50 år siden flyulykken

Trond Leif (70) var førstemann på ulykkesstedet, da et Braathen-fly krasjet ved Myggheim lille julaften i 1972. Han var frivillig letemannskap. Snart møter han igjen mennesker fra den gangen.

En mann står ved siden av en minnestøtte i skogen. På minnestøtten står tekst om flyulykken som skjedde lille julaften 1972. Oppå minnestøtten av stein ligger et norsk flagg.
MINNESTØTTEN: Trond Leif Nyborg tilbake ved ulykkesstedet i nærheten av Myggheim. Hver lille julaften tenner han lys. Foto: Tore Shetelig

22.desember arrangeres det minnelunsj for noen av de overlevende og letemannskapene, 50 år etter flyulykken. I Frivillighetens år vil ordføreren gjøre litt ekstra stas på de som dro til skogs for å lete.

Nyborg satt hjemme i Heggedal og så Dagsrevyen, da det ble meldt om at et fly hadde styrtet i Vestmarka. Som småflypilot kjente han godt til hvor innflyvingsledene for ruteflyene gikk, og som jeger var han lommekjent i skogen. 

– Jeg samlet raskt tre kamerater, og så kjørte vi til Sylling og opp den isete og bratte skogsbilveien til Asdøltjern, forteller han.

– Jeg skjønte fort at vi måtte lete på toppene. Vi gikk i retning Myggheim, og det tok ikke så lang tid før vi kjente lukten av flybensin. 

Klokken 22.35 var de frivillige kameratene framme ved det brennende flyvraket – før politi, før brannvesen, ja før alle.

– Det var forferdelig å se alle menneskene som var så hardt skadet. Vi prøvde å hjelpe og trøste så godt vi kunne.

Stille vandring 

På dagen 50 år etter ulykken, 23.desember i år, arrangeres en stille vandring inn til ulykkesstedet med kransenedleggelse og lys. Oppmøte på Solli parkering kl 10.

Ordfører inviterer i tillegg alle berørte til en lunsj og markering i rådhuset 22.desember kl 12. Påmelding sendes innen 16/12 til:


Flyulykken 1972 

Et Fokker Fellow-fly fra Braathens SAFE, på vei fra Ålesund til Fornebu, med 42 passasjerer og et mannskap på tre, krasjet ved Myggheim 23. desember 1972. 40 mennesker omkom. 
 
Flyet fulgte korrekt kurs, men da det passerte Sylling og fløy inn over Vestmarka, i tett tåke, lå det 500 meter for lavt.  


Tekst: Tore Shetelig