Norges første virtuelle togkupé.

Gullhella bo- og aktivitetssenter har fått Norges første virtuelle togkupé.

Fra den virtuelle togkupeen

Kort fortalt

Gullhella bo- og aktivitetssenter har fått Norges første virtuelle togkupé. Nå kan beboere, barnebarn, pårørende og venner bli med på flotte togturer over fjellet til Bergen – uten en gang å måtte forlate Gullhella.

– Det var en fin reise over fjellet med Bergensbanen – nesten som i virkeligheten, sier beboer Johannes Hirsch (98) etter å ha prøvd den interaktive togkupeen med navnet Gullhella Ekspressen.

Husøkonom Pia Rosenvinge og merkantil konsulent Marianne Sveinsson på Gullhella bo- og aktivitetssenter fikk idéen til Gullhella Ekspressen i mars 2019, etter inspirasjon fra et sykehjem i England. 50 000 kroner ble bevilget fra Askers kommunes «Såkorn»-midler. Firmaet Cisco, hvor de ansatte har fem dager i året til veldedighetsarbeid, har hjulpet til med å bygge togkupéen.

Gjenoppfrisker situasjoner og gode øyeblikk

Gullhella bo- og aktivitetssenter bruker Gullhella Ekspressen til å skape gode opplevelser, stimulere sansene, gjenskape minner og fremme samvær og samtaler mellom beboere, pårørende og de ansatte.

– Vi har satt opp i aktivitetsplanen vår at det skal være togturer fast fire ganger i uken, forteller Pia Rosenvinge.

Slik ble togkupeen til

– Cisco utviklet og bygget Gullhella Ekspressen etter en skisse fra oss. Norske tog hjalp til med togseter og bord, forteller Marianne Sveinsson.

– Vi bruker stort sett film laget av frivillige fra og via Cisco, legger de til. – Lars Bull har laget en togtur-film og vi venter en film Steve McDonald som skal lage en togtur-film med vinterlandskap. Tanken er at vi skal ha togtur-film fra alle årstider og fra mange strekninger i Norge, og kanskje etter hvert fra utlandet også, så her er det bare fantasien som setter grenser.