Frivillighetens hus på Hasselbakken

Frivilligheten står sterkt i Asker. Så sterkt at den har fått sitt eget hus. På Asker Frivilligsentral – Hasselbakken, bidrar flere titalls frivillige hver eneste uke. Vil du være med?

Kontaktpersoner på Hasselbakken
FRIVILLIGHETENS HUS: Hasselbakken er frivillighetens hus. Her kan du treffe (bak f.v.) daglige leder Jorunn Schie, damedagens Annette Staugaard, Inger-Eline Sandbekk fra rådgiverne, damedagens Liv Salvesen – (foran f.v.) leder for Frihjelpen Sidsel Knudsen og Inger Lise Kildal fra språk- og leksekafé.

– Flere av aktivitetene våre har for lengst feiret 10-års jubileum, sier Jorunn Schie som er daglig leder for Asker Frivilligsentral på Hasselbakken, den fine gamle villaen rett på oversiden av Asker sentrum. Schie omgir seg daglig med omsorgsfulle og engasjerte frivillige

Språk- og leksekafé

Inger Lise Kildahl er en av mellom 10 og 15 frivillige som holder språk- og leksekafé for ungdom over 15 år, tirsdager klokken 17.00 til 19.00.

– Jeg står for vaflene, men bidrar også med leksehjelp, forteller hun. På kafeen kommer stort sett innvandrerungdom, og språket står i sentrum.

– De kan trenge hjelp til å tolke ting som står i en skolebok, eller vi kan bruke dagens aviser som utgangspunkt for en samtale, forklarer Kildahl som av og til også får selskap av norske ungdomsskoleelever med valgfaget «Innsats for andre», og som ønsker å bidra.

Internasjonal damedag

På torsdager, klokken 12.00 til 15.00, er det internasjonal damedag på Hasselbakken.

– Vi har 12 symaskiner og masse garn og stoff, og bruker dette som et utgangspunkt for samvær og samtale, forklarer Liv Salvesen og Annette Staugaard, to av de frivillige som tar imot rundt tretti kvinner fra ulike land og kulturer hver uke.

– Noen vil lære å sy eller reparere klær, mens for andre er dette mest et fristed, påpeker Staugaard.

– I tillegg er dette for mange av damene det eneste stedet der de virkelig kan få praktisert norsk, legger Salvesen til.

Hasselbakken aktivitet
INTERNASJONAL DAMEDAG: Liv Salvesen og Annette Staugaard tar imot rundt tretti kvinner fra ulike land og kulturer hver uke. 

 

Rådgiverne på Hasselbakken

Inger-Eline Sandbekk, en av «Rådgiverne på Hasselbakken», er på huset både tirsdager og torsdager.

– Vi hjelper til med yrkesveiledning, skriving av søknader og CV-er, gir råd og forbereder dem for intervjuer, forteller Sandbekk, som også jobber tett sammen med et tverrfaglig nettverk bestående av blant annet NAV og rundt 30 andre organisasjoner. Sandbekk blir godt kjent med mange av dem som kommer til henne, og ofte er hun selv spent på resultater av jobbintervjuer og annet.

Gratis og åpent for alle

Alle damene er skjønt enige i at det bringer mye godt med seg å stille som frivillige, og de er ikke alene.

– I tillegg til disse store aktivitetene har vi Frihjelpen – hjelp til flyktninger og innvandrere, kjøkkenhagegruppe, kreativt fellesskap, frivilligtreff, tacofredag, og mye annet, forklarer Schie.

– Vi er også åpne for flere forslag. Det eneste vi krever av dem som vil starte et tilbud på Hasselbakken, er at det skal være gratis og åpent for alle, understreker hun.

TEKST: Aina Skoland FOTO: Vibeke Glosli