- Jeg er veldig fornøyd med servicen på innbyggertorget, sier Inger (75)

Søsteren hennes trengte hjelp til å få printet ut et søknadsskjema. Inger Concepcion oppsøkte innbyggertorget, og vipps så sto hun med det nødvendige skjemaet i hånden.

GOD KONTAKT mellom veileder Lisbeth Lund (t. v.) og Inger Concepcion på innbyggertorget i Asker. Foto: Tore Shetelig

75-åringen fullroser servicen på innbyggertorget – der hyggelige medarbeidere står klar til å hjelpe til med praktiske problemer av denne sorten.

– Søsteren min er ikke så veldig digital av seg, så hun trengte hjelp til å få tilgang til et godt gammeldags papirskjema da hun skulle søke på en kommunal tjeneste. Hun trengte en rullator. Jeg fikk hjelp på veldig kort tid – av en hyggelig kvinne, til å få kjørt ut det aktuelle skjemaet, forteller 75-åringen fra Nedre Bleiker til ASKER-magasinet.

I stedet for at søster Bjørg Hellerud skulle plundre på nettet med noe hun ikke behersket, var hjelpen nær. Stemningen var god, og søstrene kunne heller bruke kreftene på seniortrimmen, som også holder til i lokalene til innbyggertorget i Kirkeveien i Asker.

Lisbeth Lund er veileder på innbyggertorget, og nikker når hun hører denne historien.

– Selvfølgelig hjelper vi til med å tilrettelegge for slike ting. Det er viktig å huske på at det er en god del nordmenn som ikke er digitale. Derfor er vi behjelpelige med å få ut ting på papir, sier hun.

Roser seniortrimmen

Ragnhild Kleiveland (74) fra Fusdal kan ikke få fullrost den ukentlige seniortrimmen på innbyggertorget, som også har en viktig funksjon som sosial møteplass for «godt voksne» mennesker.

– Vi prater og hygger oss her, og så er det veldig fint at vi har et slikt trimtilbud, sier hun.

Asker skal få til sammen åtte innbyggertorg som også fungerer som møteplasser. Sist ut var Slemmestad – hvor det var åpning i mai 2021.

Spikkestad har foreløpig ikke noe innbyggertorg, men planleggingen av lokalene begynner i 2023.

På Slemmestad er lokalene på det gamle fabrikkområdet midlertidige. Etter planen nye lokaler stå ferdige i 2024.

Innbyggertorget på Sætre er på vei inn i nye lokaler i det tidligere rådhuset.

Charlotte Sætre er leder for innbyggertorgene i Asker, og forteller at de har vært gjennom en fase med videreutvikling.

– Nå er det deilig å være i gang igjen – og være mindre preget av pandemien. Vi er på plass med åpne møteplasser, og er skikkelig klare og motiverte til å gi god informasjon og god veiledning til alle som oppsøker innbyggertorgene våre.

Innbyggertorget 2.JPG

Den ukentlige seniortrimmen på innbyggertorget fungerer også som sosial møteplass. FOTO: Tore Shetelig

Skaper møteplasser sammen

– Hva er de fremste oppgavene til innbyggertorgene?

– Gjennom innbyggertorgene er kommunen nær der folk bor. Det skjer ved at innbyggerne får hjelp til å finne fram blant tjenestene og får tilbudene de trenger. Og så er de åpne møteplasser for aktivitet og fellesskap. Disse møteplassene skaper vi sammen. Både ansatte i kommunen og innbyggerne trekker i samme retning – for å finne på og utvikle aktiviteter som folk liker å drive med – når de treffes hos oss. Vi bidrar til at lag og foreninger kan holde sine kurs og møter på innbyggertorgene. Vi arrangerer konserter, dans og bingo.

Møteplassene skal være for mennesker i alle aldre.

Vil ha et godt samspill

– Vi er også et tilbud for barn og foreldre. Vi vil ha et godt samspill med nærmiljøet. Vi vil utvikle aktiviteter sammen med nærmiljøene, så det er bare å ta kontakt dersom du har noen innspill eller idéer, sier Charlotte Sætre.

Tekst: Tore Shetelig