Fargerik gatekunst

Gatekunstprosjektet er godt i gang. Flotte, fargerike kunstprosjekter pynter opp utemiljøer i kommunen vår.

Rita Rohdin Nyhuus (t.v.) og Lillian Støa har tatt med både tradisjoner og forandring når de har dekorert bibliotekveggen på Tofte.
Rita Rohdin Nyhuus (t.v.) og Lillian Støa har tatt med både tradisjoner og forandring når de har dekorert bibliotekveggen på Tofte. Foto: Einar Albertsson

– Vi er veldig fornøyde med kunstnerne vi har plukket ut til disse prosjektene, og vi ser nå at dette var vel investerte penger, sier kulturrådgiver i Asker kommune, Grethe Ingrid Utvei.

Prosjektet ble satt i gang som en del av kommunens tiltakspakke i forbindelse med koronapandemien. Kommunen fikk inn flere gode søknader til prosjektene, og i alt har seks kunstnere fått dekorere store flater på like mange ulike steder rundt omkring i kommunen.

– Vi har fått mange gode tilbakemeldinger fra publikum, understreker Utvei.

I skrivende stund er alle kunstprosjektene godt i gang, og de lyser opp i høstmørket.

Tradisjoner på Tofte

Blant kunstnerne som har deltatt i prosjektet, finner vi Lillian Støa og Rita Rohdin Nyhuus fra «Frø Production», som har dekorert fotgjengerundergangen på Sætre, og utsiden av biblioteket på Tofte. Motivene de har valgt er ikke tilfeldige.

– Vi har vært opptatt av å lage stedsspesifikke motiver, som skal representere stedet der de er, forklarer Støa.

– Her på Tofte, har vi for eksempel laget et bilde av en ung gutt med gode gammeldagse flybriller og flylue som sender ut origamifugler, altså fugler som er brettet av papir. Dette tenker vi representerer papir og cellulose som jo har vært så viktig for historien til Tofte, og den tidligere planlagte flyplassen på Hurum. Samtidig sier det noe om forvandlingen som samfunnet her har vært igjennom.

Viktig med kunst

Støa og Nyhuus er takknemlige for at kommunen satte i gang dette gatekunstprosjektet.

– Det betyr mye for oss som kunstnere. For det første fordi muligheten til oppdrag i stor grad forsvant under koronakrisen, men også fordi dette er første gang vi gjør et offisielt prosjekt i vår egen hjemkommune, forteller Støa.

– I tillegg tror jeg det er veldig bra for et lokalsamfunn å ha noe på veggene som ikke er reklame. Vi lever i et veldig kommersielt samfunn, og da er det av stor verdi å ha noe i utemiljøet som bare er der for å være fint.

Barn i lek

I Asker sentrum har to ulike kunstnere fått dekorere hver sin fotgjengerundergang. En av dem er Astrid Solgaard fra Borgen, med kunstnernavnet «Arladiss». Hun har laget motiv av barn i naturlig lek.

– Jeg har tatt utgangspunkt i barn jeg kjenner, og tatt bilde av dem i lek. Så har jeg prøvd å overføre denne iveren og gleden på veggen her i undergangen. Arbeidet til Astrid har foregått over tid, noe mange har fått med seg, til kunstnerens glede, og forferdelse.

– Det har vært en jevn strøm av mennesker her mens jeg har jobbet, og det har vært veldig mange positive kommentarer. Samtidig er det ganske nervepirrende å sitte her og jobbe når alle kan se det du driver med. Innimellom har jeg eksperimentert og prøvd meg fram, som man jo må gjøre, men når kvelden kommer er det ikke alltid at jeg har vært fornøyd med resultatet av dagens arbeid, og da har jeg ikke sovet særlig godt etterpå, ler hun.

– Men da er det bare å jobbe videre neste dag, og så blir det bra til slutt.