Oppdatert informasjon om koronaviruset. Information on coronavirus.

Informasjonssider om koronasituasjonen i Asker / corona in Asker.

Slik blir du en vintersyklist

Du trenger ikke å pakke ned sykkelen selv om vinteren kommer. Her får du tips til hvordan du sykler deg gjennom vinteren.

Vintersyklist

Stadig flere av oss velger å bruke sykkelen som fremkomstmiddel – også om vinteren. Sykkel er et lettvint og trygt transportmiddel i hverdagen og har positiv effekt på helsen din. Sykkelandelen i Asker er lavere om vinteren. For å øke denne andelen satser kommunen på god vinterdrift av gang- og sykkelveiene. 

Fremkommeligheten om vinteren

Med piggdekk på sykkelen føler vintersyklister seg trygge på veien. Bråbremsing på blåisen er ikke å anbefale. Piggdekk sitter ikke så godt på underlag som brostein og kumlokk.

For å sikre best mulig fremkommelighet brøyter vi gang- og sykkelveier før bilvei.

  • Vi brøyter et utvalg av gang- og sykkelveier, som leder til lokale knutepunkter eller som er en del av aksen Asker-Bærum (- Oslo), hver tredje time og fra 1 cm snødybde.
  • Andre gang- og sykkelveier brøytes ved snøfall på 3-5 cm, mot 5 cm på bilvei.

Les mer om vinterdrift av veier i Asker.

Pass på sikkerheten

Trygg Trafikk påpeker at samme regler gjelder både vinter og sommer. Pass på at du har påbudt utstyr montert.

Det er ekstra viktig å bli sett på mørke vinterdager. Du må ha lys foran og bak på sykkelen. Det er også viktig med refleks på kroppen. Mange bruker gul refleksvest, og da synes du godt både i mørket og når det er lyst. Samtidig er det smart å bruke refleks rundt anklene. Jo lavere refleksen sitter, desto lettere er det for bilistene å se den.

Hvordan kle seg som vintersyklist?

Vintersyklister vi har snakket med opplever ikke kulde som noe problem. Å kle seg til vintersykling trenger ikke være vanskelig. Sannsynligvis har du allerede vanlige vinterklær eller skiklær. Det kan være en fordel med jakker som er lange på ryggen og ermene. Varme votter eller hansker er også viktig.

Kan du sykle deler av veien?

Du trenger ikke sykle hele reiseveien din. Du kan gjerne kombinere sykkel med andre transportmuligheter. Det er som regel lettere å få parkert sykkel enn bil ved kollektivknutepunktene. Vi har innendørs sykkelparkering ved Asker stasjon.

Av og til er også bedre enn aldri. Hva med å velge sykkelen de dagene været er godt, eller dager som er litt roligere? Kanskje oppdager du at sykkelen kan gi en deilig og forfriskende start på og avslutning av arbeidsdagen. 

Kjedet må oljes oftere om vinteren

Helst bør du ha på litt olje på kjedet en gang i uken. Oljen vaskes fort av i snø og slaps. Det kan også være lurt å sørge for at du ha skjermer over dekkene, så unngår du at det spruter på klærne dine. 

Kan jeg bruke elsykkel om vinteren?

Elsykkelen er ypperlig til vintersykling. Kle på deg mer klær uten å bli svett. Alle forberedelser er de samme for en elsykkel som med vanlig sykkel, men husk at ved ekstrem kulde kan batterilevetiden være kortere.

Fem tips til vellykket vintersykling

  • Husk piggdekk for godt veigrep
  • Vær synlig, bruk refleks og husk lykt foran og bak
  • Velg klær som holder deg helt varm
  • Hjelm er en selvfølge
  • Ikke stress – nyt turen