. Elevene, foreldrene, skolen, ansatte i skolen og en representant fra kommunen skal være representert. Foreldre og elever skal til sammen ha flertall i SMU.

Rådene og utvalgene har rett til å uttale seg og komme med forslag i alle saker som gjelder skolen. De skal løpende orienteres om forhold som har betydning for skolemiljøet, og skal på forespørsel få lagt fram dokumentasjon om det systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet ved skolen. De skal så tidlig som mulig tas med i planlegging og gjennomføring av miljøtiltak.

Skolen skal aktivt og systematisk arbeide for å fremme et godt psykososialt miljø, det vil si at den enkelte elev skal oppleve trygghet og sosial tilhørighet. Får en ansatt ved skolen kjennskap til eller mistanke om at en elev blir mobbet, diskriminert eller utsatt for vold eller rasisme, skal den ansatte snarest undersøke saken og varsle skoleledelsen. Elever og foreldre har også plikt til å melde fra i slike saker.

Dersom en elev eller forelder ber om tiltak vedrørende det psykososiale miljøet, skal skolen snarest mulig behandle saken etter reglene om enkeltvedtak i forvaltningsloven. Ved eventuell erstatningssak må skolen bevise at de gjorde det de kunne for å stanse mobbingen.

• Elever og foreldre i grunnskole
  • Medlemmer av elevråd, FAU, SU og SMU

Foreldreutvalget for grunnskolen (FUG)

Elevorganisasjonen

Lover

Opplæringsloven § 8-1 (Skolen)

Opplæringsloven kap. 9a (Elevenes skolemiljø)

Opplæringsloven kap. 11 (Organ for brukermedvirkning i skolen)

Barneloven § 30 (Innholdet i foreldreansvaret)

Forskrift til opplæringsloven

Veiledning

Ingen av rådene eller utvalgene har beslutningsmyndighet, men de gir elever og foreldre anledning til å utveksle meninger og å komme med felles uttalelser.

Foreldre skal ha en reell mulighet for å kunne utøve innflytelse på egne barns faglige og sosiale utvikling, ved at de får:

• informasjon om målene for opplæringen i fagene, elevenes faglige utvikling i forhold til målene og hvordan hjemmet kan bidra til å fremme elevenes måloppnåelse.
  • informasjon om hvordan opplæringen er lagt opp og hvilke arbeidsmåter og vurderinger som brukes.
  • informasjon om hvordan skolen arbeider for å fremme et godt psykososialt miljø.
  • nødvendige opplysninger for å kunne delta i drøftinger om utviklingen av skolen.

Klage

Er du misfornøyd med samarbeidet med skolen, kan du ta dette opp med rektor. Blir ikke synspunktene dine hørt, kan du klage skriftlig til kommunen.

Annen informasjon

Hjem-skole-samarbeid (Utdanningsdirektoratet)