Fra Tofte skole er veien kort til sjøen, og noen skoletimer blir gjerne brukt til ulike aktiviteter på stranda. I andreklasse hadde de sitt eget plastprosjekt tidlig i juni.
- Det begynte med at vi hadde plastbingo på stranda, forklarer lærer Linda Lennestad.
I forkant hadde de sett på et bingoskjema laget av Oslo kommune. Her kunne de også lese om de ulike typene plastsøppel som ofte havner i strandkanten, og hvorfor det er farlig for livet i havet. Elevene tok med seg bingobrettet, og det tok ikke lang tid å fylle ut de 16 rutene med det de fant.
- Vi fant veldig mange snusbokser – og snusposer, forteller Tobias.
Han forklarer at det er plast i sømmen i snusposene. Det gjør at posene ikke hører hjemme i naturen etter bruk, men heller i det lille rommet på lokket av snusboksen. Flere av elevene i klassen forteller at det er noe de har snakket med foreldrene sine om etter timen på stranda.
Farlig for fiskene
- Vi fant også flasker, som heller burde vært pantet.
- Og vi fant både godteripapir og pølsepapir!
- Det var mange korker på stranda, og vi fant plastposer.
Elevene i klassen rekker ivrig opp hendene for å fortelle om alt de fant. De hadde på seg hanske mens de plukket, og med seg i posene fikk de også q-tips, sugerør, plastkopper, en stor haug med tau, bestikk og sneiper.
- Sneipene inneholder både gift og noe plast. Der lærte jeg noe nytt, sier lærer Linda.
- Hvorfor er det så farlig at plasten havner i havet, da?
- Det er farlig for fiskene, svarer Edith raskt.
- De spiser det, får det i magen sin og så kan de dø!
- Riktig! Når fiskene spiser plast føles det som om de blir mette, uten at de har fått i seg noe næring. Det lurer magen til å tro at den har spist. Da blir fiskene etter hvert slappe og orker ingenting – akkurat som dere blir når dere ikke har spist, sier Linda.
- All plasten i havet ødelegger, så det blir mindre liv, sier Mohammed.
- Derfor er det viktig å plukke opp det man ser som ikke skal være der!
Stor utstilling
Tilbake på skolen ble søppelet til en egen utstilling. Elevene tegnet fisker, sjøstjerner, planter og havfruer. De dekorerte innsidene av pappesker, og la søppelet sammen med alt de hadde tegnet i havet.
- Vi fant en stor presenning som luktet vondt og som vi måtte kaste. Ellers har vi laget utstilling med alt vi fant, forklarer Eira.
Innimellom fiskene og havfruene ligger det blant annet både tau, solkrem, ispapir og snusbokser.
- Tau kan være farlig i havet, for fisker eller andre dyr kan svømme inn i det og sette seg fast, sier Isak.
- Vi har gjort noe bra med å hente alt dette hjem, sier Mohammed.
Den ferdige utstillingen sto rett innenfor hovedinngangen de siste ukene før skoleslutt, slik at alle andre på skolen skulle få se den. Både lærere, elever og foreldre.
- Hvorfor havner det så mye plast i havet?
- Noe blir skylt ned i do, noe blir kanskje kastet ut fra en båt og noe blir nok glemt igjen på stranda. Det er dumt, sier Edith.
- Og noe glemmer vi kanskje, eller det blåser ut av sekken vår, uten at vi mener det, sier Linda.
På skolen er klassen ivrige på å sortere søppel i klasserommet, og vet hva som skal i de ulike boksene. Ispinner hører for eksempel hjemme i matavfallet.
- I det siste har jeg funnet flere sneiper på bakken som jeg har plukket og kastet. Om vi ser noen voksne som kaster fra seg en røyk, kan det kanskje være lurt å si ifra på en fin måte at den ikke skal i naturen, sier Mohammed.
Tekst: Marit Asheim