Slik skaper du en miljøvennlig hage

Ved hjelp av noen enkle grep kan du i sommer få en summende, blomstrende og mer miljøvennlig hage eller balkong.

Insektshotell

Bruk næringsrik biogjødsel

Du kan hente kanne med gratis biogjødsel som er laget av matavfall på våre gjenvinningsstasjoner. Kannen er en takk til deg fordi du kildesorterer. Biogjødselen er fra Den magiske Fabrikken i Tønsberg og inneholder næringsstoffer som plantene trenger.

Gjødselen skal blandes ut med vann (les oppskrift på kannen) og kan brukes i egen hage. Det er én kanne til hver husstand.

Bruk torvfri jord

Visste du at en pose hagejord kan inneholde opptil hundre prosent torv? Når man produserer torv, må man drenere og ødelegge myr. Da eksponeres det lagrede karbonet i myra for luft og blir til klimagassen CO2. Den bidrar til global oppvarming.

Myra er også viktig for naturmangfold og for å dempe flom. Visste du forresten at sphagnum betyr torvmose på latin? Hvis det står sphagnum på sekken med jord, er det best å ikke kjøpe den.

Ønsk insektene velkommen

Det blir færre og færre insekter, og mange arter står i fare for å forsvinne helt. Derfor er det viktig å legge til rette for et rikt insektliv i hagene våre. Plant blomster, busker og trær som gir mat og levesteder til insektene. Hva med å la en del av hagen vokse litt vilt? Kanskje ikke klippe hele plenen like kort gjennom sommeren? Sett opp et insekthotell der insektene kan legge egg, eller en humlekasse der en hel humlefamilie kan bo gjennom sommeren.

Tidlig på sommeren er det begrenset med mat for humler og andre insekter. Da er løvetann og ugress nyttige planter. Tørrsteinsmurer, gamle greiner og stubber samt små dammer er også hageelementer som kan øke mangfoldet av insekter.

Dyrk din egen mat

Tomater, agurker, sukkererter eller urter kan dyrkes fram i potter og kar, både i hagen og på balkongen, og mer kortreist mat får du ikke. Poteter er også et populært innslag i kjøkkenhagen, men husk at poteter fra matbutikken ikke skal brukes for å dyrke egne poteter. De øker risikoen for å spre insekter og plantesykdommer som kan gjøre skade. Kjøp derfor sertifiserte settepoteter hos planteutsalgene.

Bruk batteridrevet utstyr

Vurderer du å skaffe deg gressklipper, hekksaks eller trimmer? Hvorfor ikke gå til anskaffelse av batteridrevet utstyr? For få år siden var det ikke mange produkter å velge i, men nå er batteriutstyr i vinden. Det er stillegående og gir lavt miljøavtrykk (ingen utslipp). I tillegg koster strøm mindre enn bruk av bensin, diesel eller olje.

Husk at du også kan leie og låne utstyr, eller kanskje spleise på utstyr med en hyggelig nabo?

Dropp sprøytemidlene

Fjerning av ugress ved bruk av sprøytemidler kan være skadelig for naturen og oss mennesker. Det aller beste tipset for miljøvennlig ugressbekjempelse er luking, luking og atter luking.

Men det finnes også andre måter. Langs heller eller belegningsstein kan du bruke kokende vann som tar knekken på ugresset.

En annen metode er å bruke eddik (utblandet i en sprayflaske). Pass på at du kun sprayer på ugresset og unngår bed og gressplen. Å spavende jorda er også et alternativ. Da får røttene til ugresset dårligere feste. På mindre områder med ugress kan man legge over avispapir og spa over med jord. Avispapir er organisk, og det forhindrer at ugresset kommer opp.

Tekst: Christina Ek Reindal