De frivillige feires med eget år

Karl Johan Andreassen (68) forbereder vintersesongen på Herstadhei turisthytte. I 2022 skal han og andre frivillige feires med et eget år.

Mann som jobber frivillig ute i naturen
HENGER I: Karl Johan Andreassen bærer alt som skal opp til Herstadhei turisthytte på ryggen. Engasjementet deler han med flere andre frivillige. Sammen legger de ned mange dugnadstimer for at turfolket skal få glede av turisthytta. Foto: Torbjørn Tandberg

Kort fortalt

Frivillighetens år 2022

  • Målet med Frivillighetens år er å vise frem og feire den frivillige innsatsen som legges ned i lokalsamfunn, få med flere frivillige, øke mangfoldet og gjøre flere arenaer for frivillighet tilgjengelige.
  • H.K.H. Kronprins Haakon er høy beskytter.

Det er godt og bratt der vi trasker oppover bakkene til Herstadhei. Andreassen leder uanstrengt an til turisthytta, som ligger 343 meter over havet – fem kilometer fra Katrineåsen.

– Dette er den tredje turen hit denne uka, smiler lederen i Herstadhei turisthytteforening.

Den første turen hadde den spreke pensjonisten med 15 liter bensin til strømaggregatet. Andre gangen fylte han sekken med ti kilo matvarer til å lage vafler og annet snadder til turfolket når hytta er åpen for servering hver søndag. Og så var det opp igjen. Denne gangen på tur med Askermagasinet for å fortelle om sin tilværelse som hjelper for andre mennesker.

Andreassen, som bor på Katrineåsen i Røyken, er en beskjeden kar. Men lista over alle hans gjøremål som frivillig til lokalsamfunnets beste er langt fra beskjeden.

Sterkt forhold

I 12 år har Andreassen vært leksehjelper for flyktningbarn. De tre-fire siste årene har han hjulpet til i velkomstklassen på Midtbygda skole.

– En afghansk familie i Bødalen har jeg hatt et ekstra godt forhold til. Det begynte da ungene gikk på barneskolen, og én av dem hjalp jeg helt fram til hun gikk i 2. klasse på videregående skole. I dag er hun ferdig utdannet innen salg og markedsføring, forteller den glade hjelperen.

Betyr veldig mye

Andreassen er også medlem av ressursgruppa for Røyken Frivilligsentral og styremedlem for Asker kommunale frivilligsentraler. Han har vært engasjert i velforeningen på Katrineåsen i en årrekke. Røykenmarsjen er også et av hjertebarna hans.

– Hva betyr det for deg å være frivillig?

– Jeg gikk av med pensjon som 62-åring. Det gir meg derfor mye å holde hodet i trim ved å lære nye ting og hjelpe til der jeg kan. Men den menneskelige kontakten er aller viktigst. Jeg er fortsatt god venn med familien fra Bødalen, og vi har spist middag hjemme hos hverandre flere ganger.

Lager festår

Snart skal det settes ekstra pris på frivillige som Karl Johan Andreassen – ikke bare i Asker, men i hele Norge.

– Den store innsatsen de frivillige legger ned fortjener anerkjennelse. Det er derfor bestemt at neste år blir frivillighetens år, sier Christian Vesseltun. Han er daglig leder av Røyken Frivilligsentral og koordinator for Frivillighetens år 2022 i Asker.

Året er forankret i regjeringens Frivillighetsmelding, og det er Frivillighet Norge som har fått ansvaret for å koordinere innsatsen. Det skal markeres fra nord til sør, på digitale og analoge flater og gjennom både fysiske og digitale arrangementer.

Programmet for markeringen i Asker spikres i disse dager.

– Asker kommune har satt av 1,2 millioner kroner til å gjøre stas på de frivillige. En halv million kroner er øremerket støtte til lag og foreninger. Det skal også utgis et eget magasin for å vise innbyggerne hva som utføres av frivillig innsats i Asker, forteller Vesseltun, og legger til:

– Målet er å aktualisere, anerkjenne og få enda flere med på laget til frivilligheten.


TEKST: Tore Shetelig