– Ønsker å se de som faller litt utenfor

Anders Grønning er mer enn bibliotekar på Asker videregående. Han er også gamer, har startet den frivillige organisasjonen «Bibliogames», bygget opp et eget spillrom på skolen og samarbeider med NAV om et tilbud for personer med spillinteresse.

En mann med grønn hettejakke står i forgrunnen og smiler. I bakgrunnen skimtes elever som sitter rundt to bord og jobber.
For sitt engasjement fikk Anders Grønning Pådriverprisen 2023. – Det er utrolig hyggelig at arbeidet mitt har blitt lagt merke til, både her og med Bibliogames. At flere ser verdien av dataspill betyr mye for meg, sier Anders Grønning. Foto: Heidi Dokter

– Jeg brenner nok litt ekstra for dem som av ulike årsaker faller litt utenfor, forteller den driftige bibliotekaren som har jobbet på Asker videregående i seks år.

Egne erfaringer i ungdommen gjør at han både kjenner seg igjen, og ikke minst ønsker å inkludere dem som kanskje er litt alene på skolen. Under studiene skrev han om spill i biblioteket, og han er spesielt opptatt av å styrke anerkjennelsen av spill i det offentlige rom. Det har resultert i den frivillige organisasjonen Bibliogames, hvor han, ved siden av jobb, holder kurs på bibliotek landet rundt om spillformidling og bruk av spill i biblioteket.

– Jeg har holdt på med dataspill omtrent hele livet, og mye har endret seg av holdninger fra jeg var liten. Da var det sett på som et unødvendig tidsfordriv, nå er det en stor bransje. Likevel ser vi at noen utdaterte holdninger henger igjen i foreldregenerasjonen, og kanskje også på offentlige steder, sier Anders.

Eget spillrom

Anders er opptatt av at biblioteket på Asker videregående skal være en sosial arena. Han har blant annet satt i gang flere turneringer i brettspill, men ønsket også å styrke tilgangen på spill ved skolen. Gjennom Sparebankstiftelsen DNB fikk han tak i midler til et eget spillrom. Her er det sju topp utstyrte PCer, egne gamingstoler, skjerm og konsoller til Mario Kart og Playstation.

– Elevene blir ganske overrasket når de kommer inn hit og oppdager hvor bra utstyr vi har, smiler han.

To dager i uka er spillrommet åpent i lunsjpausen og midttimen. Da kan elever som vil komme hit, og Anders spiller gjerne sammen med dem.

– I starten av skoleåret er det ofte noen som kommer hit som ikke har så mange å være med, men etter hvert blir flere av dem til en gjeng. Andre som kommer innom, er veldig aktive i flere aktiviteter på skolen. Det er flott at spill kan legge til rette for en slik blanding, sier Anders.

– Jeg tenker at alle skoler burde ha et lignende tilbud. Det er viktig! Et sted hvor elever kan trekke seg litt tilbake og få sosial mestring. I grunnen kommer man langt med en krok og en Playstation.

To personer sitter foran hver sin PC-skjerm og spiller. Begge har på seg hodetelefoner. I bakgrunnen sees flere skjermer og noen hoder.
Leonardo Bosløven (16) er en av elevene som ofte stikker innom spillrommet på skolen. Han synes det er et flott tilbud, og spiller gjerne sammen med Anders. Foto: Heidi Dokter

 

Samarbeid med NAV Asker

Fire kvelder i uken er spillrommet holdt av til «Spillkompetent», et samarbeid med NAV Asker som startet opp for tre år siden. Tilbudet er for arbeidsledige med spillinteresse, som av ulike årsaker står utenfor jobb. To grupper med seks deltagere hver, kommer til skolen to kvelder i uken gjennom et helt år.

– Vi har deltagere fra hele kommunen, og de er spredt i alder fra 16 til 28 år. Den typiske deltageren har hoppet av skolen, og finner ikke veien inn i arbeidslivet, sier Anders.

Han underviser selv på kurset to kvelder i uken. I løpet av året lærer deltagerne programmering, kodespråk for nettsider, og de får opplæring i ulike programmer brukt i spillutvikling. De har gjesteforelesere og besøker ulike arbeidsplasser.

– Dette er et tilbud jeg blir veldig motivert av å jobbe med, og vi ser at de fleste deltagerne kommer i gang med jobb eller utdanning etter å ha vært her et år, forteller han.

– En av fjorårets deltagere utmerket seg for eksempel veldig positivt, og er i år ansatt som hjelpelærer på kurset.


Pådriverprisen

For sitt arbeid og engasjement fikk Anders Grønning Pådriverprisen 2023. Prisen deles ut av Norsk Bibliotekforening annethvert år, og går til en person som er innovativ, kreativ og en pådriver i utviklingsarbeidet i bibliotekmiljøet.

 

Tekst: Marit Asheim