Trommeslager Espen Rud startet sin karriere som frivillig

Espen Rud er kjent som en av landets beste trommeslagere. Mandag 5. desember fikk han Asker kommunes kulturpris for 2022.

Trommeslager Espen Rud begynte sin betalte trommekarriere allerede som 7. klassing.
Trommeslager Espen Rud startet sin betalte trommekarriere allerede som 7. klassing, takket vær mye frivillighetsarbeid i forkant. Her er han i sving i Asker kulturhus sammen med gode medmusikanter, etter å ha fått utdelt Asker kommunes kulturpris for 2022. Foto: Svein-Ivar Fors

– Nå i frivillighetens år må jeg jo få si at jeg har vært frivillig, jeg også, forteller Espen Rud.

– Jeg har vært trener for barna mine både på jentelag og guttelag, i barneskole og ungdomsskole.

– Men, det er også noen som har stilt opp for meg. Asker Skiklubb har vært mitt lag. Asker Skiklubb hadde klubbaftener for alle medlemmer som var aktive, på Venskaben.

Der fikk jeg spille tromme, jeg tror kanskje at det var fra 4. klasse, sammen med en utmerket pianist som het Grøstad, han spilte alle mulige rytmer. Jeg fikk spille for jevnaldrende, og jeg spilte for de som var litt større, og etter hvert fikk jeg lov til å spille for de som gikk på videregående skole.

Flott opplæring og mye frivillig arbeid

– Så det var veldig flott opplæring, og det var jo frivillighetsarbeid sånn som skiklubben ble drevet den gangen. Jeg ble henta med bil om vinteren av Tippen Johansen – en veldig kjent person i Asker – han kunne godt ha fått en sånn pris! Det har vært veldig viktig for meg å få det på den måten.

– På slutten av 7. klasse ble jeg oppringt fra et band – de skulle bli russ. De trengte trommeslager, for trommeslageren var sjuk. Det var en spillejobb på Asker hotell, som ligger der Petra er nå. Da gjorde jeg den jobben, da, og da ble jeg fast i det bandet faktisk. Det var jo betalt, så da begynte på en måte min betalte karriere – allerede i 7. klasse!

Tusenvis av konserter i skoler og barnehager

I de neste mer enn 50 år etter 7. klasse har trommeslager Espen Rud fra Asker vært et kraftverk i norsk musikkliv, og en av jazz-Norges mest sentrale skikkelser.

Rud kom med i jazzmiljøet i Oslo midt på 60-tallet, hvor han spilte med navn som Ditlef Eckhoff og Knut Riisnæs. Han ble yrkesmusiker fra 1967, begynte på Musikkonservatoriet i 1968 – og spilte i en rekke fremtredende band på 60- og 70-tallet.

Han var med i banebrytende band som Svein Finnerud Trio, Terje Rypdals Min Bul og Moose Loose, spilte med Jan Garbarek, Karin Krog, Lillebjørn Nilsen og Radka Toneff, samarbeidet med legender som Dexter Gordon, Mal Waldron og Chet Baker – og har vært en ekstremt viktig musikalsk ambassadør her hjemme gjennom tusenvis av konserter i skoler og barnehager.